Neurotransmitters

De feel good neurotransmitters hebben veel te maken met onze stemming. Ze zijn van grote invloed. Want deze stoffen geven positieve gevoelens. Herken je de symptomen van een tekort?

Dopamine, GABA en serotonine

neurotransmitters
Hersenen en neurotransmitters. GABA, serotonine en dopamine zijn belangrijk voor hoe we ons leervermogen en hoe we ons voelen

Wat dopamine, GABA en serotonine voor ons feel good gevoel betekenen is onnoemelijk veel. Hoe we bewegen, reageren, slapen, leren en ons concentreren. We hebben het aan de neurotransmitters te danken. Niet alleen serotonine maar ook dopamine en GABA zorgen ervoor dat we ons goed voelen.

Waarschijnlijk snap je dan hoe belangrijk een goede balans van deze stoffen is. Hoe voorkom je een tekort? Of nog beter: hoe vijzel je je niveau op met voeding? Dat is niet moeilijk.

Goede balans

Neurotransmitters
Een goede balans in neurotransmitters is belangrijk

In de eerste plaats mijdt je kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Omdat deze zowel dopamine als serotonine om zeep helpen. Je doet je darmen er ook een groot plezier mee. Blootstelling aan een stof als aspartaam veroorzaakt gedragsstoornissen. Vooral bij vroege blootstelling, gebeurt dit later in het leven.

Om je dopamineniveau te verhogen, hoef je geen ingewikkelde dingen te doen. Zo zijn aanpassingen in je voeding al effectief. Dopamine vergroot je beloningsgevoel. En zorgt er ook voor dat je zelf actie onderneemt om die beloning te krijgen.

In het menu bovenaan vind je informatie uit de recente onderzoeken op gebied van neurotransmitters.