Systolische bloeddruk verlagen: doe handgrip oefeningen!

lagere systolische bloeddruk

Voor een lagere systolische bloeddruk zijn isometrische krachtoefeningen erg effectief. Hiermee kan je ook je diastolische bloeddruk verlagen.

Dus met isometrische oefeningen kun je zowel de diastolische als systolische bloeddruk verlagen. Dit bleek al uit een studie in Sports Medicine. Nu laat een nieuw onderzoek hetzelfde zien. Dit onderzoek betreft een analyse van eerder gedane studie uitkomsten. De studie is gepubliceerd in journal Hypertension.

Lagere systolische bloeddruk met paar minuten per dag

Je systolische bloeddruk verlagen met behulp van isometrische krachttraining is voor sommige mensen veiliger dan andere vormen van training. Het is ook nog tijdbesparend: je hebt maar 12 minuten per dag nodig, en dit voor een luttele 2 á 3 dagen per week.

Maar wat is isometrische training? Als je hiermee succesvol de bloeddruk verlagen kunt, is dat wel interessant om te weten. Bij de training gaat het om spierspanning zonder beweging van de omliggende gewrichten: je spant een spier of spiergroep en houdt dit een poosje zo. Meestal wordt hiermee aan de handgrip gedacht.

Het is niet het minste onderzoek. Want het betreft 24 noemenswaardige studies met 1143 betrokkenen met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar. De meeste studies duurden minstens 3 weken lang.

Systolische bloeddruk verlagen is van belang, want als die hoog is neemt dit nogal wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Isometrische training heeft dan ook nog het voordeel dat het de diastolische bloeddruk verlaagt.

Ook deze oefening geeft groot effect in een paar minuten (5 minuten!)

Soms net zo effectief als medicatie

bloeddruk verlagen
Met tomatensap ga je naar een lagere systolische bloeddruk. Een andere manier is de handgrip oefening!

Dé conclusie van dit onderzoek? De systolische bloeddruk verlagen met behulp van isometrische training is zo effectief, dat het resultaat gelijk staat aan bloeddruk verlagende middelen. Belangrijke functies gaan er flink op vooruit: die van de bloeddruk en de aorta bijvoorbeeld. Voor bepaalde patiënten is een handgrip oefening van 15 minuten een uitkomst, en net zo effectief.

Wil je je diastolische en/of systolische bloeddruk verlagen maar ben je lichamelijk niet in staat om een workout van minstens een uur te doen, dan heb je dus echt iets aan isometrische oefeningen. Ze zijn veilig, de kans op blessures is klein net als de kans op spierpijn.

Share