Hummus gezond: snel recept tegen hongergevoel!

hummus gezond

Wat maakt hummus gezond? Dit gerecht van kikkererwten en tahini geeft kwaliteit aan het dieet en dus ook aan de gezondheid. Als je iets tegen hongergevoel zoekt, maak dan dit heerlijke bijgerecht!

Twintig jaar geleden hadden de meeste Nederlanders nog niet gehoord van hummus. Nu is het een populair bijgerechtje. Een goede keuze, want er is veel dat hummus gezond maakt. Behalve dat het tegen hongergevoel werkt, smaakt het goed, bevordert het de gezondheid en combineert het prima met andere voeding. Het past vooral bij de Mediterrane voeding, hoewel het niet Mediterraans is. 

Dit maakt hummus gezond

Feit: Twee eetlepels hummus voldoen aan de wekelijkse aanbeveling van groenten! 

Hummus bestaat uit kikkererwten en pasta van sesamzaadjes (tahini). Erg voedzaam en zeer geschikt tegen hongergevoel. Beide bevatten essentiële voedingsstoffen en bioactieve microstofjes. Kikkererwten zijn peulvruchten en bevatten proteïnes, vezels, resistent zetmeel (precies het zetmeel dat je hebben moet) en onverzadigde vetzuren. Dit samen met een diversiteit van vitamines en mineralen is wat hummus gezond maakt. Welke vitamines en mineralen? Nou, dat zijn riboflavine, niacine, thiamine, foliumzuur, kalium, fosfor en calcium. 1

Tahini, de smakelijke pasta van sesamzaadjes bestaat ook uit onverzadigde vetzuren en verder uit lignanen, vormen van vitamine E, calcium en fosfor. 

Feit: een hummus snack leidt tot de inname van minder calorieën in de avond (maar liefst 250 calorieën minder). Dit maakt hummus tot een snack met veel voedingswaarde, die past bij gewichtsbeheersing. Tegelijkertijd werkt het tegen hongergevoel.

Er is nog iets dat hummus gezond maakt. Veel Nederlanders zitten in de fase van prediabetes. Maar de consumptie van hummus leidt tot minder bloedsuikerpieken na een maaltijd en betere insuline responses. 3 En what’s more: iets tegen hongergevoel is welkom, omdat elk dieet hiermee valt of staat.

Eet het en je voorkomt bloedsuikerpieken

tegen hongergevoel
Hummus tegen hongergevoel: het bijgerecht is in een handomdraai gemaakt en voorziet je van vezels. proteïnen, vitamines en mineralen

Hummus heeft een lage glykemische index (GI). Die van wit brood is bijvoorbeeld 100, maar van hummus is het maar 14 tot 28. 4 Geweldig als je normaal gesproken weer snel honger hebt. Eet het gerechtje bij je andere voeding en bent langer verzadigd. Het werkt prima tegen hongergevoel. Dat komt ook door de hoge inhoud resistent zetmeel; dit type zetmeel wordt door het lichaam gezien als vezels (bananen hebben dit ook, en rijst en pasta kun je ook omtoveren tot voeding dat rijk is aan resistent zetmeel in plaats van het dikmakende zetmeel). Dit resistente zetmeel in kikkerwten heet amylose, en dit wordt langzamer opgenomen. Wat bloedsuikerpieken voorkomt. 

Lager BMI

Ook voor je gewicht is hummus gezond. Omdat het tegen hongergevoel werkt, en vanwege al het andere dat bovengenoemd is, beïnvloedt hummus je gewicht. Als je het bijgerechtje regelmatig eet, zul je minder kilo’s op de weegschaal zien. Het is aangetoond dat liefhebbers van het bijgerecht een lager BMI hebben en een smallere taille. Dit kan te maken hebben met het feit dat hummus het hongergevoel met 70% verlaagt. 

Zo maak je hummus in 1 minuut

Doe 200 gram kikkererwten in water, en voeg wat zout toe. Laat dit een nacht weken. Kook het vervolgens een half uur. Vanaf nu is het nog 1 minuut werk: Doe er 5 teentjes knoflook bij. Voeg een halve citroen en olijfolie bij. Blend het, en voeg water toe om het dunner te maken. Doe er eventueel nog wat olijfolie bij. Maak het geheel af door er chilipoeder overheen te strooien. 

Geniet van dit bijgerecht tegen hongergevoel! Niet alleen verzadigt het, maar het is gewoonweg een makkelijk middel om aan de aanbevolen hoeveelheid peulvruchten per week te voldoen. Dat je maar twee eetlepels nodig hebt om 25 gram vezels binnen te krijgen is nóg een reden waarom hummus gezond is. Verder geef je jezelf genoeg proteïnes, vitamines en mineralen met dit smakelijke bijgerecht.