Knoflook tegen hoge bloeddruk: een uitkomst!

oude knoflook tegen hoge bloeddruk

Medicatie tegen hoge bloeddruk heeft meer bijwerkingen dan je denkt. Merk je dat je haar dunner wordt, afbreekt of is er haarverlies? Dit kan door je bloeddruk medicatie komen. Net als spier- en gewrichtspijnen en ‘s nachts veel moeten plassen. Een natuurlijk middel zou een uitkomst zijn. Werkt knoflook tegen een hoge bloeddruk, wat zeggen de wetenschappelijke onderzoeken?

Wat de literatuur zegt over knoflook tegen een hoge bloeddruk is heel positief. Het kruid verlaagt de bloeddruk en dat niet alleen. Het verbetert ook stijve bloedvaten…én maakt darmflora gezonder!

Wat betreft verstijving van de bloedvaten: dit is een belangrijke oorzaak van aderverkalking (atherosclerose). Helaas worden onze bloedvaten stijver naarmate we ouder worden. Neem je knoflook tegen de hoge bloeddruk, dan maak tegelijkertijd je aderen en darmen ook gezonder.

Knoflook tegen de hoge bloeddruk: net zo effectief als medicatie

Een publicatie (meta-analyse van 12 studies) in Experimental en Therapeutic Medicine meldt dat knoflook tegen een hoge bloeddruk net zo effectief is als eerstelijns bloeddrukmedicatie. Het gaat niet om verse teentjes, maar om supplementen. Die bevatten de gezonde stoffen uit knoflook in geconcentreerde vorm. Zoals  S-allyl-cysteine. Nu doen alle supplementen dit in meer of mindere mate. Maar kyolic knoflook (gerijpte knoflook) geeft de allerbeste resultaten. Soms zit er gewoon knoflookpoeder in een capsule (kruidvat bijvoorbeeld); daar heb je weinig aan. Waar het omgaat is het extract van het knolletje. Gezien de prebiotische eigenschappen van knoflook verbetert het ook de diversiteit van darmbacteriën. Zo zorgt het onder meer voor een toename van Lactobacillus en Clostridia, na 3 maanden suppletie.

Knoflook tegen een hoge bloeddruk
Knoflook is gezond, maar de gerijpte versie is nog veel beter. Gerijpte knoflook tegen een hoge bloeddruk is net zo effectief als eerstelijns bloeddruk medicatie

Knoflook zorgt voor een afname van

 • De systolische bloeddruk zoals standaard medicatie dit doet
 • Het risico op hart- en vaatziektes (van 16-40%) omdat het bloedvaten versoepelt

Verder gaf de publicatie aan dat vitamine B12  een belangrijke rol speelt bij de werkzaamheid van knoflook met betrekking tot de hoge bloeddruk.

Zo’n kwart van de Westerse bevolking heeft een bloeddruk die niet onder controle is. Dat is fors. En ongeveer 62% van de mensen met een hoge bloeddruk ervaart bijwerkingen van bloeddrukverlagende medicatie. 2  Veel voorkomende bijwerkingen zijn haarverlies of dunner en afbrekend haar, veel moeten plassen vooral ‘s nachts, spierpijnen, gewrichtspijnen, koude handen en voeten, droge mond, duizeligheid, hoofdpijn. 3 Dit maakt een andere behandeling zeer welkom. Ook een andere meta-analyse laat weten hoe effectief knoflook tegen een hoge bloeddruk is. 4 De afname van de bloeddruk was fiks: 8.6 mm voor de systolische en 6.1 voor de diastolische. 

Extract van kyolic knoflook normaliseert de bloeddruk. En in tegenstelling tot de standaard medicatie (zowel ACE’s, als ARB’s, BB’s, CCB’s en diuretica *1 ) die soms leiden tot hypotensie.

Hoeveel knoflook neem je?

Als je knoflook tegen de hoge bloeddruk gaat aanschaffen, dan is Kyolic knoflook het beste. Een capsule moet minimaal 240 mg extract bevatten. Bij die dosis neem je dagelijks 1 tot 4 capsules. Een goede leidraad is dat een capsule ongeveer 480 mg geconcentreerd extractpoeder gevat van gerijpte knoflook met 1.2 mg S-allyl cysteïne. Omdat het de bloedvaten versoepelt krijg je tevens meer energie, zo laten de publicaties weten. 

Hoe verlaagt knoflook de bloeddruk?

Dit gebeurt via twee primaire signaleringsroutes waarbij stikstofmonoxide en zwavelwaterstof betrokken zijn. 5 Knoflook voorziet in zwavel en is dus een belangrijk onderdeel van deze routes.

Waarom vitamine B belangrijk is

Voor een goede gezondheid hebben je cellen zwavel nodig. Knoflook voorziet hierin, maar ook prei, koolsoorten, bieslook, broccoli, asperges, eieren, noten, vlees en vis. Het supplement MSM is een zeer goede bron. Het zet een proces in gang dat methylering heet. Als dit goed verloopt blijven we er niet alleen goed uitzien, maar voelen we ons ook vitaal en fit. Bij methylering zijn helpers nodig, en dit zijn de vitamines B2, B11, B12 en B6 plus choline. Heb je niet voldoende van deze helpers, dan stapelt zwavel zich op en wordt je gevoelig voor ontstekingen en krijgt neurodegeneratie toegang. De kans op hart- en vaatziektes wordt ook hoger. Vooral een adequate spiegel van B12 bepaalt hoe goed je bloeddruk reageert op knoflook. 6

Topvoeding om vitamine B12 aan te vullen

Andere belangrijke voordelen

Probeer knoflook tegen een hoge bloeddruk eens uit! Misschien is het voor jou de oplossing. Zorg dat je je bloeddruk monitort, door een bloeddrukmeter in huis te hebben. Behalve een gezondere bloeddruk heeft kyolic knoflook nog meer voordelen.

 • Darmflora worden gezonder
 • Stofwisseling verloopt beter
 • Bloedvaten en aderen worden elastischer
 • Ontsteking zal verminderen
 • Meer collageen aanmaak
 • Ter preventie van neurodegenatieve ziektes
 • Het weert infecties (400 mg per dag)
 • Voorkomt rimpels en maakt je huid beter bestand tegen UV-straling
 • Het vermindert lichamelijke vermoeidheid

7 8 9

*1Respectievelijk: angiotensine converting enzyme inhibitors, angiotensine receptor blockers, beta blockers, calcium channel blockers)