Tegen neuropathie: werkt kurkuma?

neuropathie

Wie neuropatie ervaart, wil graag verlichting vinden. Kurkuma is de specerij die veel klachten van diverse oorzaken verlicht. Maar werkt kurkuma ook tegen neuropathische pijn?

Neuropathische pijn, dit is chronische pijn die door zenuwbeschadiging ontstaan is. Wie er last van heeft, zoekt graag verlichting in de vorm van een natuurlijke remedie. Wat kan kurkuma hierin betekenen?

Neuropathische pijn en kurkumine

In kurkuma zit kurkumine, de bioactieve stof met een sterk anti-inflammatoir effect. Bij neuropathie speelt een ingewikkeld proces, waarbij de samenstelling van ontstekingsstoffen zoals interleukines een actieve rol speelt. Kurkumine verhindert de samenstelling van die ontstekingsstoffen en zo dus ook de verhoging hiervan. Wel is het een voorwaarde om kurkumine consequent en steeds weer te gebruiken.

Meer over de werkingen van kurkuma, vanuit de wetenschappelijke onderzoeken

Remt ontsteking

Voor de duidelijkheid: het gaat om kurkumine in een geconcentreerde hoeveelheid. Dus als supplement. Hoewel het heilzaam is om kurkuma te consumeren, neem bijvoorbeeld de kurkuma-latte, bereik je bij neuropathische pijn meer met een kurkimine supplement. Kurkumine is enorm ontstekingsremmend en remt de productie van ontsteking bevorderende cytokines. Daarom wordt het in sommige culturen bij voorkeur gebruikt tegen neuroinflammatoire en neurodegeneratieve condities van het centraal zenuwstelsel. 1 2 3

Pijnstillend

neuropathische pijn
Kurkumine uit kurkuma verlicht daadwerkelijk neuropathische pijn volgens onderzoeken.

Vooral interleukine draagt bj aan het ontstaan van neuropathie en wekt een reeks processen op waardoor neuropathiscche pijn ontstaat. Studies tonen dat kurkimine werkt. Een voorbeeld: toen behandeling na een week gestaakt werd hield de pijnstillende werking nog een paar dagen aan. Hierna startte de pijn overigens weer. Consequentie is dus belangrijk om neuropathische pijn met behulp van kurkimine te behandelen.

Een supplement of gewoon kurkuma

Een supplement geeft je kurkumine in geconcentreerde vorm. Maar wil je geen supplement, mix dan een theelepel kurkuma (poeder) met 1/4 theelepel zwarte peper om te zien wat het voor je doet. Hou dit in ieder geval een paar weken vol om het resultaat vast te kunnen stellen. Als je dit in een vroeg stadium van neuropathie doet, dan heb je er meer profijt van. 4

De dosis is wel belangrijk, hoe hoger de hoeveelheid kurkumine des te beter de werking. Niet alleen beter, maar de werking gaat dan ook nog dagen door nadat inname gestopt is. Kortom: kurkumine werkt niet acuut, maar vereist chronisch gebruik als je verlichting van neuropathische pijn zoekt. 5