Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Antioxidanten, vitamines, mineralen

Magnesium verlaagt de hoge bloeddruk effectief

Share Button

Is je bloeddruk te hoog, overweeg dan eens om extra magnesium te nemen. Magnesium heeft een aanzienlijk gunstig effect op de hoge bloeddruk, laat een meta-analyse in The American Journal of Clinical Nutrition weten. Het mineraal verlaagt zowel de systolische als diastolische bloeddruk, ook bij mensen met insulineweerstand, prediabetes en chronische ziekten.

Magnesium voor de hoge bloeddruk

In deze meta-analyse werden klinische testen geïdentificeerd die voor mei 2017 gepubliceerd waren in diverse medische databases. Ook werden de referentielijsten van relevante artikelen onder de loep genomen.

Het resultaat van de analyse is als volgt: de doses die in de testen gebruikt werden varieerden van 365 tot 450 mg per dag. Het effect van magnesium inname indiceert dat mensen die het mineraal namen duidelijk een meer verlaging van de bloeddruk ondervonden dan de controle groepen. Gemiddeld was de bloeddruk afgenomen met 4.18 mm Hg (systolische bloeddruk) en 2.27 mm Hg (diastolische bloeddruk).

Verbeterde bloedcirculatie

In 2016 publiceerde Hypertension ook een meta-analyse waarin de uitwerking van magnesium op een te hoge bloeddruk aangetoond was. Deze afname was iets meer bescheiden dan de gemiddelde afname die uit bovenstaande meta-analyse bleek. Toen mensen dagelijks 368 mg magnesium innamen voor de duur van 3 maanden, was de systolische bloeddruk afgenomen met 2.00 mm Hg en de diastolische bloeddruk met 1.78 mm Hg. Hiernaast was er sprake van een verbeterde bloedcirculatie, een van de factoren die verlagend op de bloeddruk werkt.

Er is lang over gedebatteerd of magnesium ook een rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Bij de meta-analyse uit 2016 waren 2028 mensen betrokken. De auteurs lieten weten dat magnesium een relatief veilig en goedkoop middel is dat als overwogen zou moeten worden als optie om de bloeddruk bij hoge risico personen te verlagen.

Andere recente onderzoeken over magnesium

Wil je weten welke vorm van magnesium je het beste kan kiezen, lees dan:

Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.