Plantenbestanddeel blokkeert en doodt leverkankercellen

bv.jpg

Leverkanker is moeilijk te behandelen en het aantal nieuwe gevallen neemt toe. Een bestanddeel die veel in de Chinese geneeskunde gebruikt wordt, blijkt de groei van leverkankercellen te blokkeren, dit meldt een publicatie in Molecular Cancer Therapeutics.

Berberine

Professor Wendong Huang (City of Hope, Division of Molecular Diabetes Research) ontdekte dat de alkaloïde berberine en een van zijn derivaten –bbd24- de groei van leverkankercellen blokkeert en doodt.

Berberine zit onder andere in de zuurbes (berberis vulgaris) en de mahoniestruik en wordt al van oudsher in de Chinese geneeskunde gebruikt om ontsteking te behandelen. Sinds enige jaren echter, blijkt de antikanker potentie van de alkaloïde en heeft dit de aandacht van de wetenschap.

Bestanddeel doodt leverkankercellen

Aangemoedigd door de antikanker potentie van berberine, bestudeerden Huang en zijn team het effect van deze alkaloïde en bbd24 op leverkankercellen. Ze zagen in labstudies dat het bestanddeel de kankercellen doodt en dan ook in doses die door mensen getolereerd worden.

Berberine pakt kwaadaardige stamcellen aan

Wat misschien nog belangrijker is; het bestanddeel bemoeit zich met de kwaadaardige stamcellen, die de aanzet tot leverkanker zijn. Toenemend bewijs toont dat de kanker stamcellen de bron van terugkeer van tumoren zijn, terwijl operatie en andere behandelingen zich richten op de levertumor zelf. De stamcellen zijn waarschijnlijk ook de bron van chemo-resistente leverkanker.

Huang: “Er is een enorme medische behoefte aan nieuwe therapieën om leverkanker efficiënt te behandelen en de prognose van deze ziekte te verbeteren.”

Gebaseerd op zijn bevindingen, gelooft Huang dat berberine en zijn derivaten een grote mogelijkheid is om patiënten met vergevorderde leverkanker te behandelen.

“Het gebruik van berberine alleen of in combinatie met andere middelen, kan een nieuwe benadering zijn om leverkanker te behandelen,” aldus Huang.

Verder onderzoek

Nu onderzoekt Huang de werking van de proteïne –CAMKII- waar berberine op reageert. Deze lijkt het ontstaan van leverkanker te stimuleren. Dit werk kan onderzoekers een beter inzicht geven in het mechanisme van de ontwikkeling van leverkanker.

Berberis vulgaris

De zuurbes bevat een grote hoeveelheid berberine.

Waar berberine al eeuwen zeer bekend is in de Chinese geneeskunde, heeft de zuurbes een lange geneeskrachtige geschiedenis in Europa, Azië, Egypte en Iran. In Egypte werden de besjes samen met venkelzaad gebruikt om ziektes af te weren. In Iran wordt de bes gebruikt als pijnstiller en kalmerend middel. In Noord Europa werd zuurbes gebruikt om galblaas- en leverproblemen te behandelen en in Rusland en Bulgarije voor abnormale baarmoederbloedingen en reumatische aandoeningen. In noord Amerika werd zuurbes gebruikt om malaria te behandelen en als verjongingstonic. De indianen gebruikten zuurbes om de eetlust te bevorderen en gebruikten de gedroogde bessen als gorgeldrank.

Belangrijkste actieve bestanddelen

De sleutelbestanddelen van de zuurbes komen van de wortel en stam en zijn isoquinoline alkaloïden. Er zijn twee soorten alkaloïden geïdentificeerd: berberine, berbamine, jateorrhizine en palmatine) en oxycanthine. Berberine het primaire actieve bestanddeel en het meest bestudeerd. Deze bevindt zich vooral in de wortel.

Leverbeschermende werking

Berberine heeft remmende effecten op kalium en calcium in de levercellen en dit beschermt de lever. De rol van kaliumkanalen staat in verband met de regulatie van stofwisselingsprocessen van de lever, waaronder gluconeogenese, transport van aminozuren en celfuncties. Berberine blokkeert de kaliumkanalen en verminderd de extracellulaire kalium, wat resulteert in stofwisselingsregulatie in de lever. Leverschade staat ook in verband met een toegenomen calciumconcentratie in het cytoplasma, en berberine blokkeert eveneens de calciumkanalen. (1)

Bron

  1. World Journal of Gastroenterology