Gezondere lever met kokosolie

gezondere lever, geen vette lever

Een gezondere lever betekent onder andere meer energie en een mooiere huid. Kokosolie verbetert niet alleen je vetprofiel, maar ook de antioxidant status in de lever. Dit meldt een studie, gepubliceerd in Journal of Dietary Supplements. De olie helpt je dus naar een gezonde lever.

Beter vetprofiel, gezonde lever met kokosolie

De vetzuren in kokosolie zijn uniek, niet vergelijkbaar met andere verzadigde vetten. Hierdoor valt de olie onder functionele voeding. Wil je een gezonde lever, dan kun je hier je voordeel mee doen. In de studie werden de in vivo effecten van extra virgin kokosolie na 5 weken consumptie bij ratten bekeken op

 • vetprofiel
 • antioxidant status in de lever
 • cardiovasculaire risico’s bij ratten.

Dit verminderde vetopslag in de lever en gaf dus een gezondere lever. In de studie naar de gezondere lever werden ratten in 3 groepen gedeeld: een controlegroep, en 2 behandelingsgroepen. In de behandelingsgroepen maakte bestond 10% of 15% van het dieet uit kokosolie. De ratten consumeerden dit 5 weken lang.

De resultaten: gezondere lever

Er was een duidelijke afname

 • van het LDL-cholesterol
 • de triglyceridewaarden
 • van malondialdehyde (MDA, een marker voor lipideperoxidatie)

Er was een toename van

 • het HDL-cholesterol
 • superoxide dismutase (SOD, antioxidantenzym, ruimt zuurstofradicalen op)
 • catalase (CAT, beschermt ons beschermt tegen gevaarlijke reactieve oxiderende moleculen)
 • glutathion peroxidase (GPx)

Er vonden duidelijke veranderingen plaats in

 • Creatine
 • natrium
 • kalium
 • chloride
 • alanine-aminotransferase (ALAT)
 • aspartaat-aminotransferase (ASAT)
 • alkalische fosfatase (ALP)

De conclusie was dat extra virgin kokosolie gunstig is voor het vetprofiel, de renale status, het antioxidant verdedigingssysteem in de lever. Wat niet alleen een gezonde lever opleverde. Maar ook voor een betere cardiovasculaire gezondheid zorgde.

Dit betrof een rattenstudie. Hoe zit het met de resultaten van de exotische olie bij mensen?

Buikvet raak je echt kwijt met kokosolie!

Kokosolie en de cardiovasculaire gezondheid

gezonde lever met kokosolie
Kokosolie geeft niet alleen een gezonde lever maar doet meer. Het verbetert je vetprofiel en stofwisseling!

In een review van 21 studies (8 klinische testen en 13 observationele studies) werd gekeken naar de uitwerking van kokosolie op het serum lipide profiel. Kokosolie had hier een minder negatief effect op dan boter. De consumptie leek niet te leiden tot negatieve cardiovasculaire bijwerkingen. De verdere voedings- en leefstijl is wel van grote invloed op het effect van kokosolie, en of je een gezondere lever bereikt. 2

Vermindering van buikomvang en BMI bij coronaire vaatziekte

Toen 116 patiënten met coronaire vaatziekte extra virgin kokosolie consumeerden bleek na 3 maanden het volgende: er was een afname van lichaamsgewicht, buikomvang, BMI, insulineconcentraties en nekomvang. Ook nam de concentratie van het goede (HDL) cholesterol toe. Deze effecten bleven doorgaan, ook na 3 maanden.  Ook voor een gezonde lever zijn deze resultaten relevant. 3

Gunstig vetprofiel bij vrouwen rond de menopauze

Bij 1840 vrouwen in de (pre-) menopauzale fase (leeftijd: 35-69 jaar) zorgde de inname van kokosolie voor betere vetspiegels. De hoeveelheid HDL-cholesterol steeg, terwijl het LDL-cholesterol niet negatief werd beïnvloed. Een vette lever komt vaker voor bij vrouwen rond de menopauze. Maar de toevoeging van de olie geeft een gezondere lever. 4

Kokosolie voor behoud van een goed functionerend brein

Stof uit kokosolie gaat ontsteking in de hersenen tegen

Niet alleen voor een gezonde lever, maar ook voor gezonde hersenen! De medium keten vetzuren zijn ook voor de hersenfuncties erg gunstig. De vetzuren zijn uniek omdat ze zo snel en makkelijk opgenomen en omgezet worden door de lever. Ze worden omgeturnd tot ketonen en deze vormen een belangrijke energiebron voor de hersenen. Zelfs bij mensen die al last hebben van cognitieve achteruitgang zoals bij Alzheimer’s kan de olie gunstig zijn. Verder is gesuggereerd dat de olie ook voordelen biedt bij obesitas, dyslipidemie, een verhoogd LDL-cholesterol, insulineweerstand, en een hoge bloeddruk: allemaal risicofactoren voor diabetes, cardiovasculaire ziekten en ook Alzheimer’s. Hierbij helpen de fenolbestanddelen en hormonen (cytokines) uit kokosolie mee om de ophoping van amaloid beta eiwit (Alzheimer-plaques) te voorkomen. Met kokosolie heb je meerdere vliegen in één klap: een gezondere lever, gezonder brein en betere stofwisseling. 5

Leuk om te weten!

haar-228x300.png

Op tal van beautyblogs wordt kokosolie gepromoot voor gezonde en sterke haren. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en klopt het wel? In een Indiase studie werden kokosolie, minerale olie en zonnebloemolie op haren getest. Minerale olie omdat dit in veel haarolie formules in India gebruikt wordt en zonnebloemolie omdat dit eveneens veel gebruikt wordt als basis voor haarolie. De impact van kokosolie op de haardos bleek een stuk sterker dan de andere oliën. De andere uitwerking voor gezondere haren en tegen haarverlies, is via de lever. Als je een gezonde lever krijgt door orale inname van de olie, ervaar je minder haarverlies en een mooiere haardos. Dit geldt vooral voor vrouwen rond de overgang. 6

Van de drie oliën was kokosolie de enige die proteïneverlies aanzienlijk vermindert, zowel bij beschadigd als onbeschadigd haar. Het maakt dan niet uit of de olie voor of na het wassen gebruikt wordt. Zonnebloemolie en minerale olie deden helemaal niks tegen proteïneverlies uit haren. Doe het uitwendig, op je haar. En neem het in, voor een gezonde lever zodat je de uitwerking ook positief is voor je haardos. Voor uitwendig gebruik geldt: Kokosolie heeft een hoge affiniteit voor haarproteïnen en is dankzij het lage moleculaire gewicht en de lineaire keten in staat om door de haarschaft te dringen. De claims dat kokosolie goed voor het haar is, zijn dus best gegrond. 7

Kokosolie: unieke medium keten vetzuren

Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigde vetten, net als boter. Zorgt kokosolie dan wel echt voor een gezondere lever? Ja, de vetzuren uit kokosolie verschillen van die uit boter. In kokosolie zitten medium keten vetzuren. Medium keten vetzuren verschillen van de lange keten vetzuren uit boter, omdat ze hun andere eigenschappen hebben. Ze ondergaan geen degradatie en re-esterificatie proces en worden direct door het lichaam gebruikt om energie te produceren. Ze zijn dus niet slecht voor de gezondheid. De onderzoeken die aantonen dat de olie een gezonde lever geven, spreken voor zich. 8