Teveel calorieën bevorderen ziekte via darmflora

teveel calorieën

Teveel calorieën eten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar niet zoals je denkt. Calorierijke voeding helpt schadelijke micbroben te overleven, en dit is de reden van het verhoogde risico. 

Als goed geïnformeerde lezer weet je dat ziektes in de buik beginnen. En dat onze darmbacteriën van grote invloed zijn op ons mentaal en lichamelijk functioneren. Door vet eten verhogen we de kans op hartziektes, dat weten we sinds vele decennia. Maar dat die negatieve werking via darmflora gaat, is minder bekend. Het probleem van teveel calorieën eten is dat het de groei van schadelijke bacteriën bevordert.

Calorierijke voeding verhoogt risico’s via darmflora

Want darmflora zetten de stoffen in calorierijke voeding (lees: vetrijk) om in schadelijke metabolieten. Die erg slecht voor onze aderen zijn en dus atherosclerose bevorderen. Een risicovolle aandoening waarbij plaques de aderen verstoppen.

Dat zijn de bevindingen die zojuist gepubliceerd zijn in journal Science.

Wetenschappers buigen zich al lang over de connectie tussen de darmen, darmflora en gezondheidsuitkomsten. Chronisch teveel calorieën verorberen schaadt de cellaag die de darmwand bedekt (het darm epitheel) met lichte ontsteking tot gevolg. Calorierijke voeding heeft ook een negatieve impact op op de mitochondriën. Dat zijn als het ware kleine energiefabriekjes binnen de cellen die de energie-genererende werking niet meer kunnen vervullen, als je teveel calorieën eet.

Lekkende darmwand

Je darmwand heeft een belangrijke functie. Het voorkomt namelijk dat schadelijke stoffen en afvalstoffen de bloedbaan in lekken. Teveel calorieën eten schaadt de slijmlaag die de darmwand bedekt, wat dit negatieve proces juist bevordert (lekkende darmwand). Ook stimuleert het de groei van schadelijke bacteriën zoals enterobacteriaceae. En dit geeft ziektes de kans. 

Dat is ook niet gek als je bedenkt dat darmflora onmimsbare functies hebben en stofwisselingsprocessen kunnen maken of breken. Het is dan ook een bekend gegeven dat een gezonde darmwand een pré is voor gunstige bacteriën en het behoud van een goede (darm) gezondheid. 

Cholesterol is gezond, mits…

Als je structureel teveel calorieën nuttigt, zetten darmbacteriën choline uit voeding om tot trimethylamine. En dit wordt weer omgezet tot trimethylamine N-oxide (TMAO) door de lever. 

Dat is niet fijn, omdat de TMAO de stofwisseling van cholesterol verandert. Dusdanig dat het leidt tot de formatie van plaques in de aderen met atherosclerose tot gevolg. De stelling dat cholesterol tot gezondheidsproblemen leidt ligt dus iets genuanceerder. Want dit hangt af van de mate waarin je calorierijke voeding eet. 

calorierijke voeding
Calorierijke voeding helpt schadelijke darmbacteriën te overleven en bevordert dus hun groei. Kortom: de hogere kans op ziektes door vet- en suikerrijk eten ontstaat via darmflora

Verder leidt calorierijke voeding tot verstoorde functies van de mitochondriën. Dit geeft een hogere productie van zuurstof en nitraat. 

Er zijn veel wetenschappelijke publicaties die melden hoe teveel calorieën het darmmicrobioom wijzigen zodat het een uitgesproken impact op de gezondheid heeft. Maak je goede keuzes, dan is de impact net zo uitgesproken. Maar dan in het positieve.

Calorierijke voeding echter verlaagt de gunstige Lactobacillus soorten. Die juist onmisbaar zijn voor een goede stofwisseling.

Gezondheid hangt af van voedingskeuzes

Kortom: Je gezondheid hangt af van je voedingskeuzes. De consumptie van teveel calorieën bevordert de overleving van schadelijke darmbacteriën. Bovendien kun je eieren nuttigen voor meer choline (op zich een onmisbare stof), maar als je dit combineert met calorierijke voeding is dit eerder schadelijk dan gunstig. Eet je structureel calorierijke voeding dan kom je in een vicieuze cirkel, vanwege de groei van schadelijke bacteriën die je telkens aanzetten tot verkeerde keuzes.

Darmbacteriën manipuleren onze voedingskeuzes