Aardappelsap gezond: veelzijdige oude remedie

aardappelsap

Aardappelsap drinken, waarom zou je het doen? De Inca’s gebruikten het sap al als remedie tegen pijn en allerlei spijsverteringsklachten. Vanwege de vele gezonde nutriënten is aardappelsap gezond. Wetenschappelijke publicaties laten een paar interessante dingen zien! In het sap zitten van nature benzodiazepinen, waardoor het goed tegen pijn werkt.

Bron van natuurlijke benzodiazepinen

Hoge anti-oxidant status

De aardappel, dus ook aardappelsap, bevat veel vitamine C en is ook een bron van de verschillende B-vitaminen (vooral vitamine B6) en kalium. Hiernaast bevat hij mineralen; het is een redelijke bron van mangaan, koper en magnesium. 1 Er zitten niet veel proteínen in, maar de eiwitten die wel in zitten hebben een uitstekende biologische waarde. De schil voorziet in voedingsvezels. 2 Geen wonder dat aardappelsap gezond is, en de Inca’s dit al gebruikten als remedie tegen allerlei kwalen.

Remedie tegen dyspepsie

Aardappelsap, remedie tegen dyspepsie? Veel mensen hebben last van dyspepsie: problemen in de maagstreek die zich kenmerken door onder andere misselijkheid, brandend maagzuur en oprispingen. Naar schatting heeft één op de vier mensen in Nederland last van maagklachten. 4 In Europa is de aardappel een traditionele remedie voor maagklachten. Toen patiënten met dyspepsie een week lang verse aardappelsap dronken, verbeterden gastro-intestinale symptomen significant bij het grootste deel van de deelnemers.  Men dronk 100 ml sap per dag, dit werd 200ml als de klachten aanhielden.   5

Bij neuropathische pijn

aardappelsap gezond
Een hele bijzondere werking van aardappelsap is dat het goed is voor GABA. En wat goed is voor GABA is goed tegen pijn én voor je stemming

Dat je aardappelsap als heilzame remedie tegen maagklachten gebruikt, is redelijk bekend. Het sap heeft ook minder bekende kanten. Opmerkelijk is dat het als anti-convulsant werkt. Dus tegen epileptische aanvallen en voor verlichting van neuropathische pijn. Uit een muizenstudie bleek dat dit effect zich voordoet doordat het sap zich bindt aan de GABA receptoren. In onder meer aardappelen zitten zelfs benzodiazepinen. 6  7 8 Onverdunde en verdunde aardappelsap lieten bij de muizen een duidelijke anti-convulsant activiteit zien. De studie suggereerde dat zowel het sap gezond voor het brein is, omdat het de GABA-ergische activiteit positief beïnvloedt.9 

Voor een goede GABA functie

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter met een remmende werking in het centraal zenuwstelsel en een niet-essentieel aminozuur. GABA remt overactiviteit van neuronen en is daarom rustgevend en pijnstillend. Het is overduidelijk: voor je hersenen en tegen pijnklachten is aardappelsap gezond.

Slaaptekort: neem dit natuurlijke “pammetje”

Meer GABA in het brein, dit is wat het doet

GABA remt ongewenste gedachten

GABA tekort: ken je de symptomen?

aardappel-300x197.jpg

Bovenstaande werkingen van aardappelsap zijn aangetoond. Verder is aardappelsap gezond bij gewrichtsproblemen, het hart, de bloeddruk en het gewicht. Dit laatste vanwege het resistente zetmeel. Wil je een stralende huid en glanzende haren drink het dan elke dag. Bottomline: het sap is een remedie tegen allerlei kwalen. Mocht je interesse hebben in aardappelsap, neem dan de biologische onbespoten versie neemt: Op de Nederlandse aardappel zouden 36 verschillende soorten pesticides zitten, ook ondergaan ze ongeveer 19 sproeibeurten.