Voeding met aminozuren voor gezonde hersenen

aminozuren voor gezonde hersenen

Wil je een gezond brein hebben en houden, dan neem je een dieet met aminozuren. Een Japanse studie meldt hoe aminozuren voor gezonde hersenen zorgen, zo houden ze bijvoorbeeld dementie lang buiten de deur.

Dieet met aminozuren

Aminozuren zijn de onmisbare bouwstenen van eiwitten. We breken eiwitten af tot aminozuren. Ongeveer een kwart verbranden we of plaasen we uit. Maar de rest gebruiken we om eiwitten aan te maken, zodat ons lichaam goed kan functioneren. We houden gezonde hersenen door aminozuren, en remmen zelfs de ontwikkeling van dementie. Tenminste, als e een combinatie van essentiële aminozuren nemen.

Essentiële aminozuren voor gezonde hersenen

We moeten dus de essentiële aminozuren voor gezonde hersenen hebben. Dit zijn:

  • Fenylalanine
  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Voor voeding met aminozuren kun je niet zonder proteïnen. Eiwitinname is cruciaal voor behoud van de breinfunctie, met name voor ouderen. Dat aminozuren voor gezonde hersenen nodig zijn, laat de studie zien waarin gebruik werd gemaakt van een muismodel met Alzheimer’s. De inname van een specifieke set aminozuren remde de dood van hersencellen en beschermde de onderlinge verbindingen. Hiernaast remde de bouwstoffen ontsteking waardoor de breinfunctie behouden werd. Het onderzoek suggereert dat de combinatie van aminozuren (LP7) de ontwikkeling van dementie verhindert, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Wat voeding met aminozuren en proteïnen doet

Het onderzoek toonde bij het muismodel met Alzheimer ook dat als de inname van eiwitten tekort schiet, dit leidt tot een versnelde degeneratie van de hersenen. En belangrijker: LP7 (een supplement met de 7 essentiële aminozuren) remde dit proces

Bij oudere mensen staat eiwitarme voeding in verband met een slechte breinfunctie. Aminozuren zijn de bouwblokken van proteïnen. Dus willen we begrijpen of suppletie met essentiële aminozuren voor gezonde hersenen zorgt, doordat het de hersenen van oudere mensen beschermt tegen dementie.”

Dr. Makoto Higuchi, National Institutes for Quantum Sciences and Technology, publicatie: Sicence Advances

Omkering van negatieve effecten in de hersenen

brain-g00faba76e_640.jpg
Hoe belangrijk aminozuren voor gezonde hersenen zijn maakt de nieuwe studie duidelijk. De onmisbare bouwstoffen keren degeneratie van het brein zelfs om.

Om erachter te komen hoe voeding met aminozuren voor gezonde hersenen zorgt, werd eerst gekeken naar het effect van eiwitarme voeding op het brein van muismodellen met Alzheimer’s. Dit liet dus versnelde degeneratie en slechte neuronale connectiviteit zien. Maar na inname van LP7 gebeurde er iets opmerkelijks: er vond omkering plaats van de negatieve effecten.

Aminozuren tegen ontsteking in de hersenen

Voor gezonde hersenen, eet je dus voeding met aminzouren. Of specifieker gezegd: betrek je aminozuren middels een supplement bij je voeding. Wat er ook bij de muizen gebeurde was dat de Tau plaques weliswaar bleven maar de hersenfunctie behouden bleef. Negatieve effecten keerden zelfs om. Dat zijn bemoedigende bevindingen, ook wat betreft ontsteking in de hersenen.

Neuro-inflammatie bij fibromyalgie (en kruiden die helpen)

Stevige link tussen depressie en ontsteking in de hersenen

Fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid

Recente onderzoeken tonen dat bij ziektes zoals fibromyalgie en depressie, herseninflammatie speelt. Dit zou kunnen betekenen dat de aminozuren ook voor hen gunstig zijn. Door voeding met aminozuren neemt ontsteking af, zo liet de studie zien. Ook verhindert het dat kynurenine de hersenen binnenkomt, een stof die inflammatie opwekt. Bij fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom is kynurenine uit balans. 2 Als dat het geval is vallen immuuncellen neuronen aan. Gevestigd onderzoek toont dat fibromyalgie en CVS patiënten opmerkelijk lage concentraties van essentiële aminozuren hebben, van met name tryptofaan, histidine en serine. 3 4

Kortom, de resultaten suggereren dat een dieet met aminozuren -in de vorm van een supplement die bij de voeding betrokken wordt- achteruitgang van het brein voorkomt en de start van dementie verhindert. Een dieet met aminozuren voor gezonde hersenen lijkt dan ook een effectieve en nuttige methode voor mensen met een cognitieve disfunctie.