Brandend maagzuur: wat je hierover moet weten en hoe je dit natuurlijk aanpakt

OEDGEZOND.INFO

Dagelijks ervaren miljoenen mensen per dag het vervelende gevoel van brandend maagzuur. Wanneer dit een paar keer in de week voorkomt is het hoog tijd om hier iets aan te doen -om te voorkomen dat de slokdarm beschadigt. Je kunt brandend maagzuur makkelijk op natuurlijke manieren aan pakken, en meestal voel je je dan weer als herboren.

Volgens het National Institute of Diabetes and Kidney Digestive Diseases hebben wereldiwijd 60 miljoen mensen 1x per maand last van brandend maagzuur en ervaren 25 miljoen mensen de symptomen elke dag.

Probleem van maagzuurremmers

Het kan zijn dat maagzuurremmers je verlichting hebben gegeven. Het probleem hiermee is echter dat ze niet de wortel van het probleem aanpakken en alleen de symptomen bedekken.

‘Te veel maagzuur’ is vaak juist te weinig maagzuur

Hoewel het lijkt of maagzuur het gevolg is van te veel maagzuur, is het tegenovergestelde waar; het akelige gevoel en de oprispingen komen door te weinig maagzuur.  De klachten van zowel  brandend maagzuur als GERD (gastro-esofagaal reflux) nemen toe als we ouder worden, terwijl de hoeveelheid maagzuur dan minder wordt.

Dr. Jonathan Wright (Tahoma Clinic in Washington) merkte dat degenen die lijden aan brandend maaguur en GERD te weinig maagzuur hebben, en niet te veel. In de 25 jaren dat hij het euvel bestudeerde zag hij nauwelijks iemand met te veel maagzuur.

Je begrijpt dan wel dat het nemen van maagzuurremmers het probleem alleen maar verergert. Als brandend maagzuur en GERD het resultaat zijn van te weinig maagzuur, waarom verlichten  maagzuurremmers dan de klachten? Het is belangrijk om te begrijpen wat het brandende gevoel en de oprispingen veroorzaakt. Elke hoeveelheid zuur  dat in de slokdarm komt zal onaangenaam voelen, omdat de slokdarm hier niet voor bestemd is. Je hebt niet teveel zuur dat dit gevoel veroorzaakt, want elke hoeveelheid veroorzaakt dit gevoel.

Een maagzuurremmer pakt niet de wortel van het probleem aan en de Westerse geneeskunde is hier meedogenloos in: symptomen onderdrukken zonder te dealen met de onderliggende problemen.


 

Zie ook: Teveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur. Wat je hier echt over moet weten.


 

Intra-abdominale druk

GERD wordt veroorzaakt door een toename van intra-abdominale druk. Oorzaken van deze intra-abdominale druk zijn gasvorming, verstopping, prikkelbare darmsyndroom of de consumptie van voeding (zoals bijvoorbeeld kool). Eerst is er opgeblazenheid; de druk duwt de inhoud van de maag (waaronder maagzuur) door de onderste slokdarm sfincter (LES) de slokdarm in. Veel factoren dragen hieraan bij, zoals overeten, obesitas, voorover buigen na het eten, liggen na het eten en vetrijk en gekruid eten.

Voorkom beschadiging van de slokdarm

Brandend maagzuur refereert aan het brandende gevoel in de borst of keel, als maagzuur in de slokdarm komt. Mocht je dit twee of meer keer per week hebben, dan zou er sprake kunnen zijn van GERD. Het is belangrijk om hier iets aan te doen; wanneer dit lang aanhoudt kunnen de zuren de slokdarm beschadigen en littekenweefsel veroorzaken. Dit moet ten alle tijden voorkomen worden, omdat dit de slokdarm kwetsbaarder maakt voor kanker. Slokdarmkanker is een van de kankers die vaak te laat ontdekt wordt. De arts kan bepalen of er sprake is van brandend maagzuur, GERD, maagslijmvliesontsteking, maagzweer, hartaandoening of andere problemen. Brandend maagzuur wijst ook dikwijls op ongezonde gewoonten zoals overeten, te vaak alcohol drinken en overwicht.

Slechte opname van koolhydraten

Volgens microbioloog Norm Robilaard, veroorzaakt bacterie overgroei en een slechte koolhydraatopname tot de druk en het brandende maagzuur. We weten dat een van de taken van maagzuur is dat het beschermt tegen bacterie overgroei. Als er niet genoeg zuur is, kan overgroei ontstaan.

Als er voldoende maagzuur aanwezig is en koolhydraten worden met mate geconsumeerd, dan worden ze afgebroken tot glucose en goed opgenomen door het lichaam. Maar als er niet genoeg maagzuur is en/of grote hoeveelheden koolhydraten geconsumeerd worden, worden sommige koolhydraten helemaal niet opgenomen. Ze zullen dan gefermenteerd worden door de darmbacteriën.

