Meer endorfine aanmaken, hoe doe je dat?

meer endorfine aanmaken, een betere stemming

Meer endorfine aanmaken, waarom zou je dat willen? Waarschijnlijk omdat deze feel good stof heel belangrijk is voor pijnbestrijding, stemming en tegen stress. Voel je je na inspanning een beetje high, dan komt het door endorfines.

Meer van de feel good stof endorfine

De hoeveelheid van de feel good stof verschilt van persoon tot persoon. Maar je kunt meer endorfine aanmaken. Deze opioïde peptide heeft een pijnstillende werking, dus je hebt er in dit opzicht zeker voordeel van. De stof doet nog meer!

Opioïde feel good stof

Meer endorfine betekent meer van de pijnstillende opioïde peptide die als neurotransmitter fungeert. De feel good stof werkt namelijk ongeveer zo als een serie pijnstillers die opioïden genoemd worden. Die verlichten pijn, maar geven ook een gevoel van euforie. Endorfine is een natuurlijke opioïde, omdat opioïde-bindende receptors de pijnsignalen blokkeren.

Bij fibromyalgie helpt het

Bij fibromyalgie speelt waarschijnlijk een endorfinetekort. 1 Door beweging ga je meer endorfine aanmaken. Bij fibromyalgie patiënten gebeurt dit ook, maar een stuk minder dan bij gezonde mensen. 2 Niet alleen de fibromyalgie patiënt is gebaat bij meer endorfine. Iedereen met chronische pijn zal blij zijn met een toename van deze feel good stof. Endorfine neuronen veranderen de waarneming van pijn en zorgen voor een betere verwerking van pijnprikkels. Chronische pijn beïnvloedt het endorfine systeem dusdanig dat het hersencellen berooft van neurotransmitters. 3 4 Als dat gebeurt heb je een probleem, want bijvoorbeeld dopamine en serotonine zijn ook onmisbaar. Voor ons geluksgevoel, onze motivatie, de mate waarin we plezier beleven. En om pijn te verminderen.

Meer plezier door dopamine, eet deze kruiden

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine

Belangrijke voordelen van endorfine

Endorfinen staan aan de basis van plezier, een sterk immuunsysteem en stressbestendigheid. 4 5

Endorfine fungeert als

#1: Pijnstiller

#2: Betere stemming

#3: Gevoelens van plezier

#4: Vermindering van stress

#5: Betere immuun functie

Zorg dus voor meer! Hoe?

Beweging

Door slechts af en toe te bewegen maak je niet veel verschil in het endorine niveau. Wil je meer endorfine, beweeg dan met regelmaat waarbij je je moet inspannen. Alleen door inspanning vindt een boost plaats. Denk aan sporters die een prestatie leverden en het euforische gevoel dat ze ervaarden. Logisch dat beweging positief op de stemming werkt, zelfs bij depressie en angstklachten. 6

Alle beweging is goed, maar wil je nog meer endorfine aanmaken dan kies je high-intensity interval training. Omdat het een zeer sterke endorfine boost geeft. Veel meer dan wanneer je een uur lang beweegt op een andere manier. 7 Je hoeft dus niet meer dan een uur bezig te zijn om dit te bereiken. Het is HIIT dat voor de meeste gevoelens van plezier en euforie zorgt.

Aardig zijn

Wees aardig voor andere mensen, en wees niet bang om te geven. Dit activeert de genotscentra in de hersenen. En dat is weer goed voor je endorfine niveau. 7.

Joga en meditatie

Regelmatige beweging met inspanning, maar ook joga en meditatie geven je meer endorfine.

Kruidige voeding

Hou je van kruidige voeding én wil je meer endorfine, dan komt dat mooi uit. Meer van de feel good stof, bereik je met behulp van de pittige stoffen in pepers. Samen met andere pittige voeding triggert dit de pijnsensatie in de mond. En dit maakt meer aan. 8

Donkere chocolade

endorfine aanmaken
Een simpele manier om de feel good stof te boosten is chocolade eten, tenminste als er minsten 70% cacao in zit.

Ook donkere chocolade betekent een boost voor je endorfineniveau. Cacao poeder en donkere chocolade bevatten flavonoïden. Die zijn heel gunstig voor je brein! Specifieker gezegd: het geeft je meer endorfine. Hunker je naar chocola, neem dan niet zo maar een reep. Zoek naar producten die minstens 70% cacao bevatten. Je bestrijdt hiermee ook nog de veroudering van je huid! Een vrij recente studie meldt dat cacao de stemming al binnen een maand kan verbeteren. 9

Mede door de flavonoïden ga je meer endorfine aanmaken. In de eerste plaats bevorderen ze de bloedtoevoer naar de hersenen. Heel belangrijk om een beroerte te voorkomen. Natuurlijk bestrijden ze vrije radicalen en bevorderen ze de overleving van hersencellen. Door de aanmaak van de feel good stof geeft cacao een betere stemming, ook als je onder emotionele stress staat. 10

Lach veel

Er is al veel geschreven over de heilzame uitwerking van lachen. Lach meer en je krijgt meer endorfine. Ook  “sociaal lachen” zet deze feel good stof vrij, en remt zelfs pijn. 11