kamillethee

Drink 2 weken kamillethee en je kunt resultaten verwachten wat betreft je (nacht) rust en stemming. Voor je stemming, vanwege de rustgevende stoffen. Die blijken net zo effectief als pammetjes. De uitwerking op je neurotransmitters is ook geweldig positief.

Kamillethee is niet ieders favoriet. Door de wat weeïge smaak is het voor sommigen wel even wennen. Je kunt je kopje thee smakelijker maken door er honing of wat muntblad aan toe te voegen. Of het vermengen met een gewone thee zoals Earl Grey. Het is zonde om kamille te laten liggen als je een betere stemming en nachtrust wilt.

Waarom voor je stemming?

Zelfde effect als benzodiazepinen

Slechte nachtrust en vermoeidheid gaan hand en hand. En helaas zijn ze niet bevorderlijk voor je stemming. Kamillethee is een hele goedkope en simpele weg naar verbetering. De reden is dat het kalmerende stoffen heeft. Door de rustgevende en anti-angst werking pakt het slaaptekort aan. Dit merk je al na twee weken. Er zitten onder andere lignanen in die gelijkenis hebben met benzodiazepinen. Uit studies blijkt dat ze hetzelfde effect hebben. 1 2 Het rustgevende effect van kamille gaat nog verder. Kamille laat een vermindering van depressieve symptomen zien. Dit was bijvoorbeeld het geval toen patiënten capsules kregen met 220 mg kamille extract, die 1.2% apigenine bevatten. Anderen kregen 500 mg kamille extract, 3x per dag.  3 4 5

betere stemming
Een betere stemming, probeer eens 2 weken lang dagelijks kamillethee!

Wat zit er in kamillethee?

De thee bevat veel fenolen, met name flavonoïden. Die zijn weer onderverdeeld in apigenine, quercetine, patuletine, luteoline met hun glucosiden.  Alle hebben hun eigen werking en geven niet alleen een betere stemming. Apigenine remt ontsteking, beschermt de hersenen en draagt bij aan een betere stemming en nachtrust. Ook belangrijk: het verlaagt stresshormoon cortisol. Quercetine vind je ook in appels en uien. Heeft dezelfde werking als apigenine, maar hiernaast bevordert het ook de bloedsomloop. Dan luteoline: naast de al genoemde werkingen van de andere flavonoïden beschermt het tegen UV-straling en is het antiviraal.

Kamille verbetert echt je nachtrust

Wie chronische slaapproblemen heeft wordt op den duur lichamelijk en mentaal gammel. Daar blijft het helaas niet bij. Slaapstoornissen leiden tot gezondheidsklachten, zoals overgewicht en hoge bloeddruk. Door dit alles kun je een betere stemming wel vergeten. Je kunt van alles proberen voor je stemming, maar waarom niet dit eenvoudige middel? Omdat het neurotransmitters balanceert ga ja merken dat je opgewekter en uitgeruster wordt.  6 7

Geluksstoffen nemen toe

Kamille kent een lange geschiedenis als rustgevend kruid. Nu weet je in een notendop waar die werking voor je stemming vandaan komt. Erg fijn is het dat het goedkoop en volkomen veilig is. Extract is ook een goed idee als je een betere stemming wilt. Neem je 1500 mg per dag voor de duur van 8 weken, dan zie je vermindering van angstklachten tegemoet. Terwijl je geluksstoffen toenemen, neemt stresshormoon cortisol af. 8 9 10

Dopamine, serotonine, GABA

Eén van de acties is de balans in neurotransmitters dopamine, serotonine en GABA. Een goede werking van deze feel good stofjes is onmisbaar als je een betere stemming wilt. Ga je kamille proberen voor je stemming, geniet van kamille thee, neem kamille extract of maak gebruik van etherische olie! Het is wel de bedoeling dat je het voor de lange termijn gebruikt.