Als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld gluten of lactose, kunnen deze brandend maagzuur veroorzaken.

Schimmel- en gist overgroei

Candida of (andere) gist overgroei in de dunne darm ook tot brandend maagzuur leiden en is niet moeilijk om te keren. Een aantal dingen veroorzaken gistovergroei, waaronder overgebruik van antibiotica, bewerkte voeding, stress, omgevingsfactoren en obesitas.

Er zijn natuurlijke manieren om brandend maagzuur en oprispingen aan te pakken. Het einddoel is om de darmbacteriën terug in balans te krijgen en de rust te doen terugkeren in het spijsverteringskanaal.

Eet koolhydraatarm

Volgens de Weston Price Foundation, is koolhydraatarm eten een van de beste dingen die je voor je darmen kan doen. Bij deelnemers aan een studie die rookten, koffie dronken en andere GERD onvriendelijke gewoonten hadden, waren de symptomen binnen een week verdwenen door een koolhydraatarm dieet (20 gram per dag). Ze konden met al hun medicatie stoppen en bleven symptoomvrij toen ze hun koolhydraatinname weer opvoerden.

Eet eens een poosje tarwevrij

Veel mensen ondervinden dat wanneer ze stoppen met het eten van tarwe, het brandende maagzuur ook ofwel minder wordt ofwel verdwijnt. Het ligt voor de hand dat gluten in tarweproducten zitten, maar wees erop bedacht gluten in veel producten zitten, zoals in sladressing, snoep, sommig vlees, soepen, sauzen, bewerkte voeding enzovoort.


Sterk minderen met tarwe, koolhydaten en suiker heeft veel meer voordelen. In dit artikel legt een neuroloog uit waarom tarwe, koolhydraten en suiker een enorme impact op brein hebben


Stop met bewerkte voeding en junkfood

Fastfood en bewerkte voeding -en vooral suiker- maken de conditie van brandend maagzuur en GERD alleen maar erger. Het is zo klaar als een klontje dat wanneer je hiermee stopt, je spijsverteringskanaal geneest. Probeer het bij kleine maaltijden te houden, die het liefst zo puur mogelijk zijn. Licht gestoomde groenten, vis, scharrelkip, bone broth. Vermijdt het eten van te veel rauwe groenten tot je conditie verbetert. Consumeer ook zo min mogelijk koffie en kruidig eten en eet niet meer 3 uur voordat je naar bed gaat.

Pak gist overgroei aan

Er zijn veel natuurlijke middelen om gist-/schimmel overgroei aan te pakken.

 • Gymnema Sylvestre –ook wel suikervernietiger genoemd- heeft niet alleen de capaciteit om overgroei van schimmel en gist te voorkomen, maar ook om de overgroei om te keren.
 • Olijfolie extract bevat krachtige antimicrobiële, antibacteriële, antivirale en anti-schimmel eigenschappen. Ook heel geschikt om schimmelnagels aan te pakken. Het actieve ingrediënt, oleuropeïne, wordt omgezet in elolenic zuur. Elolenic zuur versterkt de immuniteit en bestrijdt pathogenen waaronder gist en schimmel. Dit extract is 400% krachtiger dan vitamine C en 200% sterker qua antioxidantkracht dan groene thee.
 • Een andere krachtige schimmeldoder is knoflook. Dankzij alline en allicine werkt knoflook zeer krachtig tegen schimmel. Eet een teen knoflook per dag of neem een supplement.

Meer natuurlijke middelen tegen gist en schimmel


Andere natuurlijke manieren om het spijsverteringskanaal te helen

 • Supplement met verteringsenzymen: 2 tot capsules per dag
 • Supplement met kwalitatief goede probiotica, of veel probiotische voeding
 • Glutaminepoeder: 3 tot 5 gram twee keer per dag
 • DGL zoethout kauwtablet: 15 minuten voor elke maaltijd
 • Artisjok extract: tegen brandend maagzuur en elke irritatie van het maag-darmkanaal
 • Mariadistelextract: net als artisjok extract ondersteunt dit de verteringsprocessen en brengt snel verlichting.  Zowel mariadistel- als artisjokextract zijn uitermate geschikt om de vertering van vetrijk voedsel te ondersteunen –en zijn prima middelen om voor een vetrijke maaltijd in te nemen.

Probeer een paar van deze natuurlijke maatregelen te implementeren. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen, wees geduldig en houdt vol en je zult aangenaam verrast zijn hoeveel beter je je voelt.

Bronnen:

 • Why stomach acid is good for you, dr. Jonathan Wright
 • Heartburn Cured: The Low Carb Miracle, dr. Norm Robilaard

Share