Lage rugpijn: deze signalen negeer je liever niet

lage rugpijn

Rugpijn, wie heeft het niet? Hoe lastig rugproblemen ook zijn, het betekent niet perse iets ernstigs. Maar deze symptomen van lage rugpijn negeer je beter niet!

Rugproblemen, symptomen om niet aan voorbij te gaan

rugproblemen
Vroeg of laat krijgt iedereen ze: rugproblemen. Wat doe je eraan en welke signalen negeer je niet?

 Rugpijn komt meestal voor in het lage gedeelte van de rug en kan behoorlijk lastig zijn. Als de pijn intens is en uitspreidt naar een of beide benen, kan dit een waarschuwing zijn. Ook als de rugproblemen zwakte of een doof gevoel veroorzaken kun je beter naar de huisarts gaan. Dit geldt ook bij rugpijn na bijvoorbeeld een val, of wanneer pijn .4-6 weken aanhoudt. Hoe eerder je erbij bent, des te beter het is. 1

Wat rugproblemen zoals lage rugpijn betreft zijn er 3 dingen zo goed als zeker: vroeg of laat krijg je het, meestal bevindt de pijn zich in de lage rug, met of zonder behandeling herstel je meestal snel.

Het vooruitzicht dat de rugproblemen waarschijnlijk weer beter gaan worden, helpt je niet op de momenten dat je er last van hebt. De spieren, botten, pezen, gewrichten en schijven van de rug werken allemaal in harmonie samen om blessures te voorkomen. Maar zelfs als alle delen goed samenwerken, is rugletsel niet altijd te vermijden. En heb je vaak last van lage rugpijn, dan ervaar je belemmeringen in dagelijks functioneren.

Mogelijk oorzaken van rugpijn

 •  Gespannen spieren
 • Artritis of osteoartritis
 • Facet gewrichtspijn
 • Uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia)
 • Ischias
 • Vernauwing in de onderrug
 • Skeletale onregelmatigheden

Eerste behandeling bij rugpijn

 • Rust 1 tot 2 dagen, maar blijf niet immobiel. Beperkte, milde beweging (normale activiteiten) is beter dan complete rust. 2
 • Breng de eerste 2 tot 4 dagen een ijscompres aan, 3 tot 4 keer per dag voor een kwartier. Of maak juist gebruik van warmte, als dit meer comfortabel is.
 • Als je op een kant slaapt, doe dan een kussen tussen je knieën. Als je op je rug slaapt, plaats dan een kussen onder je knieën.

Later

 •  Vermijdt het om lang te zitten in één positie. Dit is een garantie voor rugproblemen. Sta elke 20 minuten op en stretch voorzichtig.
 •  Als je tilt, hou je rug dan zo recht mogelijk en gebruik je benen. Buig je middel niet. Voorkom onderuit hangen. Je veroorzaakt hier zeker pijn in de rug mee. Als je traint, hou dit dan gematigd qua inspanning en duur.
 •  Lage rugpijn kan ook ontstaan door plotselinge ongebruikelijke bewegingen. Soms ontstaat het door onschuldige handelingen, zoals het vastbinden van veters, het optillen van een kind, of het uitstrekken om iets te pakken.

Als de rugproblemen chronisch zijn

Beweging

 Beweging hoeft niet voor extra rugproblemen te zorgen, mits je dit aangepast doet en niet overdrijft. De goede manier van bewegen dus. Een fysiotherapeut kan je laten zien hoe dit het beste kunt doen. Recente publicaties laten zien dat beweging een neutraal effect heeft, of het risico op toekomstig rugletsel licht vermindert. Beweging verbetert de flexibiliteit en kracht van de rug, en tegelijkertijd het uithoudingsvermogen. De meeste studies melden een verbetering in rugproblemen waaronder lage rugpijn na beweging van 10-50%.  3

Joga

Als de rugpijn geen specifieke reden heeft, kan joga helpen, volgens recente studies. Een grote meta-analyse meldt dat er bescheiden bewijs is dat joga voor verbeteringen zorgt, na 3 en na 6 maanden. 4

“Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.” Voor pijnbestrijding biedt de natuur een aantal krachtige dingen. Als je hier benieuwd naar bent lees dan het volgende artikel, boordevol tips: