Jojoba olie op de huid: de directe effecten

anti-aging en beauty, jojoba olie

Jojoba olie op de huid: je bereikt er zeker iets mee. De olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was-ester, met een structuur die lijkt op de talg die door de menselijke huid wordt aangemaakt. Als je deze olie op de huid doet, kun je directe positieve effecten verwachten.  

Jojoba olie op de huid

Technisch gezien geen olie dus, maar een was-ester die lijkt op talg, Menselijke talg bestaat voor 33% uit triglycerides, 28% vrije vetzuren, 25% wasester, 10% squaleen, 2% cholesterol ester en 4% cholesterol. 1 Jojoba-olie is enorm hydraterend, en feitelijk is het vloeibare was. 

Een half uur na aanbrengen

En nu, wat gebeurt er 30 minuten na het aanbrengen?

Dat jojoba olie op de huid enorm goed wordt opgenomen blijkt uit het feit dat het aanbrengen de NEFA spiegel in het bloed verhoogt, 30 minuten na aanbrengen. NEFA geeft de vetzuren aan. Dit resulteert in een betere wondheling en anti-aging effecten. Maar ook gaat er een werking van de olie uit die antibacterieel en schimmelwerend is. En als de huidbarrière niet meer in tact is, dan zorgt jojoba-olie voor een snel herstel. 2 3 4 5  

Het stimuleert de nervus vagus!

Dat jojoba olie op de huid de opname van vetzuren verhoogt, houdt volgens studies in dat het als een voedingsbron kan dienen. Wat ook zeer interessant is, is dat het aanbrengen in verband staat met veranderingen in de nervus vagus, de 10e hersenzenuw. Dit gebeurt als je 

de olie op de huid masseert. Dit is dus een bruikbare tip als je vermoeid bent, overgevoelig voor bepaalde voeding bent, je last van darmproblemen hebt of al een poos  niet lekker in je vel zit. Vaak heeft je 10e hersenzenuw daar iets mee te maken, en heeft die stimulans nodig. Dit is ook het geval bij hersenmist. Deze belangrijke hersenzenuw beïnvloedt de organen in je hele lichaam. Als de zenuw niet goed werkt ben je niet fit, en ervaar je darmproblemen. 

Weer fit en vitaal, stimuleer deze hersenzenuw

Bijzonder, maar waar: het aanbrengen van jojoba olie op de huid verbetert zelfs prestaties bij uithoudingssport en ook therapeutische werkingen van lichaamstherapie. Massage en wrijven verbeteren de opname, mede door een toegenomen bloedtoevoer en temperatuur. 

Tegen oedeem en ontsteking

Als je jojoba olie op de huid doet, kan je nog meer verwachten. De olie vermindert namelijk oedeem als deze als gevolg van een allergische reactie op een giftige stof is ontstaan. Elke ontsteking neemt grotendeels af. 6 Dat de olie anti-aging is, komt vooral door de vetzuren, herstel van hydratatie en de visco-elastische kwaliteiten.Er zijn overigens meer oliën/kruiden die dit hebben, namelijk: druivenpitolie, komkommer, basilicum, amandeloie en olijfolie. En niet te vergeten: aloë vera.

Anti-aging

Aloë vera draait de klok terug bij huidveroudering

Wat betreft de anti-aging effecten van jojoba olie is nog iets toe te voegen. Het is de uitgekiende combinatie van vetzuren, vitamine e en squaleen die je huid super hydrateren als je jojoba olie op de huid doet. Glycerine en aloë vera hebben deze werking ook. Voor je handen of de rest van je lichaam kun je glycerine mixen met jojoba olie, en voor je gezicht met aloë vera gel. Maar vanwege de antibacteriële kwaliteiten is de olie ook bruikbaar om acne te verminderen. 7

Aanbevolen artikelen