Zwarte komijn: 2 gram helpt trage schildklier

zwarte komijn

Zwarte komijn is hét kruid voor een trage schildklier. Misschien wist je al van de kracht nigella zaad. Het wordt al eeuwen gebruikt vanwege de vele medicinale eigenschappen en die gelden ook voor een slecht functionerende schildklier. Slechts 2 gram ( 1 theelepel) per dag vermindert dan ook nog het lichaamsgewicht en het percentage lichaamsvet!

Voor een trage schildklier

Er zijn bijna 1000 wetenschappelijke publicaties over de voordelen van zwarte zaad en zwarte zaadolie (andere namen: black seed oil, nigella sativa olie, zwartzaadolie, zwarte komijn olie). De genezende kracht van zwarte komijn zaad en olie is opmerkelijk. En dat zonder praktisch enige bijwerking.

Van de olie van zwarte komijn wordt gezegd dat het een remedie voor alles is, behalve voor de dood. De olie kan ook de juiste behandeling zijn voor een auto immuun schildklierconditie (Hashimoto’s) die een trage schildklier veroorzaakt. Uit wetenschappelijke studies is duidelijk dat dit hét kruid voor een trage schildklier is.

Toen studiedeelnemers in de leeftijd van 22-50 jaar, met Hashimoto’s, 2 gram zwarte komijn in poedervorm namen bleek na 8 weken dat :

  • Behandeling met N. sativa het lichaamsgewicht en BMI aanzienlijk verlaagde.
  • Serum concentraties van het schildklier stimulerend hormoon (TSH), T3 en anti-TPO vrijwel genormaliseerd waren. De heupomvang en schildklierhormonen waren belangrijke predictors van de veranderingen.

Conclusie van de onderzoekers: “Onze data tonen een gunstig effect van zwarte komijn in poedervorm op de schildklierstatus en antropometrische variabelen bij patiënten met Hashimoto’s. Dit kruid voor een trage schildklier kan de ernst van de ziekte verkleinen en een nuttige behandeling hiervoor zijn.”


Wat zit in zwarte komijn?

Er zijn veel actieve componenten in de olie van zwarte komijn geïdentificeerd. De belangijkste zijn thymoquinone (30%-48%), thymohydroquinone, dithymoquinone, p-cymeen (7%-15%), carvacrol (6%-12%), 4-terpineol (2%-7%), t-anethol (1%-4%), sesquiterpene longifoleen (1%-8%) α-pineen and thymol etc. Verder bevat het zaad saponinen en triterpenen, dit zijn potentiële stoffen tegen kanker. I  II De zaden bevatten onverzadigde vetzuren, met name linolzuur en oliezuur (resp 50-60% en 20%). III– IV Voor meer informatie over de bestanddelen van zwarte komijnzaad: zie hier.


Helende werking Nigella sativa

voor een trage schildklier
Veel specerijen zijn een geschikt kruid voor een trage schildklier. Ook van zwarte komijn is deze werking ruim bewezen

De helende werking van zwarte komijn is heel divers. Het is niet alleen een kruid voor een trage schildklier, maar vermindert aantoonbaar de symptomen van andere aandoeningen.

Reumatoïde artritis

Bij deze auto immuunziekte zorgde de olie van zwarte komijn voor een afname van de pro ïnflammatoire cytokine-respons en oxidatieve stress.  Deelnemers kregen dagelijks 2 capsules olie van de specerij (500 mg) voor de duur van 8 weken. 1

Neurotoxiciteit

Zaad van zwarte komijn laat positieve effecten zien bij verschillende stoornissen van het centrale zenuwstelsel, waaronder achteruitgang van het geheugen, epilepsie en neurotoxiciteit. Ook verbetert het de GABA-ergische activiteit en antioxidant activiteit. 2

GABA: belangrijk feel good stofje!

Zwarte komijnolie beschermt het spijsverteringssysteem. 3

Maar het medicinale kruid doet meer!

De werking van zwarte komijn


Antibacterieel

Het zijn met name de ingrediënten melanine en TQ uit zwarte komijn die antibacteriële activiteit laten zien. Hiernaast beschikt thymol (ook aanwezig in tijmolie) over dito activiteit. 4


Antischimmel

Onder andere tegen candida albicans, dankzij de methanol en chloroform extracten. Zwarte komijn kan ook ingezet worden tegen schimmelaandoeningen van de huid.


Tegen Schistosomiasis (bilharzia)

Bilharzia is een infectie die door kleine wormpjes in zoet water veroorzaakt wordt. Deze wormpjes (cercariae) boren zich in de huid als je zwemt of pootjebaadt.


Antioxidant activiteit

Orale inname van het zwarte zaad zorgt voor een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen. Ook laat een werking zien tegen kanker bevorderende processen. Poeder van zwarte komijn verminderde de oxidatieve stress die bij ratten ontstaan was door geoxideerde maïsolie. Andere symptomen van oxidatieve stress nemen eveneens af door dit plantenkruid.


