Natuurlijke dopamine booster tegen Parkinson’s, studie

dopamine booster tegen parkinson's

Een stof uit etherische olie werkt als dopamine booster en kan de ziekte van Parkinson behandelen, volgens nieuw onderzoek. Het is niet de enige dopamine stimulator tegen Parkinson’s.

Dopamine stimulator tegen ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson is er een verlies van dopamine producerende hersencellen dat progressief is. Dit veroorzaakt de moeilijkheden met beweging en cognitie. Behandelingen tegen Parkinson’s zijn welkom. Meestal hebben patiënten medicatie als dopamine booster werken, zoals Levadopa. De medicatie verbetert de overdracht van signalen, waardoor motorische symptomen wat verbeteren. Echter, de medicatie vertraagt niet het progressieve verlies van dopamine producerende hersencellen.  

Beschermt dopamine producerende hersencellen

Het nieuwe onderzoek is interessant, omdat hieruit blijkt dat een stof uit etherische olie als dopamine booster werkt en de dopamine producerende hersencellen behoudt, in tegenstelling tot medicamenteuze behandelingen tegen de ziekte van Parkinson. Tenminste, bij muizen. De werking is nog niet vastgesteld bij mensen. 

Progressie vertragen of stoppen

Mocht het bij mensen net zo werken als bij de muizen, dan zou het een goede behandeling tegen Parkinson’s zijn. Want de betreffende hersencellen zijn onmisbaar voor beweging en cognitie. Dus verlies verergert symptomen zoals beven, stijve spieren, moeilijk lopen en dementie. Op het moment zijn er geen behandelingen die werken tegen Parkinson’s om de progressie te vertragen. Een natuurlijke stof die als dopamine booster werkt is dan ook erg welkom.

Stof uit etherische olie

De stof uit etherische olie is farnesol. Het zit van nature in planten en zit in etherische olie van onder andere citronella, lemongrass. De vraag naar nieuwe behandelingen tegen Parkinson’s is erg urgent. Farnesol kan een volgende stap zijn en als dopamine booster een sleutel naar nieuwe medicijnen die de ziekte van Parkinson vertragen of stoppen .

Resveratrol, ook een dopamine booster

dopamine stimulator tegen de ziekte van Parkinson
Resveratrol is ook een dopamine stimulator. Het zit onder andere in rode druiven, blauwe bessen, pinda’s en zwarte thee

Andere studies laten weten dat resveratrol ook een dopamine booster is en werkt tegen de ziekte van Parkinson. 2  Resveratrol zit onder andere in blauwe bessen, pinda’s, zwarte thee en rode druiven, maar is ook als supplement te koop. De antioxidant beschermt eveneens de dopamine producerende hersencellen. 3  Recente studies tonen dat de antioxidant de hersenen beschermt tegen allerlei neurodegeneratieve stoornissen, dankzij de effecten op het dopamine systeem. 4

Resveratrol ook tegen verslaving

Vanwege de rol van resveratrol als dopamine booster werkt het niet alleen tegen Parkinson’s maar heeft het ook een gunstig effect op verslaving. Niet vreemd als je bedenkt dat dopamine nauw verbonden is met het beloningssysteem in je hersenen. Omdat resveratrol de concentratie neurotransmitter dopamine in de hersenen reguleert, neemt de drang naar een verslavende stof af. 5

De andere neurotransmitters

De antioxidant uit onder meer blauwe bessen heeft een anti-depressieve werking. Onder meer omdat het als een dopamine booster werkt, vooral in de frontale cortex en striatum  En dat niet alleen: het geeft een toename van 5-HTP in de frontale cortex, hippocampus en hypothalamus. 5-HTP is een voorloper van serotonine en melatonine. Ook noradrenaline neemt toe, eveneens in de frontale cortex en striatum. Resveratrol remt de monoamine oxidase A (MOA-A) activiteit in alle 4 de hersengedeeltes, maar met name in de frontale cortex en hippocampus. Dat is een van de redenen dat het tegen Parkinson’s werkt. 6

Aanbevolen artikelen