Fibromyalgie door parasitaire infectie in het verleden

parasitaire infectie

Wat hebben fibromyalgie en parasitaire infecties met elkaar te maken. Recent onderzoek meldt dat een parasitaire infectie vaker voorkwam bij fibromyalgie patiënten.

Welke parasitaire infectie? Het gaat om een veelvoorkomende in Nederland, namelijk een infectie met Gardia lamblia. Een studie meldt dat als je zo’n 10 jaar geleden geïnfecteerd raakte, dit met fibromyalgie in verband staat. Niet alleen met fibromyalgie, ook met ontstekingsziektes aan de darmen en met chronische vermoeidheid (CVS).

Parasitaire infectie in het verleden

Een parasitaire infectie met Gardia lamblia zit in een kleine hoek. Als je eens je groenten niet goed gewassen hebt of je handen niet goed gewassen, dan heb je er al grote kans op. De studie is voor fibromyalgie-patiënten van belang, omdat zo’n infectie de kans op de ziekte verhoogt en voor bestaande darmklachten zorgt. Ook al vond de infectie circa 10 jaar geleden plaats.

Een parasitaire infectie kan absoluut de oorzaak van extreme vermoeidheid zijn. Waar eerder gedacht werd dat vermoeiheid nog 5 jaar na infectie kan bestaan, BMC Gastroenterology toont huidige studie dat dit nog aanwezig is na circa 10 jaar. Het medicijn metronidazol kan gegeven worden. Maar wat je moet weten is dat dille net zo werkzaam bleek te zijn tegen de parasitaire infectie met de naam Giarda lambila.

Om een parasitaire infectie met Giarda lambila op te lopen is niet zo moeilijk. Het gebeurt makkelijk via drinken van/zwemmen in besmet water en ook reizen naar de volgende gebieden vergroten de kans:

  • Oost Europa
  • India
  • Oost en West Afrika
  • Midden Oosten

Hogere kans bij gebruik van maagzuurremmers

Een parasitaire infectie met Giarda betreft de dunne darm. De symptomen beginnen meestal binnen een paar weken na het drinken van zwemwater. Kinderen zijn makkelijke dragers omdat ze spelen met water, zand en de vingers in de mond stoppen. Mensen in een instelling zijn ook vaak dragers, net als gebruikers van maagzuurremmers. Bij het gebruik van voorgesneden sla en andere groentes is de kans op het oplopen hoog.

De klachten

Ongeveer 75 tot 80% van de geïnfecteerde mensen ontwikkelt symptomen. De rest blijft symptoomvrij maar kan de parasitaire infectie wel doorgeven. Acute waterige diarree is de meest voorkomende klacht. Andere symptomen zijn een opgezette buik, buikpijn en gasvorming. In 20-40% van de gevallen leidt giardiasis tot korte termijn lactose intolerantie, en het kan het startsein zijn voor een prikkelbare darm.

De parasitaire infectie kan kort zijn en vanzelf weg gaan. Als de infectie wordt vastgesteld -meestal door middel van een ontlastingsonderzoek- wordt de infectie over het algemeen behandeld met antibiotica zoals metronidazol. Dit is voor 90% effectief. Het is raadzaam om minstens 3x de ontlasting te laten onderzoeken. Bij mensen met een verminderd immuunsysteem kan de infectie moeilijk te behandelen zijn en chronisch worden.

Giardia infectie als oorzaak van chronisch vermoeidheidssyndroom

Wat is de link tussen deze parasieten en het chronisch vermoeidheidssyndroom? De studie die BMC Gastroenterology publiceerde en was de tweede die als follow-up werd gedaan vanwege een grote giardiasis uitbraak in een stad in Noorwegen. De eerste studie duurde 3 jaar na de uitbraak en liet een verhoogd risico op het chronisch vermoeidheids- en prikkelbare darmsyndroom zien. 2

De tweede follow-up studie duurde 5 jaar. En hoewel het niet gericht was op het prikkelbare darmsyndroom, onthulde het wel dat de parasiet de oorzaak was van extreme vermoeidheid. En dit niet alleen, de infectie leek ook te leiden tot slaapapneu, depressie en angst. De cijfers waren hoger dan bij gezonde bevolking. (pdf .) Chronische vermoeidheid kwam het meeste voor, ook nog 5 jaar na de infectie.

