Maak je eigen antigriep thee met Echinacea !

echthee.png

De winter is in aantocht en hiermee ook de kans op verkoudheid en griep. Verstopte neuzen en holtes, rillingen en zere kelen beginnen weer de kop op te steken. Tijd voor Echinacea thee, of antigriep thee gecombineerd met Echinacea. Het houdt griep en verkoudheid vaker weg en mocht het toch zover zijn: dan vermindert het de duur van de griep- en verkoudheid.

Hou je neus warm

Je moet maar durven !

Om griep en verkoudheid te voorkomen wassen onze handen regelmatig, en eten we gezond. We trekken warme kleding aan, maar wist je ook dat je verkoudheid kan voorkomen door je neus warm te houden?

Virussen die zich bij een hogere temperatuur vermenigvuldigden maken verdedigingsreacties aan (afweerreacties). Bij een minder adequate afweerreactie, kunnen virussen zich beter vermeerderen (ook bij 37 graden celcius).

Planten en kruiden zijn krachtig, zonder twijfel. Zo zegt botanist dr. James Duke: “Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.”

Echinacea

ech

Echinacea is een plant die therapeutische bestanddelen bevat. De plant behoort tot de Asteraceae familie. Archeologen hebben bewijs gevonden dat de indianen 400 jaar geleden echinacea gebruikten om (brand)wonden te genezen en als algemene kuur gebruikten voor alles.

Er zijn 9 verschillende Echinacea-soorten – allen van nature voorkomend in het oosten van Noord-Amerika- maar het zijn er 3 die medicinale eigenschappen hebben

 • Echinacea Angustifolia – Deze soort heeft grote paarse bladeren en een donker hart. Het winterharde kruid wordt in het land van oorsprong ook wel gebruikt om slangenbeten te behandelen, giffen te verwijderen en infecties weg te houden.
 • Echinacea Pallida – Deze heeft een roze kleur en een wat hangende bloem. Dit kruid stimuleert de productie van witte bloedcellen en reguleert de rode. Het reinigt het lymfesysteem en kan tumorformatie voorkomen. Is tevens een antiallergeen.
 • Echinacea Purpurea – Deze is bij ons het meest bekend en wordt ook wel rode zonnehoed genoemd. Hij heeft roodpaarse bloemen en kan groot worden. Versterkt het immuunsysteem en we zien hem in veel tuinen staan. Deze rode zonnehoed geeft kleur en karakter aan elke tuin. Deze is het meest onderzocht.

Als je dan toch van thee geniet…

echinacea-300x198.jpg

Een kop thee is een goede manier om van de voordelen van Echinacea te genieten. De thee – waar meerdere echinaceasoorten in kunnen zitten, bevat vitamine A, B en verder magnesium, ijzer, kalium en natrium. Ook zitten er polysacchariden in bovengrondse delen, en flavonoïden in de wortel.

Wat kan een kop warme Echinacea thee voor je doen

Het versterkt je immuunsysteem

Echinacea thee activeert de vernieuwing van T-cellen en ondersteunt de aanmaak van antilichamen en interferon. (1) De laatste blokkeert virale infecties.

Houdt de gewone verkoudheid buiten de deur

Ga dagelijks van een kop thee genieten, zodra je een verkoudheid voelt aankomen tot de symptomen weg zijn. Of beter nog: begin de thee te drinken voordat het griepseizoen aanbreekt. Want drie keer per dag echinacea, 4 maanden lang, blijkt het aantal verkoudheden te verminderen. En als er toch een verkoudheid optreedt; Echinacea thee kan de duur van een verkoudheid verkorten met gemiddeld 1.4 dag. (2) Maar andere onderzoeken noemen een verkorting van 4 dagen (3) en van 26%. (4)  Ook neemt men nauwelijks nog paracetamol en dat komt de maag beslist ten goede.

