jodium tekort

Een tekort aan jodium is wereldwijd een probleem. Maar het effect is verborgen. Te weinig van dit mineraal heeft veel invloed op de kwaliteit van het leven. Ken je de symptomen van een jodiumtekort?

Heb je een tekort aan jodium?

Omdat de bodem jodiumarm is en er zo weinig van dit sporenelement in de voeding terecht komt, ligt een jodiumtekort op de loer. Hoe weet je dat je een jodiumtekort hebt, en hoe krijg je meer jodium binnen?

We kunnen niet zonder jodium

Jodium is belangrijk voor gewichtsbeheersing, en het IQ van kinderen. In sommige Westerse landen hebben vooral meisjes een jodiumtekort, wat resulteert in haarverlies en een verstoord concentratievermogen. Een tekort aan jodium kan ook resulteren in een opgeblazen gezicht.

Melk is de rijkste bron van jodium en voorziet in 40% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid. Melkvervangers bevatten helaas nauwelijks tot geen jodium. Maar niet iedereen kan tegen melk, en in dit geval kun je ervoor zorgen dat voldoende vis, eieren en zeewier toevoegt in het dieet.

Symptomen van een jodiumtekort

tekort aan jodium
Haarproblemen: een van de symptomen van een jodiumtekort. Een manier om hieraan te werken is het toevoegen van zeewier aan je salades

Als je een tekort aan jodium hebt, is het zeker handig om de symptomen van een jodiumtekort te herkennen.

 • Moeite met concentreren
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Opgeblazen gezicht
 • Haarverlies (lees hier wat je eraan kunt doen)
 • Droge huid
 • Verstopping
 • Vertraagde hartslag
 • Vergrote schildklier

Dat zijn helaas niet de enige symptomen van een jodiumtekort. Let ook op koude voeten en handen, traagheid in denken en handelen, een te hoog cholesterol, spierzwakte en krampen, gezwollen ogen, een opgeblazen gezicht, tragere stofwisseling, trage stoelgang, tragere hartslag, geheugenproblemen, concentratieproblemen, somberheid, depressiviteit, een verminderd libido. Wat betreft de haren hoeft er niet altijd haarverlies te zijn, de haren kunnen ook droog en breekbaar zijn, net als de nagels. Een jodiumtekort kan van invloed zijn op je stem: die kan hees of krakend klinken. De geheugen- en concentratieproblemen en lager IQ kun je ervaren als hersenmist.

Is lekkende darm oorzaak van jouw hersenmist?

Wat kan je doen?

 • Zuivelproducten consumeren
 • Elke dag eieren eten: 2 eieren voorzien in ongeveer 30% van de ADH (zo gezond zijn eieren)
 • Zeevruchten eten, vooral schelvis en kabeljauw
 • Voeg zeewier toe aan salades
 • Zout gebruiken dat jodium bevat
 • Een jodium supplement nemen

Waarom nog meer belangrijk?

Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, zoals thyroxine, die de metabole processen reguleren. Bij een tekort aan jodium verloopt dit natuurlijk niet zoals het zou moeten. Een vertraagde stofwisseling is een van de bekendste symptomen van een jodiumtekort.1  Een publicatie in the Lancet  onthulde de link tussen jodiumtekort bij moeders en het IQ en leesvaardigheid van kinderen tussen de 8 en 9 jaar oud. Dezelfde studie toonde dat veel vrouwen in Groot Brittannië niet een optimaal jodiumniveau hebben.


Het sporenelement is onmisbaar voor de aanmaak van T3 en T4. Deze schildklierhormonen reguleren het stofwisselingspatroon van de meeste cellen en spelen een vitale rol bij de vroege groei en ontwikkeling van de meeste organen, met name van het brein. 1

Vrouwen en meisjes lijken eerder een jodiumtekort te hebben dan mannen. Een jodiumtekort is een gezondheidsprobleem in 118 landen, waaronder ook Europese landen. *2*3 


Als je niet voldoende jodium binnenkrijgt, maakt de schildklier dus niet meer de juiste hoeveelheid schildklierhormonen aan. Met een reeks functionele en ontwikkeling abnormaliteiten tot gevolg. Een tekort aan jodium is een belangrijke oorzaak van ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Inclusief een lager IQ. De consumptie van zout met jodium is een bewezen strategie om dit alles te voorkomen. 1

Normaal gesproken bevat een gezond menselijk lichaam 15-20 mg jodium waarvan ongeveer 75% zich in de schildklier bevindt. Een jodiumtekort heeft –behalve invloed op het brein- ook een impact op de spieren, lever, hart en nieren. 1

Voeding die jodium remt

Het sporenelement is niet aanwezig in voeding dat van onze grond komt. Zuivel (met name kaas en melk) en eieren bevatten het wel.

Feit: Het eten van teveel koolsoorten en radijs remt de beschikbaarheid van jodium; dit komt door de glucosinolaten (goitogenen) die deze voeding bevat.

Himalayazout en zeezout bevatten misschien wat jodium. Maar helaas is dit veel minder dan in keukenzout zit. Gaat je voorkeur uit naar deze soorten; kies dan een soort dat met jodium verrijkt is. 4 5

*3. Bernal J, Nunez J. Thyroid hormone action and brain development. Trends Endocrinol Metab. 2000;133 390–398.

*4. A guide for programme managers. 2nd ed. WHO Press; Geneva: 2001. Assessment of Iodine Deficiency Disorders and Monitoring their Elimination; pp. 7–9. ICCIDD/UNCF/WHO.

Aanbevolen artikelen