Deze antivirale voeding voorkomt/verkort griep en verkoudheid!

OEDGEZOND.INFO

Als het op griep en verkoudheid aankomt, horen we wel dat we het moeten uitzieken. Natuurlijke antischimmel en antibacteriële middelen zijn bekender dan remedies voor virale infecties. Maar ze bestaan wel! Krachtige antivirale voeding en kruiden houden kou en griep weg, gelijktijdig verbeteren ze gezondheid en versterken ze het immuunsysteem op lange termijn.

Onderstaande middelen houden kou en griep buiten de deur, ofwel ze zorgen voor een kortere duur van griep of verkoudheid. Wat ze ook doen: ze verbeteren je gezondheid en weerstand het hele jaar door.

Vlierbes (gewone, Sambuca nigra, elderberry)

Versterkte immuunrespons tegen virale infecties
Dit is een van de oudste natuurlijke remedies die er bestaan. Vlier wordt ook gebruikt in siropen die voor griep en verkoudheid worden gebruikt. Vanwege de succesvolle helingscapaciteiten is de bes veel bestudeerd, en heeft het zwarte besje bewezen dat het de immuunrespons tegen virale infecties versterkt. Ook verkort het de duur van kou- en griepsymptomen met meer dan de helft!

Flavonoïden en anthocyaninen
Vlierbes extract bevat flavonoïden die zich binden aan virusdeeltjes, en het virus uitschakelen. Tevens bevat vlierbes veel anthocyaninen. De bes is werkzaam gebleken bij griep, maar ook bij herpes simplex (genitale herpes en koortslip). De flavonoïden beschermen ook de lichaamscellen. Ook zorgen vlierbessen voor een toename van lymfocyten, die belangrijk voor het immuunsysteem zijn. Journal of International Medical Research (2004) concludeerde dat “vlierbesextract een efficiënte, veilige en goedkope behandeling tegen griep biedt”. Patiënten uit de studie kregen dagelijks 15 ml vlierbessiroop, vier keer per dag. (1, 2 )

Vlierbes kan gebruikt worden in siroop, tinctuur en extract.
Besjes moeten eerst gekookt worden, in rauwe vorm bevatten ze een stof die op cyanide lijkt. Bij reumatoïde artritis of lupus moet men eerst overleggen met de arts.

Vlierbessen siroop maken

  • Je neemt: 1 kop verse vlierbessen, 3 koppen water, een kop honing, kaneel.
  •  Je doet: de bessen in een pan en brengt ze aan de kook. Doe de kaneel erbij. Laat het 3 kwartier zachtjes pruttelen en plet vervolgens de bessen.
  • Hierna zeef je ze, je doet ze samen met de honing in een pot en mengt het tot het een glad geheel is. Het kan minimaal een maand in de diepvries bewaard worden.

Vlierbes tinctuur maken
Hier heb je 100 proof Wodka voor nodig, zoals van Smirnoff. Deze is uitermate geschikt om tinctuur mee te maken, omdat het 50% water en 50% alcohol is; een standaard oplossing. Maar 80-90 proof kan ook (40-50%).

  • Je neemt: een pot van ongeveer een liter, 1 kop vlierbessen gedroogd of vers, 1/5 kop honing. (Eventueel kan je kruiden toevoegen zoals kaneel, gember, en vlierbloemen).
  •  Vervolgens: je vult de pot voor de helft met gedroogde vlierbes (of voor 2/3 met verse vlierbes) en voegt de extra kruiden toe. Als je wilt kun je er nog honing aan toevoegen. Vul de pot met honing en laat nog een beetje ruimte over.
  •  En dan: sluit de pot af, zet er een datum op, schudt het en zet het op een koele donkere plek. Schudt de pot elke dag. Geef het minimaal 4 weken de kans om te trekken. Wanneer er alcohol verdampt is, kun je tussendoor wat bijvullen. Zeef vervolgens de bessen eruit en doe de tinctuur in een donkere fles.

Extractie kan ook in appelazijn, in plaats van in alcohol. Twee druppels tinctuur staan ongeveer gelijk aan een kopje thee.

Hoe gebruik je het? Je kunt hier elke ochtend een kwart theelepel van nemen. Wanneer je een griep of verkoudheid voelt aankomen, neem je dit een paar keer per dag.


Ook makkelijk: maak je eigen antigriep-thee!


Olijfblad extract

Oleuropeïne

Olijfblad extact, en in mindere mate olijfolie, bevat oleuropeïne (een polyfenol). Deze heeft een hoogst anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking en verlaagt de bloeddruk. Ook brengt het cholesterol in balans. Oleuropeïne is een van de belangrijke ingrediënten voor de gezondheid, samen met oleocanthal. Dit is vrij bekend, maar minder bekend is de antivirale werking van oleuropeïne. Het is getest bij veel griepvarianten en voorkomt dat virussen in gezonde cellen kunnen binnendringen, door virale enzymen te blokkeren. (3) Olijfolie extract is in diverse gezondheidswinkels te koop.

