Himalaya zout gezond: lees deze tip!

himalaya zout gezond

Zout ongezond? In principe wel, van een overschot krijgen we een hoge bloeddruk en aderverkalking. Maar Himalaya zout is gezond, mits je een kleine theelepel per dag oplost in water. Lees wat deze ayurvedisch arts erover zegt!

Het is interessant, wat dr. Vivek Joshi zegt over dit gezonde zout. We leren dat zout slecht is voor onze bloeddruk en andere zaken. Toch is Himalaya zout gezond, mits je je aan de correcte dosis houdt (dagelijks een half tot heel theelepeltje). Volgens de arts werkt dit tegen een hoge bloeddruk, is het goed voor de lever en lost het spijsverteringsproblemen op!

Zijn tip?

Je lost het in warm water op en drinkt het elke ochtend op een lege maag. Elke ochtend, omdat je dan de mineralen beter absorbeert. Je komt er zelfs beter en dieper mee in slaap. Overigens is de rest van zijn tips ook het bekijken waard (YouTube).

Zo maak je een sole van Himalaya zout

Hiernaast zou je je keukenzout “moeten” vervangen met Himalaya zout.

5 Gezondere alternatieven voor keukenzout

zout gezond
Is Himalaya zout gezond? Volgens de Ayurvedische geneeskunde is dit het betere tafelzout!

Waarom is Himalaya zout gezond, wat zit er dan in? Nou, dat is boron, calcium, chroom, koper, ijzer, fosfor, kalium, selenium, silicium, mangaan, zwavel en zink. 1 Let wel op: helaas bevat sommig zout ook kwik, cadmium en aluminium. 1De herkomst is dus belangrijk! Heb je tips over goed en zuiver Himalaya zout, plaats dan een reactie onder deze blog.

Net als zeezout, is Himalaya zout goed voor onze bloeddruk. 2 Ons keukenzout is helaas gestript van de mineralen, die je gelukkig nog wel in zeezout of Himalayazout vindt. Dat zijn onder andere calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink. Kalium uit voeding beïnvloedt onze bloeddruk. Wie kaliumrijke voeding consumeert is minder gevoelig voor een hoge bloeddruk. Zelfs als de zoutinname hoog ligt! 3 Een hogere uitscheiding van kalium hangt samen met een lagere systolische bloeddruk en dus een lagere kans op nadelige cardiovasculaire issues. 4

Vanwege de mineraalinhoud is Himalaya zout gezond. Dr. Joshi noemt de reinigende werking, zo ontgift het van zware mineralen. Wel is het qua samenstelling bijna gelijk aan ons keukenzout. Maar een juiste natrium inname is vitaal voor een goede gezondheid. Zout is onmisbaar voor een juiste vochtbalans, overdracht van zenuwsignalen en spiersamentrekkingen. Je kunt gewoonweg niet zonder.

Zelfs bij longaandoeningen kan Himalaya zout gezond zijn. 4 5 Onderzoeken tonen zelfs dat een lage zoutinname voor slaapproblemen zorgt. 6 Een adequate hoeveelheid zou nodig zijn voor een goede kwaliteit van slaap.

Dat niet alle zout slecht is, blijkt ook uit een studie over een ander zout, namelijk zeezout. Bij ratten beschermde dit tegen een hoge bloeddruk. 6

Toch zijn er niet veel Westerse studie die melden dat Himalaya zout gezond is, of die dit überhaupt onderzoeken. In de Ayurvedische geneeskunde neemt het echter wel een belangrijke rol in. Het is volgens die geneeskunde het beste zout, net als wat dr. Vivek Joshi zegt. Want een juiste balans van elektrolyten verlicht spierkrampen, houdt het lichaam gehydrateerd en ondersteunt de kracht van botten. Maar zoals bij alle dingen: de dosis maakt wel uit.

Ook is Himalaya zout gezond voor je stofwisseling. Want die vereist de juiste chemische lichaamsreacties, en aangezien het zout de stofwisseling stimuleert is het de moeite waard om dit te proberen. Wat het ook doet is het temmen van de anders onbedwingbare trek in suiker of koolhydraten die je soms kunt ervaren. Weer een reden om het tafelzout te verruilen voor Himalaya zout.

Aanbevolen artikelen