Magnesium bij fibromyalgie: helpt het?

magnesium bij fibromyalgie

Fibromyalgie en magnesium: wat is het verband? Bij patiënten speelt vaker een magnesiumtekort. Helpt het om magnesium bij fibromyalgie te slikken, wat zeggen studies? En welke vorm van dit mineraal kies je dan?

Fibromyalgie en magnesium, wat hebben ze met elkaar te maken?

 Wie fibromyalgie heeft weet hoe ontwrichtend de ziekte is. De slaapproblemen, wijdverspreide pijn, cognitieve problemen zoals hersenmist, stemmingswisselingen, darmproblemen en enorme vermoeidheid maken het dagelijks leven zwaar. Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis. 

Welk magnesiumsupplement helpt bij fibromyalgie?

Wat aan de ziekte ten grondslag ligt blijft nog gissen. Genetische en hormonale factoren kunnen een rol spelen. Magnesium is nuttig omdat het overgevoeligheid voor pijn voorkomt door de receptors van N-methyl-D-aspartaat te blokkeren. Sommige studies melden dat fibromyalgie en magnesium nauw verbonden zijn. Een tekort van het mineraal zorgt voor een afname van ATP in de spieren. 1

Waarom magnesium bij fibromyalgie werkt

Pijn, vermoeidheid en depressie

 Eén studie toonde dat de concentratie magnesium in het haar van vrouwelijke patiënten aanzienlijk lager was vergeleken met gezonde vrouwen. Ook andere onderzoeken meldden zeer lage magnesiumspiegels bij patiënten. Dit toonde eveneens het verband tussen fibromyalgie en magnesium, en niet alleen wat betreft vermoeidheidsklachten. 2 3 Ook was er de link tussen de ziekte, depressie en pijn. 

Magnesium citraat

fibromyalgie, magnesium en selenium
Er verschijnen steeds meer studies die het verband tonen tussen fibromyalgie en magnesium

Als je vermoedt dat er een verband is tussen fibromyalgie en magnesium, dan vraag je je misschien af welke vorm van magnesium je dan zou kunnen innemen. Dit kan citraat zijn. De dosis van 300 mg per dag verbeterde de werking van amitriptyline. 4 5 6

Magnesium olie

Magnesium olie hoeft niet duur te zijn. Bij Action koop je een flesje magnesium chloride voor een paar euro. Maar heeft het zin? Wat er gebeurt als je twee keer per dag 4 sprays per ledemaat gebruikt laat een studie in Journal of Integrative Medicine zien:  Het verminderde duidelijk alle symptomen.  7

Tryptofaan en het Mediterraan dieet

Magnesium (60 mg per dag) en tryptofaan (ook 60 mg per dag) in combinatie met het Mediterraan dieet bracht veel verschil in angstklachten en stemming. 8 Helaas verlichtte het slaapproblemen niet. 

De combinatie van magnesium (300-600 mg) en malaat (1200-2400 mg) gaf ook verbetering van alle symptomen. 9 Dit gold ook voor 50 mg magnesium en 200 mg appelzuur. De inname van 3 tabletten 2x per dag verbeterde de klachten. Wel moet gezegd dat dit niet bij alle gedane studies naar het verband tussen fibromyalgie en magnesium malaat het geval was.

Natuurlijke spierontspanners die werken

Van alle magnesium is 0.8% te vinden in het bloed. De rest zit in de zachte weefsels, spieren en botten. Het is dus lastig meten omdat bloed- of haaronderzoek misschien niet de complete magnesium status weergeven. Je zult dus zelf moeten ervaren of er bij jou een verband is tussen fibromyalgie en magnesium. Wel komen er steeds meer onderzoeken die inderdaad laten zien dat het mineraal de symptomen duidelijk verlicht.