Zink voor meer weerstand: ken ook de nadelen

meer weerstand

Werkt het om zink voor meer weerstand te nemen? Zeker, het sporenelement verkort een griep of verkoudheid en voorkomt allerlei infecties. Maar je moet het zeker niet voor langere tijd gebruiken of overdoseren. Lees waarom!

Weerstand verhogen met zink werkt, maar heeft ook contra’s

Vergeleken met andere metaal ionen met soortgelijke eigenschappen is zink betrekkelijk onschuldig. Alleen hoge blootstelling is toxisch. Gebruik je zink voor meer weerstand, dan hoef je voor giftige effecten dus niet echt bang te zijn. Wat je wel moet weten is dat lange termijn suppletie (bijvoorbeeld via een multi) de opname van koper belemmert. Jammer, want koper is net zo onmisbaar. Namelijk voor bindweefsel, botten en de overdracht van zuurstof. Hoewel alleen hoge doses toxisch zijn en dit zelden voorkomt, komt een zink tekort wel regelmatig voor. Een zinktekort heeft een vernietigend effect op groei, neuronale ontwikkeling, immuniteit. Om die reden speelt het sporenelement absoluut een rol bij veroudering en ziektes.

Zink: Belangrijk sporenelement

Ons lichaam bevat 2 tot 3 gram zink, waarvan ongeveer 90% in spieren en botten zit. 5 Maar er zit ook zink in de prostaat, lever, het spijsverteringskanaal, de nieren, huid, longen, hersenen, hart en alvleesklier. Ingenomen zink wordt in de dunne darmen opgenomen, en gaat vandaar uit naar de rest van het lichaam via het bloed. Vervolgens wordt het gebonden aan allerlei proteïnen. Voor meer weerstand is het een belangrijk sporenelement.

In onderstaande blogs lees je de voordelen van zink, hoe zink werkt voor meer weerstand en hoe een zinktekort tot chronische ontsteking kan leiden

Voordelen van zink; ken de 3 minder bekende pluspunten

Chronische ontsteking door zinktekort

Hoewel het goed is om de voordelen te kennen, zoals weerstand verhogen. Maar het is eveneens handig om op de hoogte te zijn van de nadelen van zink suppletie.

Niet teveel zink slikken

weerstand verhogen
Je weerstand verhogen met zink, het werkt! Maar let wel op de dosis, om nadelige bijwerkingen te voorkomen

Als je een zinktekort hebt kan je kortstondig je zinkinname opvijzelen. Want zink voor meer weerstand werkt. Een vrouw heeft ongeveer 8 gram per dag nodig, en een man iets meer: namelijk 11 gram. Bij baby’s en kinderen ligt dit lager (respectievelijk 2 gram en 5 gram per dag). Dat wil niet zeggen dat je deze hoeveelheid kan slikken! Bedenk maar het volgende: een dosis van 225-400 mg leidt er waarschijnlijk toe dat je moet overgeven. Er is overigens een gepubliceerd rapport van een vrouw die 28 gram zink sulfaat nam en overleed. Na inname moest ze braken, versnelde de hartslag en werd de bloedsuikerspiegel zeer hoog. Vijf dagen later overleed zijn vanwege acute alvleesklierontsteking met bloedingen. 1 Excessieve zinkinname kan resulteren in buikpijn, braken, apathie, bloedarmoede en duizeligheid. 2 Is je intentie meer weerstand door inname van het sporenelement, doe het dan veilig.

Want akelige bijwerkingen hoeven niet altijd bij ultra hoge doses te zijn. Eén studie beschrijft symptomen van buikkramp, braken en misselijkheid na inname van zinksulfaat (tabletten) met 150 mg zink voor de duur van 6 weken. 3 Andere studies melden dat dit ook gebeurt bij andere vormen van zink. Maar er zijn ook onderzoeken die geen bijwerkingen melden. 4

Kopertekort door zink suppletie

Tijdelijk je weerstand verhogen met zink is dus niet zo’n probleem, maar het wordt anders als je dit voor langere tijd doet. Er is een verband tussen zinksuppletie en kopertekort. 5 6 Dat komt omdat zink en koper met elkaar “concurreren” om opgenomen te worden. Dit hoeft verder geen probleem te zijn als je de juiste ratio hanteert: 1 mg/kg koper tegenover 5 mg/kg zink, of 36 mg/kg koper tegenover 180 mg/kg zink. 7

Bottom line

Zink zal je weerstand verhogen. Als je dit voor een langere termijn slikt hou de dosis dan laag en let op de verhouding met koper. Neem je een multi? Check even op het label hoe dit zit. Kortstondig zink gebruiken voor meer weerstand is geen probleem en erg effectief tegen infecties, griep en verkoudheid. Als je de dosis maar in acht neemt. Wat betreft de werkzaamheid: als je symptomen voelt opkomen en je neemt binnen 24 uur zink, dan

  • verminder je de symptomen
  • duurt een verkoudheid of griep veel korter.

8

Dit gebeurt bij een luttele dosis van 75 mg per dag! 8 Met zink weerstand verhogen is nuttig, en je profiteert al van het sporenelement als je een lage dosis neemt.