Zo veranderen energiedrankjes hersenen & gedrag

energiedrankjes ongezond voor hersenen enstemming

Energiedrankjes, ze horen tegenwoordig bij het dagelijks leven. Vooral onder jongeren. Maar wat doen ze met je neurotransmitters? In deze blog: waarom energiedrank ongezond voor hersenen is en gedrag kan veranderen.

Energiedrank ongezond voor hersenen

Het lijkt geweldig: energiedrank voor meer energie. De samenstelling lijkt ook mooi: cafeïne, vitamines B, enkelvoudige suikers, aminzozuren. Neem daar nog de portie kruiden bij (guarana, ginseng, ginkgo biloba, efedrine) en je hebt hét middel om je een boost te geven. Of niet?

Waarschijnlijk niet. Je brein is er niet blij mee omdat energiedrankjes ongezond voor hersenen zijn. Als je denkt dat je er cognitief gezien beter door kunt presteren, denk dan nog maar eens. Wat je niet kunt gebruiken is ontsteking van de hersenen. Brein inflammatie ligt ten grondslag aan fibromyalgie, chronische vermoeidheid en depressie. Maar vooral als je energiedrank mengt met alcohol is ontsteking in de hersenen precies wat er gebeurt. 1 Plus dat de functie van de neurotransmitters behoorlijk in de war gestuurd wordt. Dopamine, serotonine, GABA: deze feel good neurotransmitters zouden we toch juist zo goed mogelijk willen koesteren?

Bijwerkingen van energiedrankjes

Vooral in combinatie met alcohol is energiedrank ongezond voor hersenen. 1 Wat zijn enkele bijwerkingen van energiedrankjes? Het vermindert de

 • integriteit van de kleinste bloedvaten in het centrale zenuwstelsel
 • functie van de gliaellen (cellen die ondersteuning bieden voor zenuwcellen)

Deze effecten zijn accuut.

Combinatie van stoffen is verkeerd

In energiedrankjes zit onder andere taurine en cafeïne. Apart van elkaar hebben ze geen negatief effect op de hersenen. Maar gecombineert, zijn energiedrankjes duidelijk ongezond voor hersenen. Ze veranderen de concentratie neurotransmitters. En zijn ze zelfs neurotoxisch. Hierdoor verandert gedrag, wat al na 21 dagen consumptie merkbaar is. 1 Als consumptie van energiedrank een dagelijkse gewoonte is heeft dit vervelende gevolgen: migraine, hormoonstoornissen en neuropsychiatrische stoornissen. 2 Het is uit onderzoeken duidelijk dat energiedrank toxische effecten heeft op de hersenen.

Verlaging van dopamine en GABA

energiedrankjes
Helaas verlagen energiedrankjes de neurotransmitters in je brein, wat ze ongezond voor hersenen, stemming en gedrag maakt

Door energiedrank ga je minder goed in je vel zitten. Een belangrijke factor waarom energiedrankjes ongezond voor hersenen zijn, zijn de neurotransmitters. Neem nu dopamine. De inname van de drank verlaagt de concentratie dopamine in de hersenen significant. Dit gebeurt al na een week! 3 Dat is een behoorlijk heftig gevolg. Dopamine is ontzettend belangrijk om plezier en motivatie te kunnen ervaren. En voor een goede focus en concentratie is de neurotransmitter eveneens onmisbaar. Mocht je energiedrankjes drinken omdat je denkt dat het je bijvoorbeeld beter door je studie heen helpt, dan vergis je je. En dan GABA. Dit is eveneens een neurotransmitter waardoor je beter kunt plannen, organiseren en die je werkgeheugen verbetert. Niet alleen dat. Net als dopamine heb je GABA nodig om je happy te voelen en beter te slapen. Mocht je veel piekeren: GABA remt ongewenste gedachten. Maar als je een chronisch gebruiker van energiedrank bent, dan verlaag je ook de GABA-concentratie in je hersenen.

GABA-tekort: ken je de symptomen

GABA voor een beter brein en werkgeheugen

50x Voeding die je neurotransmitters balanceren

Moe, down en prikkelbaar

De combinatie van ingrediënten in energiedrankjes maakt energiedrank ongezond voor hersenen en het centraal zenuwstelsel. Bijwerkingen bij chronisch gebruik: 4 5

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Meer motorieke activiteit
 • Depressie
 • Angst
 • Slaapstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaarheid
 • Hoge bloeddruk

Hoe ze je stemming veranderen lees je hier

Fysiek en cognitief presteren

In eerste instantie lijkt energiedrank je stemming positief te beïnvloeden. Sommige studies melden dat wat betreft hersenen, gedrag en stemming er acute effecten zijn zoals meer sociale extrovertie. 6 7 8 Moet je even kort fysiek of cognitief presteren dan lijk je inderdaad iets te hebben aan energiedrank. Deze invloed van energiedrankjes duurt maar een aantal uren. Andere studies spreken dit trouwens tegen en melden dat er geen verschil is wat dit betreft, tussen de inname van energiedrankjes of water. 9 10

Slechte nachtrust, nervositeit

Negatieve geluiden over hoe energiedrankjes ongezond voor hersenen zijn, worden veel meer gemeld. Namelijk meer spanning en angst, al 1 uur na consumptie. 11 12 Dit houdt maar kort aan, mits energiedrank tot je dagelijkse routine hoort. Want als dat het geval is wordt je weliswaar meer actief, maar krijg je ook een slechte nachtrust en meer nervositeit. Plus alle andere bijwerkingen die hierboven genoemd zijn. 13

Hoge bloeddruk, ook bij jonge mensen

Niet alleen zijn energiedrankjes ongezond voor hersenen en ongunstig voor neurotransmitters, waaromee ook voor stemming en gedrag. Wat ook niet fijn is, is de hoge bloeddruk die je van energiedrank krijgt. Dit geldt al voor jonge mensen: na inname van 355 ml energiedrank was de bloeddruk van een groep 20-jarigen behoorlijk gestegen. Dit gold voor zowel de onder- als bovendruk.

Meer stress door de drankjes

De combinatie van energiedrank en mentale stress verhoogt de cardiovasculaire lading en vermindert de cerebrale bloedtoevoer naar de hersenen. Was er nog geen sprake van mentale stress dan wordt dit door energiedrankjes meer ervaren, bij chronisch gebruik. Er is dus sprake van een vicieuze cirkel.

10 x meer cafeïne als in koffie

In energiedrankjes zit 10x zoveel cafeïne als in een koffie. Een kop koffie voorziet je meestal van 30-40 mg, en een blikje energiedrank bevat gemiddeld 300-400 mg. Dat is relevant, want bij doses boven de 200 mg kunnen symptomen van cafeïne vergiftiging optreden. Het is een van de hoofdredenen dat energiedrankjes ongezond voor hersenen zijn. Ook daar doen je hersenen het niet goed op. Angst, slapeloosheid, overprikkeldheid, rusteloosheid zijn niet zeldzaam. Lichamelijk zijn er symptomen als uitputting, verstoorde spierfunctie en hoofdpijn. 14 15 16 Bij tieners is een sterk verband gezien tussen de hoeveelheid cafeïne en gedragsstoornissen, zoals gewelddadig gedrag. Hoge doses (bij meer dan 300 mg per dag) verhogen de cortisolspiegel, wat dit kan verklaren.