Dit maakt broccoli uniek voor je hersenen

broccoli uniek voor je hersenen

Broccoli heeft bijzondere voordelen. Wat dacht je van meer energie en . Want de groente ontgift je lichaam. Maar ook is broccoli uniek voor je brein. Waarom zo goed voor je hersenen? Omdat het zuivert van metalen en andere schadelijke ophopingen.

Uniek voor je hersenen

Als je regelmatig broccoli eet bevorder je een betere gezondheid. Want de groente heeft een uitstekende uitwerking op allerlei processen binnen het lichaam. Daarbij is broccoli uniek voor je hersenen.

Feit: een portie broccoli (ongeveer 150 gram) voorziet in 245% van de dagelijkse behoefte van vitamine K en in 135% van vitamine C.

Krachtige stoffen

Omdat broccoli vol ontgiftende glucosinolaten is de groente zo uniek voor je brein. Wat dit betreft zit er in broccoli een dynamisch trio: glucorafaninen, gluconasturtiinen en glucobrassicinen. Ze neutraliseren én elimineren ongewenste stoffen en bevatten krachtige moleculen die detoxificatie reguleren. 1\

Beschermt je organen

Maar broccoli voorziet je in meer stoffen, namelijk flavonoïden die ontsteking remmen. Recente studies tonen dat regelmatige consumptie van de lever gezond houdt. En je weet dat dit orgaan erg belangrijk is voor je energie! Dankzij de sulforafanen kan je niet alleen je lichaam reinigen met de koolsoort, maar bescherm je je lever tegen vervetting. Het is zelfs zo dat sulforafanen de terugkeer van kanker voorkomen bij patiënten. 2

Eet het om de 3 dagen

Ga je vaker broccoli eten voor je brein, dan is dat absoluut niet nutteloos. De flavonoïden vinden namelijk via de bloedbaan hun weg naar weefsels en organen waar zij hun belangrijke werk doen. Waaronder het elimineren van ontsteking. Dat geldt ook voor je hersenen. Om de voordelen van broccoli en andere crucifere groenten te oogsten moet je het eigenlijk om de 3 dagen eten. Ook boerenkool, bloemkool en spruitjes vallen onder de crucifere groenten.

Feit: De fenolbestanddelen uit crucifere groenten zijn stabiel. Met andere woorden: de fenolbestanddelen gaan niet verloren door het koken.

Fenolen hebben een goede antioxidant activiteit en beïnvloeden biochemische routes die in verband staan met ontsteking. En ook met degeneratieve ziektes. Door broccoli eten verminder je het risico op die ziektes. De groente is echt uniek voor je hersenen.3

Beste voor je bovenkamer

Je lichaam reinigen doe je dus met behulp van sulforafanen. Uit onderzoek blijkt ook dat een dagelijkse pil met sulforafaan de schadelijke effecten van een beroerte tegengaat. De stoffen activeren namelijk enzymen die gevaarlijke radicalen opruimen die anders cellen zouden beschadigen. Dat de groente ook uniek voor je hersenen is blijkt wel uit het feit dat het de schade beperkt die door een beroerte veroorzaakt wordt.

Broccoli eten of een broccoli pil?

broccoli
Broccoli is uniek voor je hersenen en dat komt door de sulforafanen. Die ruimen metalen en plaques op. Je zou het eigenlijk om de 3 dagen moeten eten

Sulforafaan in pilvorm doet dit nog beter. Er zou maar 1 pil per dag nodig zijn. 4 5 6 Suppletie balanceert verstoring in de bloed-brein barrière mocht er een beroerte plaatsvinden. En wat te denken van hersenletsel: sulforafanen verbeteren de cognitie na letsel van de hersenen. Spruitjes, boerenkool en broccoli eten doe je ook om ophopingen van metalen in het brein tegen te gaan. De zwavelstoffen zijn enorm goede opruimers hiervan. Dat is erg positief omdat ophopingen van metalen echt een probleem van deze tijd zijn. 7 8 Je snapt dus dat broccoli uniek voor je brein is. Je houdt je cognitie goed en ervaart minder hersenmist, minder geheugenproblemen. En voor de toekomst, bescherm je je brein tegen Alzheimer’s plaques. 9 10

Pil versus groente

Sulforafaan uit voeding is beter bio beschikbaar dan die uit pillen. Voor een goede opname zou je de broccoli kortstondig (10 minuten) moeten verwarmen op 60 graden. Het is nog beter om de groente 3 tot 4 minuten te stomen. Bevroren broccoli bevat naar verluid nauwelijks sulforafaan. Broccoli sprouts bevatten veel meer sulforafaan dan broccoli. De bio beschikbaarheid van capsules ligt helaas lager. Wel vindt een betere opname plaats in combinatie met mosterdzaad.

Niet alleen uniek voor je hersenen

Sulforafanen voorkomen ook het ontstaan van kankercellen, doordat ze ons DNA behoorlijk gunstig beïnvloeden. We hebben coderend dAN (mRNA) wat slechts 2% van ons DNA uitmaakt. De overige 98% is rommel-DNA dat niet codeert maar wel een rol hebben bij het functioneren van allerlei kankercellen. Sulforafaan normaliseert dit. Dat betekent niet alleen dat de stoffen kanker voorkomen, maar ook dat het de progressie enorm afneemt. 11