Pijn in maagstreek: pak het natuurlijk aan!

maagpijn

Maagpijn, zuurbranden en een opgeblazen gevoel: hier wil je natuurlijk snel van af. En dat is ook belangrijk, om erger te voorkomen. Wil je pijn in de maagstreek voorkomen, dan elimineer je de H. pylori bacterie die ook verantwoordelijk is voor gastritis.

Dus pak de wortel van je pijn in de maag aan, en maak je het H. pylori moeilijk. Volgens onderzoek is een vroege aanpak tegen pijn in de maagstreek preventief tegen maagkanker. 1 Kortom, kijk naar de wortel van gastritis of andere type maagpijn.

Maagpijn natuurlijk behandelen

H. pylori geeft ontsteking wat resulteert in pijn in de maagstreek. Het ligt voor de hand om antibiotica te nemen, of andere middelen. Antaciden neutraliseren maagpijn en proton pomp inhibitors (PPI’s) zijn wat krachtiger en remmen de maagzuurproductie. Maar is dit een oplossing voor aanhoudende pijn in de maag? Beter ontdek je wat de oorzaak van jouw maagpijn is. Dat is de beste en veiligste weg naar langdurige verlichting.

Maagzuurremmers, geen echte oplossing

Nog niet zo lang geleden liet Kidney International weten dat maagzuur-remmende middelen een stille epidemie veroorzaken van een verslechterde nierfunctie. In sommige gevallen ontstaat er ook acute schade. Protonpompremmers doen niks aan de oorzaak van het maagzuur en verslechteren de nierfunctie. Probeer klachten van gastritis liever natuurlijk te behandelen.

Pijn in de maagstreek, de klachten

De pijncentra zitten bij gastritis net onder de ribbenkast en zijn afkomstig van ontsteking en irritatie van de maag. Daarom ervaar je pijn in de maagstreek. De symptomen van dit type maagpijn zijn:

 • Misselijkheid, maag van streek
 • Opgeblazen gevoel
 • Boeren
 • Buikpijn
 • Overgeven (kan gepaard gaan met bloed of materiaal dat lijkt op koffieprut)
 • Moeilijke vertering
 • Zuurbranden
 • Hongerig gevoel tussen de maaltijden door
 • Hik

Wat helpt tegen gastritis

De meest voorkomende oorzaak van pijn in de maag is de Helicobacter pylori. De chronische vorm van gastritis kan uiteindelijk tot maagzweren of zelfs maagkanker leiden. 2 Om de aanwezigheid van de bacterie te checken kan een test gedaan worden. Meestal worden er dan PPI’s voorgeschreven. Gelukkig zijn er ook natuurlijke protocollen om H. pylori uit te bannen die erg effectief zijn.

Hieronder vallen planten, kruiden en probiotica. 3 Meerdere studies lieten zien dat de toevoeging van probiotica aan de conventionele behandeling de succesvoller H. pylori elimineert. En symptomen van gastritis verminderen. Ook niet onbelangrijk: ze verminderen de bijwerkingen van antibiotica. Extracten en etherische oliën 4  demonstreerden de vaardigheid om de bacterie te doden en geven verlichting van de pijn in de maag.

Kruiden en extracten tegen pijn in maagstreek

 • Oudere knoflook
 • Canadese geelwortel (Golden Seal)
 • Agrimonie
 • Salvia officinalis
 • Meadowsweet
 • Coptis Sinensis
 • Kurkuma
 • Basilicum
pijn in de maag
Gastritis geeft pijn in de maagstreek en brandend maagzuur. Maagzuurremmers hebben vervelende bijwerkingen zoals een verminderde nierfunctie en constipatie. Met natuurlijke interventies zoals voeding en kruiden pak je maagpijn aan.

Maagslijmvlies herstellen

Hoewel er een paar klinische studies zijn uitgevoerd om het effect van deze extracten te testen, worden ze meestal gebruikt door gekwalificeerde naturopathische behandelaars die gespecialiseerd zijn in kruidengeneeskunde. Wanneer de behandeling gecombineerd wordt met andere kruiden en voedingsstoffen, neemt ontsteking af en herstelt het slijmvlies aan de binnenkant van de maag. Gedeglycyrrhiniseerde zoethoutwortel, zink carnosine, L-glutamine en rode iep (slippery elm) zijn zulke middelen. Ook bioflavonoIden uit citrusvruchten, kurkuma en gamma oryzanol kunnen helpen. Kurkuma en het sap van bergamot bestrijden ook de H. pylori bacterie. Etherische olie van bittere sinaasappel beschermt tegen een maagzweer. 6

