Tegen fibromyalgie: deze combi beter dan medicijn

tegen fibromyalgie symptomen

Tegen fibromyalgie lijkt pregabaline (Lyrica) nauwelijks te werken. Wist je dat de anti-oxidanten rijstolie en resveratrol veel krachtiger zijn dat het chemische medicijn? Bovendien helpen ze ook tegen chronische vermoeidheid.

Tegen fibromyalgie wordt wel eens pregabaline voorgeschreven. Een gunstige werking is maar beperkt, wel zijn er veel bijwerkingen.

Rijstolie en resveratrol krachtiger tegen fibromyalgie

Dat oxidatieve stress een rol speelt bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid laten veel studies zien. Vanwege die reden is er ook een disfunctie van de mitochondriën binnen de cellen. Maar als je resveratrol combineert met rijstolie verlicht je de succesvol de symptomen. Waarom de combi? Omdat rijstolie de werking van resveratrol versterkt. De twee antioxidanten deden het beter dan Lyrica (stof: pregabaline). studie

Antioxidanten en de mitochondriale functie

Als je fibromyalgie of chronische vermoeidheid hebt, dan spelen de mitochondriën een zeer belangrijke rol. Het zijn de minuscule energiefabriekjes binnen onze cellen die energie maken. En die hebben we hard nodig. Een tekort aan coenzym Q10 verandert de functie van deze energiefabriekjes: het zorgt namelijk voor meer ROS (vrije radicalen). 1 2 Onnodig te zeggen dat het een belangrijke stof is tegen fibromyalgie en chronische vermoeidheid.

Want mitochondriën winnen energie en door oxidatie en verbranding van moleculen uit voedingsstoffen zoals ATP (adenosine trifosfaat). En ATP is dan weer de brandstof voor celactiviteiten. Als de energiefabriekjes niet goed functioneren is het lastig om energie uit voedingsstoffen te halen.

Duidelijke minder fibromyalgie klachten

tegen fibromyalgie, tegen chronische vermoeidheid
Zowel tegen chronische vermoeidheid als tegen fibromyalgie bleek de combinatie rijstolie/resveratrol beter dan pregabaline.

Aangezien pregabaline maar een beperkte werking heeft is het onderzoek naar de effecten van rijstolie en resveratrol erg interessant in de strijd tegen fibromyalgie. En ook tegen chronische vermoeidheid. De twee natuurlijke stoffen werden met pregabaline vergeleken. 3 Een groep Braziliaanse onderzoekers keek naar de uitwerking van twee andere antioxidanten op fibromyalgiesymptomen: rijstolie (rice bran oil) en resveratrol. Ze vergeleken dit met pijnbestrijder Lyrica (pregabaline). Hiervoor werden muismodellen met fibromyalgie gebruikt. 

De combinatie rijstolie/resveratrol zorgde voor een duidelijke afname van:

  •  allodynie (pijnlijke ervaring bij een niet-pijnlijke prikkel)
  • thermale hyperalgesie
  • depressie

De combinatie resveratrol en rijstolie kwam sterker uit de bus dan pregabaline

Al eerder bleken de pijnstillende effecten van antioxidanten, zoals die van melatonine. Het werkt tegen fibromyalgie en tegen chronische vermoeidheid omdat het onder meer neuropathie en ontstekingspijn aanpakt. Resveratrol is een polyfenol die als defensieve stof werkt bij planten tegen stress en verwondingen. Het laat krachtige farmacologische werkingen zien. 4 5 6 7 8

Dit is wat melatonine doet bij fibromyalgie

Resveratrol (RSV) is een polyfenol die als defensieve molecuul fungeert tegen stress en verwondingen bij planten 9 en ook krachtige farmacologische effecten laat zien. 10 11 12 13 Bovendien beschermt het hart, lever en zenuwen. 14 15 16

Door resveratrol te combineren met rijstolie neemt het therapeutisch effect van eerstgenoemde toe. Wat het de moeite waard maakt om het te proberen tegen fibromyalgie en chronische vermoeidheid.