Opgeblazen gevoel: top 8 natuurlijke remedies

opgezette buik remedies

Een opgeblazen gevoel komt regelmatig en bij alle leeftijden voor. De opgeblazen buik voelt hard en pijnlijk. Meestal door overgevoeligheid van de darmen of darmflora die veranderd zijn. De opgezette buik is betrekkelijk eenvoudig en low-budget te verminderen!

Opgeblazen buik natuurlijk behandelen

Een opgezette buik is een veelgehoorde klacht bij een prikkelbare darm en andere gastro-intestinale stoornissen. Het oncomfortabele opgeblazen gevoel en overtollige gasvorming maakt dat je niet lekker in je vel zit. Bekende factoren van een pijnlijke, opgezette buik zijn natuurlijk de productie van darmgassen. Maar ook de samenstelling van het darm microbioom is belangrijk.

In 1949 werd een opgeblazen buik voor het eerst omschreven. In elke bevolkingsgroep is het probleem bekend, van Amerika tot Azië. Wel lijken vrouwen er meer last van te hebben.  Bij de prikkelbare darm wordt vrijwel altijd een opgezette buik in combinatie met buikpijn gemeld. 1a 1b 3 4 5 6 7 8 9 

Opgezette buik en darmflora

In onze buik huizen 500 verschillende soorten darmbacteriën. Bij een prikkelbare darm zijn darmflora anders. Hierdoor verloopt de stofwisseling van koolhydraten en proteïnen anders. Mede doordat er meer Veillonella en Lactobacillus bacteriën zijn is de productie van bepaalde zuren hoger (onder andere azijnzuur en propionzuur). Stoelgang en stofwisseling veranderen dusdanig dat er een opgeblazen gevoel ontstaat. 10 11 12 13 14

Constipatie

Bij verstopping ervaar je natuurlijk ook een opgeblazen gevoel. De transitietijd van voeding is trager, en dus ook de klachten van de opgezette buik. Omdat constipatie de mobiliteit van darmen verandert neemt bacteriële fermentatie toe. Met gassen en opgeblazenheid tot gevolg.

Voeding en de darmen

Het is wijd en zijd erkend dat voedingsgewoonten bijdragen aan de symptomen. Lactose-intolerantie zou een rol kunnen spelen. Een nieuwe stelling is dat fodmap’s de conditie van een pijnlijke, opgezette buik verbeteren. Fodmap’s zijn kleine moleculen die hoogst fermenteerbaar zijn. De korte keten koolhydraten worden slecht opgenomen. Dat is gunstig wat dit betreft. Want in vergelijking met lange keten koolhydraten worden de kleine moleculen daardoor zeer snel gefermenteerd. Een fodmap dieet levert vaak succes op bij een opgeblazen gevoel. 15 16 17 18 19 20 21 22

Voeding die de klachten verergert

Als je vaak een opgeblazen buik hebt, merk je dat voeding zoals crucifere groenten (broccoli e.d.), uien, knoflook, bonen, gluten en zuivel het opgeblazen gevoel verergeren. Ga na bij welke voeding je de meeste last hebt (kan beginnen met winderigheid) en kijk eens wat de uitwerking op de klachten is, als je dit type voeding (tijdelijk) zo veel mogelijk vermijdt.

Voeding die de klachten verbetert

opgeblazen gevoel
Wil je van een opgeblazen buik afkomen, dan kun je een keuze maken uit natuurlijke remedies die het opgeblazen gevoel verminderen.