Hoe behandel je de infectie

Als je ooit gediagnosticeerd bent met de parasitaire infectie en nu kampt met chronische vermoeidheid, kan er een link zijn. Je gastro intestinale gezondheid verbeteren met integratieve en natuurlijke behandelingen is een manier om je energie terug te krijgen. Natuurlijk is de parasiet beslist niet de enige oorzaak van extreme vermoeidheid. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat dit syndroom het gevolg is van meerdere oorzaken en triggers. Virussen, vitaminetekorten (zoals ijzer), een lekkende darm en bijnieruitputting veroorzaken ook chronische vermoeidheid.

Gember en kaneel

Iranian Journal of Parasitology & Tehran University of Medical Sciences publiceerde een studie waarbij gember en kaneel gebruikt werden tegen de giardia parasiet, bij geïnfecteerde ratten. De ratten kregen doses van 10 mg/kg en 20 mg/kg per dag, op de 6e dag na de infectie en voor de duur van 7 opeenvolgende dagen. Gember en kaneel veroorzaakten een vermindering van cysten in de ontlasting en het aantal trofozoïten. De resultaten waren duidelijker met kaneelextract. Het onderzoek meldde tevens dat de specerijen een veelbelovende alternatieve therapie tegen de parasitaire infectie kunnen zijn. 3

‘Peperpillen’

Pippali Rasayana (PR) is een Indiaas kruidenmedicijn gemaakt van Palash (Butea monosperma) en Pippali (Piper longum). Toediening van 1 gram 3x per dag voor de duur van 15 dagen aan patiënten met een giardiasis infectie leidde tot de complete verdwijning van de parasitaire infectie bij het merendeel van de patiënten. 4 Piper longum doet dit ook alleen. (225 mg/kg bij muizen, en nog meer effectief bij 450 mg/kg). 5

Probiotica

Een belangrijke stap voorwaarts in probiotische activiteit was de ontdekking dat de streng L. johnsonii de groei van Giardia in vitro remde.  6 L. acidophilos liet hierin geen effecten zien. L. Johnsonni blokkeerde de ontwikkeling van Giardia, maar kon alleen niet de adhesie van de parasiet in de endotheliale cellen voorkomen. Behandeling met de L. johnsonii streng bekrachtigde de immuun response tegen de parasiet.

Ook L. casei en Enterolcoccus faeacium waren effectief om een parasitaire infectie met de giardia parasiet te elimineren, bij muizen. 7 8 De pre-behandeling met L. casei alvorens infectie verminderde de duur en ernst van giardiasis bij muizen, toen er infectie plaatsvond 9. Saccharomyces boulardii is niet preventief tegen giardiasis zoals L. casei, maar helpt wel bij het herstel van de prikkelbare darm, een complicatie die na infectie ontstaat. 10 11

Dille

Net zo effectief als antibioticum

Dille is zowel een keukenkruid als een medicinaal middel. In een studie –gepubliceerd in Journal of Intercultural Etnopharmacology– werd het effect van dille op de parasitaire infectie vergeleken met metronidazol, bij geïnfecteerde kinderen. De kinderen kregen 3x per dag 1 ml dille-extract, of metronidazol, voor de duur van 5 dagen. De inname van dille-extract resulteerde in een significante afname van G. lamblia na 5 dagen, wat wees op de efficiency van het kruid bij giardiasis. Dit was vergelijkbaar met metronidazol. De behandeling was veilig en werd goed getolereerd. 12

Knoflook

Knoflookextract blijkt een remmend effect te hebben op parasitaire infectie met de giardia parasiet en verwijderde de symptomen van de infectie binnen 24 uur. Binnen 72 uur was er geen spoor van giardia te zien in de ontlasting (extract 1 mg/ml, 2x per dag, en bij commerciële knoflookcapsules). Het zijn de bestanddelen allicine, ajoene en organosulfiden uit knoflook die sterk anti-parasitair zijn. 13

‘Broccoli pil’

Organosulfiden zitten ook in broccoli en aanverwante groenten, en natuurlijk in de ‘broccoli-pil.’

Etherische oliën

Oliën die rijk zijn aan carvacrol weren een parasitaire infectiegiardia parasiet. Dit zijn oregano en thymbra capitata (dit is de gewone mediterrane tijm) en origanum virens. 14  15  Etherische oliën kunnen het beste toegepast worden onder begeleiding van een gediplomeerd aromatherapeut, en zijn niet altijd veilig voor kinderen. Voor kinderen is dille een veilige optie, dit kruid wordt goed verdragen.