4x Plantaardige olie waar je brein niet blij mee is

plantaardige olie

Plantaardige oliën, gebruik je ze veel? Lees dan even verder. Sommige oliën zijn namelijk niet goed voor een gezonde hersenfunctie. Ze zijn niet goed voor je hersenen, en leiden tot mistig denken en concentratieproblemen. Want verhitting zet bepaalde stoffen om in schadelijke stoffen.

Plantaardige oliën en mistig denken

Plantaardige oliën zijn gezond en de betere optie voor boter, toch? Helaas staan sommige van die oliën wel in verband met de ophoping van schadelijke plaques in onze hersenen. En zo ook met ziektes zoals Alzheimer’s en dementie. Tenminste, dat beweert dr. Catherine Shanahan, auteur van “Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food”. De promotie van plantaardige oliën was een fatale fout, zegt Shanahan.

Niet goed voor je hersenen

Shanahan is huisarts met een graad in biochemie en genetica. Volgens haar zijn sommige plantaardige oliën “je ergste vijand.” Maar dat waren reuzel en boter toch? Want vanaf de jaren 50 werd ons verteld dat we geen verzadigde vetten meer moesten eten. Anders kregen we hart- en vaatziekten. Hierop startte men massaal met de consumptie van plantaardige oliën. Boter en reuzel werden –ook in voedingsproducten- vervangen door oliën. De onverzadigde oliën leken altijd gezond, maar onderzoeken van circa de laatste 15 jaar tonen dat de bewerkte plantaardige oliën funester zijn dan de vetten. Maar ook in de jaren 70 doken er studies op die het gebruik van plantaardige oliën in twijfel trokken. Zoals een studie in British Medical Journal , waarin de twijfel werd geuit of plantaardige oliën daadwerkelijk het risico op hart- en vaataandoeningen verlaagt. Het bleek volgens de studie juist dat teveel plantaardige olie dit risico verhoogt.

Chaos in het brein, migraine

“De manier waarop de oliën behandeld worden stript de olie van alle antioxidanten. De balans tussen oxidant-bestrijdende stoffen (antioxidanten) en vrije radicalen is hierdoor gecorrumpeerd.”

Dr. Shanahan in Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food

Volgens dr. Shanahan zijn plantaardige oliën niet goed voor je hersenen en veroorzaken ze chaos niet alleen in het lichaam veroorzaken, maar ook vooral in het brein. De regelmatige consumptie van de oliën kunnen leiden tot lethargie en concentratieproblemen op de korte termijn. Op de langere termijn tot neurodegeneratieve ziekten. Oxidatieve stress verstoort de breinfunctie, waardoor cellen niet normaal kunnen functioneren. Zij noemt als nr. 1 symptoom migraine.

De arts adviseert om meer verzadigde vetten te gebruiken, zoals kokosolie en boter. Ondanks dat anderen zeggen dat dit juist voor de ophoping van plaques zorgt en het risico op hart- en vaatziekten vergroot. De auteur en huisarts vraagt zich af waarom we niet voor gezonder -en tevens smakelijker- vet gaan.

Ga voor gezonde plantaardige oliën!

Palmolie, niet goed voor je hersenen

Neem nu palmolie. Een goedkope plantaardige olie in Nutella, margarine en koekjes, chocolade- en bakproducten. 1  Daarin zitten gerotoxinen en carcinogenen die gecreëerd worden door verhitting van de olie boven de 204 graden celcius.  2 Er zitten veel antioxidanten in plantaardige oliën, maar verhitting maakt dat we er niets aan hebben. Beter gezegd: maakt dat ze niet goed voor je hersenen zijn. Hoge temperaturen zetten ook aldehyde vrij, een chemische stof die in verband staat met kanker, hartziektes en dementie. 3

Koolzaad- en zonnebloemolie

De vetzuren in plantaardige oliën dragen ook bij aan andere gezondheidsproblemen, laat ander onderzoek zien. Volgens Professor John Stein, emeritus professor neurowetenschappen (Oxford University) veranderen koolzaad- en zonnebloemolie “het menselijk brein veranderen op een manier die net zo bedreigend is als klimaatverandering.” 4

De reden hiervoor is de rijkheid van omega-6 vetzuren in de oliën. Omega-6 vetzuren leiden tot een verlaging van omega-3 vetzuren in het brein, en dit is cruciaal voor de gezondheid. Volgens Stein zijn deze plantaardige oliën niet goed voor de hersenen, vanwege de opname van omega-6 vetzuren in het brein. Als je teveel koolzaad- of zonnebloemolie eet dan absorberen de hersenen teveel van de omega-6 vetzuren. Een proces dat de oergezonde omega-3 vetzuren op effectieve wijze verdringt. De hoogleraar stelt dat het gebruik van koolzaad-, raapzaad-, maïs- en palmolie bijdraagt aan mentale problemen en dyslexie. 5

Verhitten van boter, kokosolie, reuzel

Het opwarmen van boter, reuzel en kokosolie veroorzaakt de minste aldehyden. Boter is veiliger als het verhit wordt dan olijfolie en in kokosolie komen verreweg de minste chemische stoffen vrij.

Volgens de experts is bakken in vet beter dan in de 4 plantaardige oliën, en zijn boter en reuzel uitstekend voor bakprocessen. Hoewel meervoudig onverzadigde vetzuren op zich best gezond zijn, zijn ze niet goed voor je hersenen en fysieke gezondheid als je ermee gaat rommelen (verhitten). Ze ondergaan dan een complexe reeks van chemische reacties waardoor toxische bestanddelen zich ophopen.

Voeding gebakken in plantaardige olie (bijvoorbeeld patat of vis) bevat 200 keer meer aldehyden dan wat als veilige grens gesteld wordt.