Je tweede brein en darmstoornissen, hoe zit dit?

tweede brein, nervus vagus, meer energie

Darmstoornissen en je tweede brein: hoe zijn die met elkaar verbonden? Het spijsverteringssysteem heeft zijn eigen zneuwstelstel, met miljoenen zenuwcellen. Vandaar dat het enterisch zenuwstelsel het tweede brein wordt genoemd.

Tweede brein oftewel darm-brein connectie

In het tweede brein zitten gliacellen. Die moduleren de communicatie tussen zenuwcellen en spelen een actieve rol bij bepaalde hersenroutes. Ze bepalen ook hoe voedsel zich door de darmen beweegt. Een nieuwe studie laat zien dat de gliacellen tot bepaalde circuits horen en met specifieke neuronen samenwerken.

Darmstoornissen

Voor mensen met darmstoornissen van belang, omdat deze bevinding kan leiden tot nieuwe behandelingen voor inflammatoire darmziektes en het prikkelbare darmsyndroom.

Altijd werd gedacht dat de rol van gliacellen uitsluitend ondersteunend en protectief was. Recente studies melden dat ze meer doen: ze communiceren op directe wijze met neuronen en beïnvloeden actief de overdracht van signalen tussen neuronen.

Enterisch zenuwstelsel

Als er over het tweede brein gesproken wordt, bedoelt men het enterisch zenuwstelsel met alle zenuwcellen die het bevat. Dit zenuwstelsel beheerst de beweeglijkheid van de darmen en heeft dus een behoorlijke invloed op de darmfunctie. Een nieuwe studie toont dat de gliacellen in het enterisch zenuwstelsel tot bepaalde netwerken behoren. Gliacellen “luisteren” naar specifieke neurale routes. Waarom dit interessant is, is omdat het een nieuw mechanisme toont. Namelijk aan waarbij de neuronen in het tweede brein afgestemd worden door de gliacellen. En dat is van belang omdat veranderingen in de beweeglijkheid van de darmen niet alleen een rol spelen bij diverse darmstoornissen, maar ook bij GERD.

Voeding in het spijsverteringskanaal

Voedsel wordt door het spijsverteringskanaal gestuwd middels peralstiek: onwillekeurige ritmische samentrekkingen van de gladde spieren. Peralstiek wordt aangestuurd door het tweede brein. Tijdens dit proces van stuwing van voeding zetten zenuwcellen stikstofoxide en purine vrij, om te communiceren met andere zenuwcellen.

Neurotransmitters

nerve-cells-g0300f3a13_640.jpg
In je tweede brein zitten ook zenuwcellen. Ze communiceren met de zenuwcellen in je brein. Vandaar de benaming “tweede brein”.

Purines zijn neurotransmitters die neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. Dit wordt dus vrijgezet tijdens peralstiek, net als acetylcholine. Beide neurotransmitters produceren een specifieke respons in de gliacellen. Toen de onderzoekers acetylcholine en purine blokkeerden beïnvloedde dit de activiteit van de zenuwcellen.

Nervus vagus, tiende hersenzenuw

Kortom, het tweede brein beschrijft een complexe interactie tussen het centraal zenuwstelsel en de organen in het gastro-intestinale systeem. Neuronen en gliacellen van het autonoom zenuwstelsel en immuuncellen verzamelen informatie over de status van de darmen en geven dit door aan de hersenen. Er is een tweezijdige communicatie: van brein naar darmen en andersom. Een cruciale rol is hierbij weggelegd voor de nervus vagus (tiende hersenzenuw), die essentieel is voor de respons van het immuunsysteem op activiteiten van de darmbacteriën, pathogene streengen en hun toxinen. Lokale beheersing van de darmfunctie gebeurt door netwerken van neuronen in het enterisch zenuwstelsel; het tweede brein.

Zo activeer je de nervus vagus en wordt je weer fit en energiek

Omdat de nervus vagus zo’n belangrijke rol speelt bij de processen tussen gliacellen en neuronen, is het een aantrekkelijk doel om psychische en gastro-intestinale stoornissen te behandelen. Activatie van deze tiende hersenzenuw vermindert ook de productie van ontstekingsstoffen. Darmflora hebben een gunstig effect op stemming en gedrag, omdat ze een invloed hebben op de activiteit van de tiende hersenzenuw. 2 3 4