st. janskruid tegen depressie

Omdat st. Janskruid dopamine en serotonine reguleert, werkt het goed tegen depressie. Of gewoon voor een beter humeur. In dit artikel: wat het kruid doet voor je neurotransmitters en waar je op moet letten.

St. Janskruid, natuurlijk middel tegen depressie

Oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Europa, later door de Europeanen geïntroduceerd in Noord-Amerika: st. Janskruid. Met 10 actieve bestanddelen die gunstige effecten op serotonine en dopamine hebben, is het een bekend natuurlijk middel tegen depressie. Geliefd, maar ook gevreesd. St. Janskruid is erg bekend als natuurlijk middel tegen depressie.

Dopamine en serotonine in balans

Waarom st. Janskruid tegen depressie werkt, is vawege de regulerende werking op de neurotransmitters dopamine en serotonine. In het kruid zitten twee belangrijke bestanddelen: hyperforine en hypericine. Vooral die laatste stof werkt als een SSRI (selectieve serotonine heropnameremmer). Trouwens, het remt naast serotonine en dopamine ook noradrenaline. De ruwe extracten uit het kruid hebben een hoge voorkeur voor GABA receptoren. Je weet wel, GABA, net als serotonine en dopamine is dit een feel good stof. 1 2

Ook pijnstillend

Dit alles maakt dat st. Janskruid een natuurlijk middel tegen depressie is, en het een rol heeft als angstremmend, kalmerend, antidepressief en pijnstillend middel heeft. 3 Dat het serotonine en dopamine reguleert heeft naast een positief effect op de stemming, ook een pijnstillende werking. Het is de reden waarom men kiest voor st. Janskruid tegen depressie, of pijnklachten.

Bijwerkingen van st. Janskruid

natuurlijk middel tegen depressie
St. Janskruid is een natuurlijk middel tegen depressie dat serotonine en dopamine balanceert. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de bijwerkingen.

Door de antidepressieve werking van st. Janskruid en het regulerende effect op serotonine en dopamine kan het heel uitnodigend zijn om het te gaan gebruiken. Maar st. Janskruid tegen depressie heeft een schaduwzijde, juist vanwege die kracht. Krachtig qua effect, maar soms ook pittig qua bijwerkingen. In ieder geval moet je die niet onderschatten bij dit natuurlijke middel tegen depressie. Zoals SSRI’s en MAO-remmers akelige effecten hebben (zeker in het begin), het natuurlijke karakter van het kruid maakt ze er niet minder om.

Dopamine en serotonine in balans, dat is welkom. Maar maak wel de balans op in verband met de bijwerkingen. Die zijn meestal te wijten aan interactie met andere medicijnen (zoals antidepressiva) en griepmedicijnen. Dit kan het serotoninesyndroom tot gevolg hebben, en dat is niet grappig. 4 5 Vergiftiging door een te hoge serotoninespiegel kan namelijk leiden tot verminderde coördinatie, koorts, trillen/beven, slapeloosheid, rusteloosheid, spiertrekkingen en hartkloppingen. Hou er ook rekening mee dat je tijdens gebruik van st. Janskruid tegen depressie overgevoeliger bent voor licht. Gelijktijdig gebruik met opioïden zoals fentanyl, oxycodon, tramadol en dergelijke verlaagt de opioíde concentraties en leidt tot ontwenningsverschijnselen. Stoppen met st. Janskruid kan ook een verhoogde opiaatconcentratie tot gevolg hebben die toxiciteit veroorzaakt. 6 Al met al heb je met st. Janskruid weliswaar een natuurlijk middel tegen depressie, maar onschuldig is het niet.

Feit: anijs is een pijnstillend middel dat morfine afhankelijkheid verlaagt.

Mocht je weinig bijwerkingen ervaren tijdens gebruik van dit natuurlijke middel tegen depressie, dan heb je een fijn middel dat serotonine en dopmaine reguleert en ook nog eens pijnstillend is. Dat komt onder meer door de flavonoïden die het bevat, zoals quercetine.