Theeplant

Van Camellia sinensis wordt witte, groene en zwarte thee gemaakt. Camellia sinensis bevat hoge concentraties van flavonoïden (catechinen) die bekend zijn om hun anti-oxidant eigenschappen, met name met betrekking tot de vaten. Epigallocatechine (EGC), epicatechine gallaat (ECG) en epigallocatechine gallaat (EGCG) verhinderen de ingang van bepaalde virussen in gezonde weefsels. Deze 3 bestanddelen zijn getest en effectief gebleken tegen griep, HIV, herpes simplex en hepatitis B. (4) * Matcha thee bevat 2 tot 3x zoveel EGCG’s

Verse knoflook

Vermindert kans op verkoudheid met 64%

Knoflook is een van de kruiden die je altijd in je keuken zou moeten hebben. Het is een van de nuttigste en krachtigste remedies die de natuur te bieden heeft. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie, dan lees je dat in dit artikel. Knoflook vermindert de kans op een virale verkoudheid met 64%, wanneer je het regelmatig eet. Als de kou al toegeslagen heeft, verkort het de duur en vermindert het de symptomen met 70%.
Allicine
Dit is te danken aan de hoge concentratie allicine, een organosulfur die het kruid de sterke geur geeft. Behalve dat het effectief tegen het rhinovirus is (de meest voorkomende vorm van verkoudheid), remt het ook diverse vormen van griep, herpes simplex I en II, virale ontsteking van het mondslijmvlies en cytomegalovirus. Allicine zit alleen in verse knoflook en komt vrij wanneer er bepaalde schade ontstaat (hakken, snijden etc). Eenmaal vrijgekomen, breekt allicine snel af in andere zwavelcomponenten. Dus andere vormen van knoflook hebben niet hetzelfde effect. (5)

Shiitake

De krachtigste

Alle eetbare paddenstoelen bevatten antivirale bestanddelen, maar shiitake (Lentinula edodes) is de krachtigste. De paddenstoel bevat minstens 11 verschillende chemicaliën die virale replicatie tegengaan en het immuunsysteem stimuleren. Soms pakken ze virale stoffen compleet in om ze soepel uit het lichaam te verwijderen. Paddenstoelen creëren alkaliniteit, wat een vijandige omgeving betekent voor virussen.

Vitamine D

En alsof dat nog niet genoeg is: wanneer shiitake paddenstoelen aan zonlicht zijn blootgesteld, maken ze hun eigen vitamine D en slaan dit op. Een prima middel dus ook om je vitamine D gehalte op peil te houden. Je kunt ze kopen als paddenstoel of in extractvorm, ook kun je ze zelf kweken. (6)

Zoethout

Drievoudige werking
Zoethout extract (Glycyrrhhiza glabra) is ook sterk antiviraal en getest bij SARS, HIV, AIDS en bij zowel chronische als acute hepatitis. In het geval van SARS overtrof zoethout zelfs de hoogst aanbevolen farmaceutische middelen die speciaal voor de ziekte ontworpen waren. De antivirale werking van glycyrrhizine is drievoudig: het voorkomt dat virion (virusdeeltjes) zich aan gezonde cellen hecht en binnendringt. Ook remt het de replicatie van virussen die reeds in het celmembraan gedrongen zijn.

Ben je benieuwd wat zoethout nog meer doet voor de darmen, bijnieren en meer? Je leest het hier.
Ook zoethout extract is in gezondheidswinkels te koop. Glycyrrhizine is erg krachtig en overleg met de arts is raadzaam, zeker wanneer je andere medicatie gebruikt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten glycyrrhizine vermijden. Het mag niet in overdreven mate gebruikt worden, en ook niet op een langere termijn. (7)

Pau d’arco

Hoge concentraties quinoïden
Pau d’arco (handroanthus impetiginosa) groeit en Centaal en Zuid Amerika. De binnenkant van de schors wordt traditioneel gebruikt als natuurlijke remedie bij virale infecties aan de luchtwegen. De schors heeft een hoge concentratie quinoïden, met name lapachol; deze remmen virale replicatie af van verkoudheids-, griepvirussen, herpes simplex I en II, polymyelitis, virale stomatitis (mondontsteking).
Thee
Van de schors wordt meestal thee gemaakt, maar de smaak is bitter. In capsulevorm is lapacho smakelijker, maar mogelijk minder krachtig als de thee. Ook bij dit kruid is overleg met een professional wenselijk, vooral in geval van andere medicatie, en is het niet geschikt bij borstvoeding en voor zwangere vrouwen. Het kruid is giftig voor foetussen, baby’s en kleine kinderen. (9,)

Astragalus

Een veelgeprezen kruid in de Chinese geneeskunde. Omdat astragalus (vlezige hokjespeul) je immuunsysteem versterkt, wordt de kans op griep verkleint. Je zou dan elke ochtend 250 mg tot 500 mg moeten nemen, drie keer per week. Wanneer je koorts hebt, moet je de plant vermijden. (10)

Ginseng

Ginseng helpt griep voorkomen, en als de griep al is ingetreden wordt het virus door ginseng effectief behandelt. Niet alleen preventief bij griep, maar ook bij respiratoire virussen (longen, luchtwegen).  (11)

Bessen

Ook bessen bevatten enorm veel flavonoïden die een antivirale werking hebben. Bessen (en druiven) bevatten natuurlijk resveratrol, en ook deze stof blijft de replicatie van het griepvirus en respiratoire virussen tegen te gaan. De voordelen van bessen gaan verder dan bescherming voor griep en verkoudheid. Flavonoïden zijn niet alleen maar antioxidanten, maar helpen het lichaam ook om de natuurlijke detoxificatie enzymen te activeren, bemoeilijken de groei van kankercellen (net als ellagitannine uit granaatappel dit doet), verminderen ontsteking en houden de bloeddruk gezond.(12)

 

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


1. J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.
2. www.umm.edu
3. Sci Pharm. 2010 Jun 30; 78(2): 133–154. doi:  10.3797
4. J Am Coll Nutr. DOI:10.1080/07315724.2007.10719634

5. Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):337-44. doi: 10.1016
6. Curr Med Chem. 2010;17(22):2419-30.
7. Pharmacologyonline2: 10321038 (2011)
8. www.webmd.com
9. Nutrition Review
10. www.sciencedaily.com
11. Mini Rev Med Chem 2008;8:1106-1133.
12. Biochem Soc Trans 2010;38:50-53.

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share