Groentechips gezonder dan gewone chips?

groentechips gezonder?

Groentechips gezonder dan chips van de aardappel? Het lijkt een betere optie: de groentechips. Of bananenchips. Hou er rekening mee dat alles dat gefrituurd is lekker is. Maar is het ook gezonder?

Groentechips gezonder: hoezo?

Het klinkt goed: groentechips. Maar aardappels zijn ook groenten. En eigenlijk worden de chips op dezelfde manier bereid: met of zonder zout maar vaak wel met glucosesiroop en andere additieven. Dus of groentechips nou gezonder zijn?

 Als je logisch nadenkt: waarom zou groentechips gezonder zijn dan aardappelchips? Zowel groenten als aardappelen zijn toch niet ongezond. En aardappels zijn groenten. Dus wat maakt het uit?

Aardappelen zijn ook groenten

Het is het idee dat marketing schept: groentechips gezonder dan aardappelchips. Maar als je er over nadenkt, maakt het niet uit. Ze worden op dezelfde manier bereid: gefrituurd en met additieven. Knapperige stukjes banaan, pastinaak en biet, hmmm. Maar hoezo zou het gezonder zijn?

Calorieën zijn hetzelfde

Groentechips gezonder: dit is onzin. Of je nu groentechips of aardappelchips neemt, het komt op hetzelfde neer. Als je dan toch gaat genieten en je houdt van gewone chips: geniet er dan gewoon van. Want naturelchips bevat 136 calorieën per 25 gram plus toegevoegd zout. Maar neem je bijvoorbeeld groentechips dan zit er weliswaar minder zout in, maar scheelt het maar 20 calorieën per 25 gram ten opzichte van de aardappelchips.

Hooguit meer vezels

groentechips gezonder
Zijn groentechips gezonder dan gewone chips? Niet echt, je kan net zo goed aardappelchips nemen. Het gaat om de bereidingswijze en de toevoegingen: die zijn bij beide gelijk.

Zoete aardappel, gezonder dan de gewone?

Trato groentechips koop je bij de natuurvoedingswinkel, en is het duurst. Qua zout doen ze het slechter dan de supermarktchips (bv van Jumbo of van Albert Heijn). Qua calorieën maakt het ook bijna niks uit. Ze bevatten alleen meer vezels, dat is alles.

Groentechips gezonder dan aardappelchips, dat is te betwijfelen. De manier van frituren maakt hoe vet het is. Het is niet altijd bekend hoe er gefrituurd wordt. Soms word er na frituren ook nog suiker overheen gegooid. Er zitten additieven in. En of je nu chips van groenten of aardappelen kiest, bij beide is er na frituren niet veel over van voedingsstoffen. 1

Echt gezondere chips? Maak ze dan zelf

Maar als je dan toch voor de bananenchips gaat, dan heb je ze niet snel klaar. Verwarm de oven voor op 80 graden. Snijdt banaan dun. Hoe dunner, des te knapperiger worden de chipjes. Doe ze op bakpapier, en laat ze 1,5 uur in de oven. Het is wel even zoeken/proberen. Dus controleer regelmatig hoe het gaat, ook omdat ze de neiging hebben tot verbranden.

Ze zijn klaar wanneer ze hard en knapperig zijn, en moeten dan wel een beetje van het papier gepulkt worden met een kaasschaaf of een mesje. Maar dan zijn ze best de moeite waard. En de enige calorie is die van de banaan.

Of zelf vetvrije chips maken

chips3.jpg
Groentechip gezonder: dit is niet waar. Je kan net zo goed gewone aardappelchips eten. Misschien zijn aardappelchips wel stiekem gewoon de lekkerste. Wil je controle over zout en vet, dan maak je ze lekker zelf

Wat je ook nog kunt doen, is zelf vetvrije chips maken. Het is heel eenvoudig! En heerlijk, want soms heb je zin in iets hartigs. En wil je gewoon een portie aardappelchips. Geen schuldgevoel, en toch lekker chips eten. Het kost hooguit een half uurtje.

Benodigdheden: aardappel (liefst rode), zout, eventueel andere kruiden (knoflook, bieslook, peper, paprikapoeder), bakpapier.

Klaarmaken in de magnetron: schil de aardappel en snijdt hem in dunne plakjes of gebruik hiervoor een kaasschaaf. Dunne plakjes staan garant voor knapperigheid. Leg de plakjes op draaibord van de magnetron, op bakpapier. Laat de schijfjes vrij liggen. Je doet de magnetron op vol vermogen, en checkt na vier minuten hoe het ervoor staat. Wanneer bruine vlekken komen, doe je het deurtje open zodat damp eruit kan. Herhaal het proces, net zolang tot ze bruin en knapperig zijn. 100 Gram zelfgemaakte chips bevat 50 calorieën minder, dan 25 gram gewone naturelchips. En wat er aan zout bijkomt, bepaal je zelf</p>