(5) (6)

Verlicht symptomen van bronchiale infectie

Een paar koppen Echinacea thee per dag verlicht de symptomen van een bronchiale infectie en versnelt het herstel. De plant vermindert ook ontsteking en bestrijdt bacteriën. (7)


Maak een thee met Echinacea en combineer dit met andere natuurlijke antigriep middelen

Om de therapeutische waarde van je thee te versterken kun je er wat kaneel en gember bij doen. Deze thee kan je ook in een spray doen: schudt de thee en spray het in je mond voor verlichting. Er zijn veel natuurlijke antigriepmiddelen (zie dit artikel ‘ maak je eigen antigriepthee’) en door een combinatie te maken van echinacea thee met andere middelen kom je goed beslagen ten ijs. We noemen: kurkuma, cayennepeper, kaneel, knoflook, kruidnagel, honing, gember, chilipeper en natuurlijk zelfgemaakte bone broth.


Tip!

Om je eigen echinacea thee te maken, heb je gedroogd blad van deze Zonnehoed nodig. Je kunt hem ook kant en klaar kopen. Bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen) is een prima echinacea thee te koop, die 100% biologisch is (Yogi Tea Echinacea Bio). Een pluspunt van deze thee is, dat er ook andere immuun versterkende ingrediënten zijn toegevoegd zoals venkel, gember en kardamom. Ben je niet echt een theeliefhebber, dan kun je bij deze gezondheidswinkel ook echinacea poeder in capsulevorm (Good ’n Natural) kopen; deze levert per capsule 400 mg poeder van de bovengrondse delen en heeft een goede bio beschikbaarheid. De echinacea tinctuur van H&B (van Bloem) is makkelijk in een glas water of kop thee te doen, en bevat naast zonnehoed kruid en zonnehoed wortel ook extract van Cat’s Claw (katsklauw, kattenklauw) en Plantago lanceolata (Smalle/Kleine Weegbree). Cat’s Claw remt ontstekingen en Smalle Weegbree voert slijmstoffen af, en zo heb je met de tinctuur een immuun versterkend totaalplaatje.


Verbetering bij oorinfectie

Een oorinfectie is vaak het gevolg van een bacterie of virus. Bij verkoudheid is de kans op een vervelende oorinfectie groter en Echinacea kan een nuttige remedie bieden. (8)  Gebruik 3 keer per dag 2 gram gedroogd kruid in de thee, en doe dit tot 10 dagen om herstel te versnellen.

Echinacea thee kan ook

 • Symptomen van hooikoorts en allergieën verminderen Opgezwollen klieren verminderen
 • Verlichting brengen bij blaasinfecties
 • Pijn door artritis verlichten
 • Herstel van candida- of herpesinfectie versnellen
 • Herstel van spier- en gewrichtspijnen bevorderen
 • De lever, nieren en het lymfesysteem reinigen
 • Verbetering brengen bij exzeem en acné
 • Rimpels en andere tekenen van huidveroudering verminderen (koele thee is een prima gezichtstoner)
 • Energie vermeerderen

Hoe maak je de perfecte kop Echinacea thee

Als je de planten in je tuin hebt is het leuk om zelf je thee te maken:

Meng dan een deel echinacea inclusief blad, bloem en wortel samen met een kwart citroengras en een kwart deel mintblad. Doe hier heet water over en laat dit 5 minuten staan. Voeg er eventueel onbewerkte honing aan toe.

Als je de plant(en) niet hebt, kan je losse theebladeren en plantendelen kopen en dit op een soortgelijke manier klaarmaken. Kun je geen losse bladeren vinden, gebruik dan maar de theezakjes; zorg ervoor dat deze van goede (en biologische) kwaliteit zijn.

Waarschuwing: men moet rekening houden met contra-indicaties bij problemen van het immuunsysteem, multiple sclerose. Mensen met een allergie voor margrieten, zonnebloemen, chrysanten en ambrosia kunnen ook allergisch voor echinacea zijn. Gebruik Echinacea niet bij  kinderen onder de 12 jaar in verband met mogelijke ernstige uitslag en zwellingen van mond en tong (9 ) Echinacea verlengt de aanwezigheid van cafeïne in het lichaam


 1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19319841
 2. www.newscientist.com/article/dn12126-echinacea-may-halve-the-risk-of-catching-cold/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11505787
 4. www.webmd.boots.com/cold-and-flu/cold-guide/echinacea-common-cold
 5. www.hindawi.com/journals/ecam/2012/841315/
 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437427
 7. www.pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000019
 8. www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/echinacea
 9. www.bbc.com/news/health-19318309.

University of Maryland