Fibromyalgie dieet: voorkom ophoping van urinezuur

fibromyalgie voeding

Als je een fibromyalgie dieet wilt om de symptomen te verlichten, weet dan waar je de focus op legt. Geschikte voeding bij fibromyalgie is voeding die zo veel mogelijk vrij van urinezuur is. In deze blog lees je waarom.

Dieet bij fibromyalgie

Een dieet bij fibromyalgie, kan het klachten verlichten? Een interessante studie in Brazilian Journal of Anesthesiology geeft een belangrijke aanwijzing. Heruit bleek dat de inname van allopurinol de pijn bij fibromyalgie significant verlaagde. Het medicijn verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed en wordt voorgeschreven bij jicht. Allopurinol is afkomstig van purine en blokkeert de productie van urinezuur. Tegelijkertijd verlaagt het de afbraak van purine.

Belangrijke sleutel bij voeding bij fibromyalgie

Toen fibromyalgie patiënten twee keer per dag 300 mg allopurinol kregen voor de duur van 30 dagen, was er een enorme afname van pijn. Purine bestaat uit kleine moleculen met sleutelfuncties binnen de cellen. Het zit in ons RNA en DNA. Ook is purine betrokken bij de waarneming van pijn en de overdracht naar het centraal zenuwstelstel. Daarom is purine een belangrijk “doelwit” bij pijnbeheersing. Denk je na over speciale voeding bij fibromyalgie, dan heb je hier een belangrijke sleutel.

Het jicht medicijn blokkeert dus de productie van urinezuur en verlaagt de afbraak van purine. Bij de stofwisseling van purine stijgt urinezuur, een afvalproduct in het bloed. De meeste urinezuur verdwijnt in het bloed, passeert door de nieren en verlaat het lichaam via de urine. Bij jicht is de concentratie urinezuur in het bloed abnormaal hoog. Vandaar dat allopurinol verlichting bij de pijn geeft.

Fibromyalgie dieet: purine en urinezuur

Purine op zichzelf is het probleem niet. Ons lichaam maakt het van nature aan en het zit in voeding. Het probleem is de afbraak van de stof. Bij de afbraak wordt het omgezet in urinezuur. En dit is niet goed voor de gewrichten, veroorzaakt pijn en ontsteking. Urinezuur veroorzaakt ook nierstenen. Kies je een dieet bij fibromyalgie dan hou je hier rekening mee. Een derde van het urinezuur in je lichaam is afkomstig van de purine die je eet en drinkt. Hoe meer urine zuur, des te groter de kans op genoemde problemen.

Fibromyalgie en voeding die wel/niet helpt

Kies je andere voeding bij fibromyalgie, richt je dan op het verlagen van urinezuur/verhogen van purine. Hou er bij een fibromyalgie dieet rekening mee dat purinerijke voeding het urinezuur verhoogt. Kortom: eet bij fibromyalgie voeding die zo min mogelijk purine bevat. Een studie met 4500 deelnemers toonde dat je met het Mediterraan dieet de minste kans op overtollig urinezuur hebt.

food-g2781b7928_640.jpg
Hoe gezond vis en zeevruchten ook zijn, helaas zijn ze niet allemaal geschikte voeding bij fibromyalgie

Veel purine

Bij een fibromyalgie dieet moet je weten welke voeding veel purine bevat. Dat is:

 • Alcohol
 • Zeevruchten en sommig vis, waaronder ansjovis, sardientjes, haring, mosselen, makreel, kabeljauw, forel, schelvis.
 • Sommig vlees zoals bacon, kalkoen, kalfsvlees, orgaanvlees en hertenvlees.
 • Erwten en peulvruchten
 • Gist
 • En helaas: havermout

Voeding bij fibromyalgie die matig purine bevat

 • Vlees zoals rundvlees, kip, eend, varken en ham
 • Zeevruchten zoals krap, kreeft, oesters en garnalen
 • Bonen, linzen, champignons, spinazie

Fibromyalgie voeding die veilig is

Denk je dat voeding bij fibromyalgie saai is omdat je weinig “mag”? Dat valt mee, implementeer gewoon meer:

 • Magere zuivel: melk, yoghurt en kaas
 • Koffie
 • Eieren
 • Verse vruchten en bladgroenten
 • Aardappels
 • Noten

Verder:

 • kies bij fibromyalgie voeding die rijk is aan omega 3, of neem een omega 3 supplement. Purine zit in sommig vlees en vis, maar niet in zuivere visolie.
 • Drink tijdens je fibromyalgie dieet veel water, om te voorkomen dat urinezuur zich ophoopt. In geval van nierstenen verlaag je het risico met minimaal 8 glazen water per dag.
 • Betrek bij je fibromyalgie dieet ook quercetine. Deze antioxidant verlaagt het urinezuur in je lichaam. Neem ongeveer 200-300 mg per dag. Je vindt de antixodant ook in appels, bessen, bladgroenten, knoflook en uien.

Met deze blog heb je zeker geen totaalplaatje van fibromyalgie en voeding die ophoping van urinezuur voorkomt. Het geeft je wel een aanwijzing/sleutel waarmee je je verder kunt verdiepen in je fibromyalgie dieet, purine en urinezuur.