Meer oxytocine (knuffelhormoon): 10 effectieve middelen

knuffelhormoon oxytocine

Als je meer oxytocine hebt, ben je gelukkiger. De krachtige neurotransmitter heet ook wel “knuffelhormoon”, en niet zonder reden. Hoe krijg je meer knuffelhormoon?

Tijd voor meer knuffelhormoon?

Meer oxytocine betekent 

  • een betere stemming
  • meer gevoelens van tevredenheid
  • stimulans van de 10e hersenzenuw (dus meer energie!)
  • Minder stresshormoon cortisol
  • Meer creativiteit
  • Minder ontsteking
  • Hogere pijngrens
  • Minder afkickverschijnselen bij stoppen met verslavingen
  • Hogere productie van endocannabinoïden
  • Meer gevoelens van empathie, warmte, vertrouwen en openheid

Het knuffelhormoon verhogen, 10 effectieve manieren

Knuffelhormoon oxytocine is cruciaal voor de bonding tussen moeder en kind, en wordt vrijgezet bij vrouwen die verliefd zijn. Maar hier houdt de werking niet op. Met meer knuffelhormoon zit je beter in je vel. Oxytocine’s invloed op je hersenen en zenuwstelsel is erg groot, net als de impact op je emoties. 

Minder stress en onrust

Het knuffelhormoon verhogen betekent minder kans op mentale problemen zoals depressie, angst, sociale fobie, autisme, schizofrenie, post traumatische stress stoornis, tinnitus, anorexia nervosa, borderline.

Ga je oxytocine verhogen dan heeft het veel voordelen. Je vermindert stress en angst en gevoelens van kalmte en veiligheid nemen toe. Niet zo vreemd,  want de stof onderdrukt activiteit in de amygdala, het angst centrum in je hersenen.  

girls-984154_640-1.jpg
Meer knuffelhormoon betekent dat je meer plezier, genegenheid, empathie en tevredenheid ervaart

#1 Vitamine D

In elk lichaamsweefsel zitten vitamine D receptors, ook in de hersenen. Dus een tekort kan lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Oxytocine wordt op directe wijze geactiveerd en beïnvloed door vitamine D.  Volgens sommige onderzoeken hebben kinderen met een autistische stoornis weinig oxytocine vanwege een vitamine D tekort.  1 2

Vitamine D heeft nog twee voordelen: het geeft niet alleen een  hoger dopamineniveau, maar verhoogt ook de serotoninespiegel.

#2 Vitamine C

Vitamine C is net zo’n makkelijke manier als vitamine D, om meer oxytocine te krijgen. De samenstelling van de stof hangt af van vitamine C, en de vitamine stimuleert de uitscheiding van het knuffelhormoon.  Net als de “zonvitamine” zal vitamine C oxycotine verhogen.  Je humeur gaat er op vooruit en je wordt socialer. 3 4

#3 Magnesium

Een overbekend mineraal tegenwoordig, die bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam een rol speelt. Helaas hebben velen een tekort. Zo jammer, omdat het absoluut onmisbaar is voor het goed functioneren van je zenuwstelsel en voor een optimale activiteit van neurotransmitters. Als je meer oxytocine wilt, zorg dan dat het mineraal op peil is. Uiteraard samen met vitamine D en C.  Magnesium verhoogt de actie van het knuffelhormoon.  5 6 Naast het nuttigen van groenten en fruit, kun je magnesium verhogen met een bad Epsom zout, magnesium olie (kijk bij Action, voor een paar euro heb je het al) of door een oraal supplement. Ook magnesium heeft het bijkomende voordeel dat het dopamine verhoogt. 

#4 Taurine

Dit organische bestanddeel vind je vooral in dierlijke producten. De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Het passeert de bloed-brein barrière, verbetert je humeur en heeft anti-angst effecten.  Ook door taurine krijg je meer oxytocine. 7

#5 Koffie

Met koffie krijg je een oppepper én kan je het knuffelhormoon verhogen, en niet zo’n beetje ook. 8 Geen wonder dat samen koffie drinken wereldwijd een sociale bezigheid is. 

#6 Lactobacillus reuteri

Deze bacteriesoort werd voor het eerst in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt. Het is een van de meest veelbelovende psychobiotica tegen angst. Via de nervus vagus, 10e hersenzenuw, zorgt het voor meer knuffelhormoon. 9 10 Normaal gesproken zit er voldoende L. reuteri in de darmen. Maar door medicatie, eetgewoontes en dergelijke kan het zijn dat er maar weinig aanwezig is. Als je meer oxytocine wilt, kun je een supplement nemen.  Eén onderzoek toonde aan dat de afwezigheid van  L. reuteri bij dieren voor sociale gebreken zorgde. Toen de dieren de bacterie weer terug in de darmen kregen, werden symptomen van sommige gedragsstoornissen omgekeerd. Dit waren de symptomen die mensen met sociale angst en autisme ook hebben. Je vindt het ook in sommig vlees en in zuivel.

Weer fit en vitaal: zo stimuleer je de 10e hersenzenuw

#7 Kamille

Eveneens effectief tegen angstklachten. Want stoffen in kamille werken op dezelfde hersengedeelten als medicatie tegen angst. Maar het knuffelhormoon verhogen kan ook prima met dit medicinale kruid.  Kamille zorgt voor een toename van oxytocine en terwijl cortisol afneemt. Een must have als je last van stress en angst hebt.  Kijk eens naar etherische olie van kamille, hierin vind je de stoffen in geconcentreerde vorm.  11 12

Kamille balanceert ook de andere neurotransmitters.

#8 Melatonine

Eveneens een hormoon, namelijk het “slaaphormoon.”  Het reguleert je bioritme en geeft je een betere slaap. Voor meer knuffelhormoon is het eveneens een uitkomst. Onderzoek toont dat 500 mcg melatonine de uitscheiding van oxytocine een flinke boost geeft. 13

#9 Etherische olie van clary sage (scharlei)

Een heerlijke olie om  klachten van angst en depressie te verlichten. Hiernaast verlaagt het cortisol en verbetert het de schildklierfunctie. En dat is niet alles! Oxytocine verhogen gaat uitstekend met deze olie.  14 Een andere olie met deze werking is jasmijn olie.  Inhaleer ze, breng het aan op de huid of doe het in een diffuser.  Je merkt absoluut dat je humeur verbetert.

#10 Anijszaad

Een geweldige natuurlijke remedie tegen veel gezondheidsissues én voor meer knuffelhormoon.  Anijszaad verlicht depressieve symptomen. Je kunt het in toetjes en drankjes doen. 15

De snelste manier!

hand-4316948_640-1.jpg
Oxytocine verhogen? De vriendschap tussen mens en dier geeft je meer knuffelhormoon

Er zijn tig wetenschappelijke bewijzen die tonen dat aanrakingen een hele snelle manier is om oxytocine te verhogen. Kus, knuffel en bedrijf de liefde. Maar ook met niet-seksuele aanrakingen ga je het knuffelhormoon verhogen in rap tempo. Helaas gooit corona roet in het eten, maar door omhelzen, knuffelen en handen schudden neemt het hormoon instant toe. Gelukkig kan je ook knuffelen met je huisdier: dit zorgt ook voor een oxytocine boost. 16