Grijs haar voorkomen met dit Ayurvedisch middel

grijs haar voorkomen

Grijs haar voorkomen, kan dat? Niet helemaal. Wel kun je het ontstaan van grijs haar zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Naast dit middel tegen grijs haar, is leefstijl en voeding natuurlijk ook belangrijk.

Natuurlijk middel tegen grijs haar

Grijs haar tegengaan met curry blad

Er zijn geen Westerse studies naar gedaan, maar in de Ayurvedische geneeskunde staan curry bladeren erom bekend dat ze grijs haar voorkomen. Curry blad heeft een zeer krachtige antioxidant activiteit en bestrijdt vrije radicalen. 1 Hoewel grijs worden deels te maken heeft met genen, spelen vrije radicalen ook een grote rol bij depigmentatie van de haren. Vandaar dat roken, slechte voeding en UV-straling versnellen de vermindering van melanine productie. Grijze haren stoppen kunnen we niet, wel kunnen we grijs haar tegengaan. Het goede nieuws van curry blad is dat het meer voordelen voor de haren heeft: het maakt ze elastischer, sterker, vermindert roos en gaat haarverlies tegen. Je kunt extract van currybladeren nemen, curryblad olie gebruiken of zelf maceraat maken door currybladeren in jojobaolie te laten trekken. Breng dit ook goed op je scalp aan.

Curry blad is niet alleen een uitstekend middel tegen grijs haar. Je hebt hiermee een geweldig krachtig middel om je haarwortels nieuw leven in te blazen. Het zit boordevol vitamine B die de natuurlijke kleurpigmenten herstelt. Kortom, vroegtijdig grijs haar voorkomen is mogelijk met curry bladeren. Het blad laat zich ook goed combineren met kokosolie.

Deze middelen stoppen haarverlies volgens Ayurveda

Volgens de Ayurveda hoef je je niet hulpeloos te voelen als je meer grijze haren ziet verschijnen. Je kunt je wapenen tegen grijs haar. Vroegtijdig grijs worden heet in de Indiase oude geneeskunst ‘Akala Palitya’ en valt onder ‘Kshudra Rogas’: kleine, niet ernstige ziektes. De Indiase leer zegt dat er drie lichaamsactiviteiten zijn: Vata, Pitta en Kapha. Elke persoon heeft een unieke mix van deze drie dosha’s. Balans tussen de drie is het aangeboren ‘Prakiti’. Als de balans ontbreekt ontstaan er ziektes. Een subtype van Pitta (‘Bhrajaka pitta) is verantwoordelijk voor de kleur van je huid en haar, en heeft te maken met de melanocyten die pigment aanmaken. Is het subtype van slag dan vindt er melanineproductie niet meer voldoende plaats.

Voeding tegen grijs haar

Als je grijs haar voorkomen wilt, gebruik je niet alleen een middel tegen grijs haar. Je let ook op voeding en leefstijl. Dat een gebalanceerd dieet de sleutel tot gezond haar is zal je niet verbazen. Volgens de traditionele Indiase leer zou je maaltijd 6 smaken moeten bevatten, maar zout en specerijen zouden met mate gegeten moeten worden. Voeg veel mosterd, lijnzaad, vis, lamsvlees toe. Hou er ook rekening mee dat een tekort aan ijzer, calcium, vitamine B12 en D3 grijze haren bevorderen. 2 Een abnormaal functionerende vitamine D receptor en onvoldoende inname van vitamine D3 verstoren de normale cyclus van de haarzakjes. 3

Alles met mate

Bewegen is goed, maar door excessief sporten zul je geen grijs haar tegengaan. Alles wat overmatig is haalt de balans tussen Vata, Pitta en Kapha weg. Dit geldt ook voor overmatige blootstelling aan de zon, excessief roken en lange nachten of te lang vasten. Verder moet je de uitwerking van stress op je haardos niet onderschatten. Negatieve emoties bevorderen vroegtijdig grijs worden. Met name verdriet, zorgen, angst en stress. 4 Zorg voor voldoende ontspanning door bijvoorbeeld de natuur in te trekken en te wandelen.

Grijs haar tegengaan is mogelijk, ondanks dat de een genetisch gezien wat eerder grijs wordt dan de ander. Hou ook je schildklier in de gaten. Verstoring in de schildklierhormonen remmen eveneens de melanineproductie.

Trage schildklier: let op vitamine D

Een ander Ayurvedisch middel tegen grijs haar is een masker met fenegriek. De zaden van de plant zitten vol aminozuren, waardoor een haarmasker met pasta van de zaden de haarwortels goed voedt en versterkt. Week de zaden een nacht lang en maak er de volgende dag een fijne pasta van. Breng het op je hoofdhuid en haar aan en was het na een paar minuten uit. Je kunt het masker ook een nacht lang laten zitten voor betere resultaten. Bijkomend voordeel van fenugriek is dat het haarverlies tegengaat. 5