lagere lipidenwaarden

Pecannoten zijn smakelijk, maar hebben ook één hele bijzondere eigenschap. Ze verbeteren je vetspiegel. Met een handjevol pecannoten snack je je naar een gezond hart en lagere lipidenwaarden.

Betere vetspiegel met pecannoten

Alle noten verlagen je BMI en remmen ontsteking in je lichaam. Net als pecannoten zijn zelfs pinda’s gunstig voor je gewicht en gezondheid: oergezond maar de vetten uit pinda’s worden nauwelijks opgenomen! Toch mijden we ze omdat ze calorierijk zijn, maar dat is onterecht. Natuurlijk eet je niet een hele zak op, maar een handjevol. Voor alle noten geldt dat ze je vetspiegel verbeteren. Ze geven je lagere lipidenwaarden, mits je niet meer dan een klein handje neemt.

Maar nu verder met de pecannoten. Naast omega-3 vetzuren zitten er ook veel polyfenolen in. Die moduleren het vet metabolisme en antioxidant activiteit. Samen met fytosterolen beschermen ze onze vaten en hart, via een betere vetspiegel. 1 2 Ze beschermen ook tegen kanker, diabetes en infecties. Voor je hersenen doen ze ook nog iets, namelijk het verbeteren van de cognitieve vaardigheden. 3 4 5

Het goeie van pecannoten is dat ze lagere lipidenwaarden geven en oxidatieve stress verminderen. Dit laatste natuurlijk dankzij de polyfenolen. Ook als je vetrijk zou eten, zullen ze je vetspiegel verbeteren en hoge cholesterolwaarden voorkomen. Verder nemen de gunstige activiteiten van glutathion (super antioxidant) toe.

Met pecannoten bereik je lagere lipidenwaarden

Maar extract van pecannoten doet ook nogal wat: namelijk de groei remmen van borstkanker. 6 De noten hebben een uiterst gunstig fenolprofiel, vandaar. Dat profiel bestaat uit gallinezuur, chlorogeenzuur, vanillezuur, cafeïnezuur, ellagine zuur, catechine, epicatechine, epigallocatechine en epicatechine gallaat. Hiermee gaat de werking verder dan de vetspiegel verbeteren.

Samengevat

Het komt er op neer dat pecannoten een betere vetspiegel geven, omdat ze veel enkel- en meervoudige vetzuren bevatten. Als je een portie verzadigd vet vervangt voor deze gezondere vetten, dan gaan de cardioprotectieve effecten in werking. Naast vetzuren zitten er veel bioactieve stoffen in die allemaal aan de voordelen bijdragen. Het is pas echt interessant dat je maar een klein handjevol pecannoten per dag nodig hebt, om een groot verschil te maken. Je krijgt een betere cardiovasculaire gezondheid via lagere lipidenwaarden.

Als je pecannoten verorbert krijg je de meeste bioactiviteit, in vergelijking met olie van de noten.

Aanbevolen artikelen