Zo helpen rauwe uien de te hoge bloeddruk!

rauwe ui gezond

Heb je een te hoge bloeddruk en wil je er snel iets aan doen? Voor de bloeddruk en het hart is rauwe ui gezond. Onderzoeken laten weten dat de rauwe versie veel meer doet dan gekookte ui. In de traditionele geneeskunde is het bolgewas een zeer bekend middel tegen allerlei kwalen, van jicht tot laag libido en spierkrampen. Maar in dit artikel gaat het over wat de ui doet tegen een hoge bloeddruk. 

1 2 3 4

Rauwe uien gezond voor vele dingen

Dus niet alleen voor de hoge bloeddruk zijn rauwe uien gezond. De werking is veel breder. eén van de redenen is omdat het bolgewas de antioxidant status in het bloed enorm verhoogt. Rauwe uien verhogen ook het libido. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat een hoge bloeddruk het libido verlaagt: ui verlaagt immers de bloeddruk. 

Op deze blog is al veel geschreven over uien: uiensap, rauwe ui en gebakken uien. Typ “ui” of “uiensap” in het zoekvak en je vindt de artikels. Deze keer gaat het puur om waarom rauwe ui gezond is voor de te hoge bloeddruk. 

12 Verrassende voordelen van uien en sjalotten

In een notendop: wat zit er in uien?

rauwe ui gezond
Of je nu witte of rode neemt, voor een hoge bloeddruk is de rauwe ui zeer gezond!

Wel even een korte uiteenzetting over de bestanddelen in uien m.b.t. waarom de rauwe ui gezond is. Dat zijn de flavonoïden, zwavelstoffen, quercetine en kampferol. Van zwavelstoffen weten we dat ze ontgiften. Mega veel studies hebben gemeld dat de ui een breed spectrum aan gezonde activiteiten laat zien. Er is veel dat rauwe uien gezond maakt. Ze zijn immuunversterkend, ontstekingsremmend, ontgiftend, antibacteriëel, anti-schimmel, anti-parasitair, anti-trombose. En verlichten zelfs depressie, angst en cognitieve stoornissen. 

Top bolgewas voor vrouwen in de overgang

Wil je iets voor een betere vetspiegel, en voor een kleinere buikomvang? Ook dan is de rauwe ui gezond en effectief. Voor vrouwen in de overgang is het van belang te weten dat rauwe uien gezond zijn, vanwege de fyto oestrogenen (genistein, biochanine A en daidzein). 5 Ook goed voor het behoud van het silhouet, daar hoef je dan geen duur menopause supplement voor te nemen. 

Top middelen tegen haarverlies

Effecten van vitamine D op menopauze

Je bloeddruk op rauwe uien

Als goed geïnformeerde lezer weet je dat een hoge bloeddruk een enorme factor is bij het ontstaan van coronaire vaatziektes, beroerte, hartritmestoornissen, hartfalen en vasculaire dementie.  Een hoge systolische bloeddruk van slechts 10 mm/Hg doet de kans toenemen op 

  • hartfalen: 28%
  • beroerte: 27%

Natuurlijke bloeddruk verlagers

Medicatie tegen een te hoge bloeddruk zijn gunstig maar kunnen bijwerkingen hebben. 6 Zoals dunner haar en haaruitval door bijvoorbeeld enalapril. Daarom wordt de aandacht voor bloeddrukverlagende fytostoffen als preventieve en genezende middelen steeds groter. Meerdere studies hebben bevestigd dat rauwe uien gezond zijn voor de bloeddruk, vanwege quercetine.

Eén van de behandelingen tegen een te hoge bloeddruk is medicatie in de vorm van ACE-remmers. Die remmen de werking van het eiwit ACE, waardoor er minder angiotensine II in de bloedsomloop komt. De bloedvaten zich verwijden en de bloeddruk daalt. Een bijwerking van ACE-remmers is kriebelhoest. Maar haaruitval of dunner haar kan ook. 

Verwijdt de bloedvaten

Om ACE te remmen zijn rauwe uien gezond. Zowel de witte als de rode uiten. Ze verlagen de enzym activiteit en de werking is dosis afhankelijk. Quercetine bindt ACE en is in staat om de bloeddruk te verlagen. Dat gebeurt doordat het antiotensine I omzet in angiotensine II. Het wekt de verwijding van bloedvaten op, net als ACE remmers. 7 

Een voorbeeld: de inname van 54 mg quercitine deed niks bij patiënten met een hoge bloeddruk. Maar de consumptie van 400 mg daarentegen verwijdde de bloedvaten. 8 Dit bevevstigt een studie, waarbij de inname van 730 mg quercetine de systolische en diastolysche bloeddruk verlaagde, binnen een maand. 

Mediterrane voeding: rauwe ui bij eten

Dat rauwe uien gezond zijn, en oergezond, liet een studie zien waarbij 2.5 verse ui in olijfolie na 5 uur de systolische en diastolische bloeddruk verlaagde. 8 Geen wonder dat bevolkingen die mediterrane voeding eten een stuk minder last van een te hoge bloeddruk hebben! Consumptie van uien en olijfolie maakt deel uit van deze voedingsstijl. 

Dus heb je een probleem met je bloeddruk, implementeer het bolgewas in je voeding. Rauwe ui doe je makkelijk door je groenten met een scheut olijfolie erbij. Je merkt aan de verbeteringen in je bloeddruk, dat rauwe ui gezond is en niet zo’n beetje!