Vezels

Onoplosbare vezels kunnen een opgeblazen buik en buikpijn veroorzaken wanneer je gevoelig bent voor deze klachten.  Oplosbare vezels zoals psylliumvezels verminderen de klachten van de opgezette buik. Ook havermout werkt uitstekend. 23 24

Pepermuntolie: ruimschoots bewezen

Capsules met pepermuntolie verminderen brandend maagzuur, buikpijn en een opgeblazen buik. Capsules met pepermuntolie worden goed verdragen en verbeteren het opgeblazen gevoel al binnen 4 weken. Het is wetenschappelijk bewezen dat Iberogast is zeer effectief is bij deze klachten. Zelfs effectiever dan het geneesmiddel cisapride. Het kruidenpreparaat vermindert oncomfortabele gevoelens van een opgezette buik en brandend maagzuur. 25 26 27 28 29 30 31 32

Kiwi extract brengt rust in de buik

Kiwi’s zijn erg nuttig bij de behandeling van verstopping en een opgeblazen gevoel. Kiwi extract laxeert en stimuleert darmbewegingen. 33 34

Kiwi’s hebben nog meer voordelen.

Elke dag kiwi eten, daar is een goede reden voor!

Probiotica, vooral bifidobacteria

Verandering van de compositie van het darm-microbioom verbetert het opgeblazen gevoel. 35 Als de verandering positief is natuurlijk. Bifidobacterium infantis is niet alleen een immuun-regulerend maar doet ook iets aan de pijnlijke, opgezette buik. 36 Hiernaast verlicht B. infantis veel symptomen van een prikkelbare darm. 37 Andere strengen die de opgeblazen buik helpen zijn Bifodobacterium bifidum 38 en Lactobacillus plantarum. 39 Hoewel multi-probiotica effectief zijn, 40 gelden de voordelen van probiotica vooral voor bifidobacteria. Die produceren geen gas tijdens fermentatie en is dus de moeite van proberen waard om van de opgeblazen buik af te komen.

Kurkuma stimuleert de darmbewegingen

De toevoeging van kurkuma in de voeding (zoals in rijstschotels) verbetert de vertering en vermindert gasvorming en een opgezette buik. Kurkuma stimuleert de galproductie in de lever en moedigt de uitscheiding van galzuur via de galblaas aan. Soms wordt kurkuma gemengd met melk (golden milk) of water om intestinale stoornissen te behandelen. De specerij stimuleert ook de darmbewegingen. Je zou eens een kurkuma latte kunnen maken, en kijken wat het effect op je opgeblazen gevoel is. 41 42

Artisjok

Artisjok doet wonderen bij klachten als dyspepsie, een opgeblazen gevoel, gasvorming en een opgezette buik. Ook als dit gepaard gaat met krampen. Deze plant verbetert darmbewegingen ende condities van verstopping én diarree binnen 6 weken. Wat betreft artisjok-extract: dit wordt zeer goed verdragen. Hiernaast beïnvloedt de plant de darmflora positief, gaat krampen en opgeblazen buik tegen. 44 45 46 47

Hypericum perforatum

Sint Janskruid, een plant uit de hertshooifamilie, staat erom bekend dat het verlichtend werkt bij depressie. Het kruid reguleert het serotonineniveau wat gunstig is bij symptomen zoals diarree, verstopping, pijn, een opgeblazen gevoel en opgezette buik. 48 Ongeveer 90% van de serotonine bevindt zich in de darmen. Is deze hoeveelheid in orde, dan heeft dit zijn weerslag op de darmfunctie. Sint Janskruid is echter niet altijd veilig.

Magnesium oxide

Vermindert een opgezette buik aanzienlijk, bij mensen met dyspepsie. Hiernaast neemt het volle gevoel af, net als buikpijn. Een van de oorzaken van een opgeblazen gevoel is dyspepsie, en magnesium oxide leidde in een studie tot een afname van 70% van de klachten. 49 50

Van alle bovenstaande middelen zijn de voordelen van pepermuntolie het meest het meest onderzocht. 51 52 Vooral wat betreft de opgezette buik, buikpijn en een opgeblazen gevoel in de buik boekt deze olie veel succes. Zonder negatieve bijwerkingen. 53 Hiernaast is de olie antibacterieel, antispasmodisch en brengt het de darmen tot rust. 54 55 56