Griep voorkomen met anijs, waarom het werkt

Griep voorkomen, werkt anijs echt tegen het virus? Volgens wetenschappelijke publicaties is steranijs een antivirale ster in de strijd tegen griep en verkoudheid. Als je anijsthee drinkt is dat niet nutteloos, en neem je extract dan profiteer je van een van de beste kruiden tegen griep.

Helemaal griep voorkomen, daarin schiet het kruid mogelijk tekort. Toch is de rol van steranijs tegen griep en verkoudheid behoorlijk noemenswaardig omdat anijs shikiminezuur bevat. Dit is precies het bestanddeel dat in Tamiflu zit, een antiviraal medicijn tegen influenza A en B. Griep verkorten kan dus wel. Anijs is het kruid onder de antivirale kruiden, zorg dat je het in huis hebt!  Om de winter door te komen zonder al te veel klachten van het akelige virus, dan wel de duur ervan te verkorten.

Duur van griep verkorten

De natuur heeft veel medicinale en antivirale kruiden die de bron voor medicatie wereldwijd zijn. Van antivirale kruiden tegen griep en verkoudheid is anijs erg interessant.Vanwege het bestanddeel shikiminezuur: de inspiratie voor het medicijn Tamiflu tegen griep en verkoudheid. Het is niet het enige bestanddeel met een medicinale werking. Want hoewel griep voorkomen niet 100% lukt, zal het de duur van griep verkorten. De werking van steranijs ongekend. Anijs is behalve antiviraal ook schimmelwerend, antibacterieel, pijnstillend, ontstekingsremmend, kalmerend, beschermend voor het maagslijmvlies en de rest van het spijsverteringskanaal. Anijs is ook bekend omdat het krampen tegengaat en een oestrogene werking heeft. Dit laatste houdt onder meer in dat het kruid opvliegers door de menopauze sterk vermindert. 1 2

Dat steranijs uitstekend griep verkorten kan en een van de meest potente krudien tegen griep is, blijkt ook uit studies met betrekking tot vogel- en varkensgriep. 3

Een van de beste kruiden tegen griep

griep verkorten
Anijs is een van de beste antivirale kruiden tegen griep

Naast anijs kunnen meer kruiden griep verkorten. Met name met de etherische olie van anijs en ook van salvia en marjolein heb je goede kruiden tegen griep. Hoewel ze alledrie niet helemaal griep voorkomen, bevatten ze linalool. Shikiminezuur is namelijk niet het enige antivirale bestanddeel. Linalool heeft eveneens een anti-griep werking. 5

Meer interessante feiten omtrent anijs (niet steranijs)

  • Heeft een antidepressieve werking die gelijk is aan fluoxetine 6
  • Beschuit met anijsextract helpt tegen hoesten en een zere keel 7
  • Helpt tegen overgangsklachten 7
  • Brengt lipiden waarden onder controle 8
  • Het gebruik van anijszaad in de keuken verhoogt de antioxidant activiteit van dé antioxidant onder de antioxidanten, glutathion 9


Wil je griep voorkomen zorg dan voor een goede vitamine D spiegel. En hoewel kruiden tegen griep niet helemaal griep voorkomen, zullen ze de duur van griep verkorten. Anijs is hierin erg krachtig. Verdiep je wel in de veiligheid en juiste dosis. Teveel anijs kan giftig voor de zenuwcellen zijn en dat geldt zeker voor kinderen. Anijsolie of -extract op een beschuitje bij een zere keel en hoest is een goed en lekker idee, maar overdrijf hier niet mee. 10