Kurkuma herstelt maag

Het is bekend dat gastritis of een maagzweer door de H. pylori bacterie komt. Maar ook chronische inname van NSAID’s (niet-steroïde maagzuurremmers), tabak, alcohol en junkfood werken het in de hand. Kurkuma beschermt tegen ontsteking door biologische factoren die tot een maagzweer leiden. 7

Basilicum remt maagzuurproductie

Basilicum kan voor een afname van maagzuur van 50% zorgen. 7 Extract van zwarte nachtschade (400 mg/kg) vermindert de concentratie maagzuur net als omeprazole (10 mg/kg) dit doet. 8 Beide doen de pijn in de maagstreek afnemen die door gastritis of iets anders veroorzaakt wordt. Het extract van zwarte nachtschade is echter niet zo bekend. Maakt op zich niet uit, omdat het eenvoudige basilicum een veelzijdige werking heeft bij maagpijn.

Wat basilicum nog meer voor maagpijn doet

Bij muizen met een maagzweer bleek het kruid enorm goed te helpen. Hierdoor verbeterde ook het gedrag van de beestjes. Logisch, want de ontstekingsstoffen die een rol spelen bij gastritis en maagzweer namen flink af. Hiernaast had basilicum nog meer effecten. Die waren angstremmend, antioxidant en pijnstillend. 9 Je kunt extract nemen of gedurende de dag basilicum thee drinken door steeds een paar blaadjes in heet water te laten trekken.

Gluten kunnen brandend maagzuur veroorzaken

Gastritis wordt vaak bevorderd door galzuur en voedingsintoleranties. Vooral gluten kunnen in verband staan met pijn in de maagstreek en een opgeblazen gevoel. 10 Mensen met coeliakie lijken eerder last van gastritis te hebben. Hiernaast hebben ze ook vaker symptomen van brandend maagzuur en reflux. Een glutenvrij dieet lost de symptomen compleet op. 11 Dit zou ook het geval kunnen zijn als je last hebt van de non-coeliakie gluten overgevoeligheid. Ook andere voedingsintoleranties (zuivel, soja, maïs, eieren, gist, noten, granen en dergelijke) kan je als oorzaak van gastritis uit sluiten.

Niet vertrouwen op maagzuurremmers

Gastritis is een duidelijk waarschuwingssignaal om te laten weten dat je spijsverteringssysteem van slag is. Hoewel maagzuurremmers snel verlichting bij maagpijn geven, zetten ze deze alarmbellen uit. Zo worden de onderliggende oorzaken van pijn in de maag niet aangepakt. De anti-maagzuurmiddelen komen ook met risico’s, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van osteoporose. Maar ook verstopping, buikpijn en een verminderde nierfunctie. 12 13 Dan is het toch beter om pijn in de maag op te lossen door andere interventies zoals kruiden en voeding.

Voedingskeuzes maken verschil

3 Feiten: #1 citroenzuur in voeding bevordert de opname van aluminium uit maagzuurremmers. 16 #2 Maagzuurremmers remmen de opname van proteïnen uit voeding en bevorderen voedingsallergieën. 17 #3 Kokosolie beschermt tegen maagzweer. 18

Natuurlijk is de voeding die in je maag terecht komt bepalend als je vaak pijn in de maagstreek ervaart. Preventie betreft niet alleen de vermijding van scherpe kruiden en zure voeding en dranken. Het gaat erom voeding te eten die de integriteit van je maagslijmvlies respecteert. Leg dus de focus op onbewerkte, natuurlijke voeding als je maagpijn wilt tegen gaan. Het vermijden van bewerkte voeding, zoete en zoute snacks, frisdrank, koffie en voeding met transvetten (schrap dus ook maar de margarine) maakt echt een groot verschil. Zorg voor voldoende proteïnen, natuurlijke vetten (geen bewerkte plantaardige oliën). 14 15

Eet regelmatig

Behalve het toepassen van bovengenoemde kruiden en kokosolie, bestrijdt je pijn in de maag door te minderen met gluten en andere voeding. Let op met voeding die te zout, overmatig gekruid, gefrituurd en te zoet is. Pijn in de maagstreek al dan niet door gastritis voorkom je ook door regelmatig te eten. Uit onderzoeken blijkt dat regelmaat een enorm belangrijke factor is.