Tegen symptomen van diabetes

De glucosestofwisseling, bloedglucose en insulinegevoeligheid gaan er allemaal op vooruit door nigella sativa. Bij diabetische ratten zorgde nigella zaad voor een verbetering van de koolhydraatstofwisseling.


Tegen kanker

In vitro studies laten zien dat de stof TQ uit het zaad van zwarte komijn een gunstig effect heeft op de conditionering van T cellen, tegen kanker en infectieuze ziekten. Zaadextract is cytotoxisch voor onder andere borstkankercellen en gaat angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten) tegen, in vivo en in vitro. Ook werkt TQ tegen uitzaaiingen. 22 Ratten lieten aanzienlijk minder kwaadaardige tumors zien en bestaande tumors waren afgenomen door inname van Nigella sativa. Dit gold voor darmen, longen, slokdarm en maag.


Tegen ontsteking en pijn

Extract van zwarte komijn laat een ontstekingsremmende en pijnstillende werking zien. Ook liet het zaad een duidelijke afname van de stikstofoxideproductie zien. Extract uit het blad van de plant is hierin een stuk sterker dan het zaadextract.


Reguleert het immuunsysteem

Extracten van het zaad van zwarte komijn zijn effectieve agenten bij de regulatie van diverse immuunreacties die betrokken zijn bij verschillende condities en ook bij kanker.


Beschermt de cardiovasculaire gezondheid

TQ uit nigella zaad verlaagt de systolische bloeddruk en verhindert de vorming van bloedklonters.


Beschermt de lever

Nigella sativa verlicht de effecten van leverschade en de oxidatieve stress. Ook beschermt het tegen schade van dit orgaan.


Beschermt de nieren

De combinatie van vitamine C en de olie van zwarte komijn beschermt de nieren en verlaagt de concentraties van creatinine, ureum en stikstof.


Beschermt de luchtwegen

TQ werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen, en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook nuttig zijn bij diverse aandoeningen van de luchtwegen De plant beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriterende stoffen.


Veiligheid

Hoewel zwarte komijnis redelijk veilig is, kunnen grote hoeveelheden tijdens zwangerschap en borstvoeding mogelijk onveilig zijn. Nigella sativa kan voor minder samentrekkingen van de baarmoeder zorgen. Het kruid maakt bloedingen erger. Ook verlaagt het de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen, dus als je diabetes hebt moet je dit goed in de gaten houden. De bloeddruk kan eveneens verlagen door N. sativa. In sommige gevallen zorgt zwarte komijn voor slaperigheid.

Geraadpleegde literatuur

Takruri H. R. H., Dameh M. A. F. Study of the nutritional value of black cumin seeds (Nigella sativa L) Journal of the Science of Food and Agriculture. 1998;76(3):404–410. doi: 10.1002/(SICI)1097-0010(199803)76:3<404::AID-JSFA964>3.3.CO;2-C. [

Ramadan M. F. Nutritional value, functional properties and nutraceutical applications of black cumin (Nigella sativa L.): an overview. International Journal of Food Science & Technology. 2007;42(10):1208–1218. doi: 10.1111/j.1365-2621.2006.01417.x. 

Mamun M. A., Absar N. Major nutritional compositions of black cumin seeds cultivated in Bangladesh and the physicochemical characteristics of its oil. International Food Research Journal. 2018;25(6):2634–2639. 

Ghahramanloo K. H., Kamalidehghan B., Akbari Javar H., Teguh Widodo R., Majidzadeh K., Noordin M. I. Comparative analysis of essential oil composition of iranian and indian nigella sativa L. Extracted using supercritical fluid extraction and solvent extraction. Drug Design, Development and Therapy. 2017;11:2221–2226. doi: 10.2147/DDDT.S87251. 

Haseena S., Aithal M., Das K. K., Saheb S. H. Phytochemical analysis of Nigella sativa and its effect on reproductive system. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2015;7(8):514–517.

Botnick I., Xue W., Bar E., et al. Distribution of primary and specialized metabolites in Nigella sativa seeds, a spice with vast traditional and historical uses. Molecules. 2012;17(9):10159–10177. doi: 10.3390/molecules170910159. 

Ainane T., Askaoui Z., Elkouali M., et al. Chemical composition and antibacterial activity of essential oil of Nigella sativa seeds from Beni Mellal (Morocco): What is the most important part, Essential Oil or the rest of seeds? Journal of Materials and Environmental Science. 2014;5(6):2017–2020. 

Benkaci-Ali F., Akloul R., Boukenouche A., Pauw E. D. Chemical composition of the essential oil of nigella sativa seeds extracted by microwave steam distillation. Journal of Essential Oil Bearing Plants. 2013;16(6):781–794. doi: 10.1080/0972060X.2013.813275.