20 Redenen van een opgeblazen buik en wat je eraan kan doen

OEDGEZOND.INFO

Iedereen kent het gevoel wel van een opgeblazen buik; het is oncomfortabel en voelt zwaar. Een opgezette buik is een veelvoorkomende klacht en de redenen voor de opgeblazenheid zijn talrijk. De opgeblazenheid is niet alleen toe te schrijven aan het gastrointestinale systeem. Wat zijn de belangrijkste redenen van een opgeblazen buik en wat kan je eraan doen?

De voeding die je eet

Voeding is een welbekende gasvormer. Van sommige voeding is het bekend dat het je buik opzet, zoals broccoli, kool, bonen en spruitjes. Maar ook van soja, gluten en zuivelproducten zwelt de buik op.

Zout

Excessieve zoutconsumptie –vooral wanneer dit gecombineerd wordt met weinig water en weinig mineralen- trekt als het ware water uit de cellen en plaatsen dit in de ruimtes tussen de cellen. Dit geeft een pafferig uiterlijk.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en splenda zorgen voor vloeistof en gas in de darmen, waardoor je buik er dikker uitziet en suiker alcohol – bepaald soort type koolhydraat die ook wel bekend staat als ‘polyol’ – en maltitol hebben ook dit effect. Wie zich ooit flink tegoed heeft gedaan aan suikervrije snoepjes, snapt precies het effect dat hier bedoeld wordt. Suiker alcohol wordt niet afgebroken en blijft heel. Het zorgt voor vloeistof en gas in de darmen. Xylitol, sorbitol, aspartaam, splenda en mannitol; ze doen dit allemaal. Lees de labels, ook die van proteïnerepen en proteïneshakes. Als je een kauwgomkauwer bent en er maar niet achter komt waarom je buik opgezet is, kun je eens proberen het zonder kauwgom te doen.

Voedselovergevoeligheid

Veel van ons lopen rond met een overgevoeligheid voor bepaalde voeding zonder het te weten, want we hebben immers altijd al die voeding gegeten. Als je continue gastrointestinale stress ervaart kun je eens proberen om bepaalde voedingssoorten te verwijderen. Zo kan de buik acuut opzwellen van voeding met citroenzuur. Het gaat dan niet om de citroenzuur die van nature in voeding voorkomt, maar om E330. Dit is een genetisch gemodificeerde zwarte schimmel (Aspergillus niger) die gegroeid is op GMO maïssiroop

FODMAPS’s

Deze naam staat voor Fermentable, Oligo-saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols. Een mondvol, dat verwijst naar bepaalde typen koolhydraten en vezels die hoogst fermenteerbaar zijn (gasvormend). Ze zitten in veel voeding, maar veroorzaken niet bij iedereen gasvorming. Ze zijn erg problematisch voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom en SIBO (bacterie overgroei in de dunne darm).

Nachtschades

Er is ook voeding die niet altijd even goed werkt, hoe gezond het ook is. Voorbeelden hiervan zijn de nachtschades. Behalve dat ze neurotoxinen bevatten en kunnen ingrijpen op het centrale zenuwstelsel, veroorzaken ze nog weleens problemen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom en met autoimmuunissues.  Voorbeelden van nachtschades zijn witte aardappelen, tomaten, paprika en aubergines. Vermoed je dat zoiets bij jou ook speelt, probeer deze groenten dan een poosje te elimineren. Je eigen ervaring is het belangrijkst.

De manier waarop je eet

Sommige voeding maakt het voor ons makkelijk om het zo weg te slikken. Kauwen is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering, die al in de mond begint. Eerst breek je de voeding mechanisch af (kauwen) en vervolgens wordt een deel van de voeding biochemisch afgebroken door middel van speekselenzymen. Als je niet goed kauwt, legt dit meer mechanische en biochemische stress op de maag en dunnen darm. Dit kan zwelling en gasvorming veroorzaken.

Lopend/staand eten

Voeding naar binnen schuiven terwijl je bij het aanrecht of de koelkast staat, doet niks om je brein en gastrointestinale systeem klaar te maken voor de voedselvertering.

Overeten

Overconsumptie van welke voeding dan ook kan gas en een opgeblazenheid veroorzaken, eigenlijk om dezelfde redenen als bij niet-kauwen. Een groter voedselvolume vergt meer energie en extra inspanningen om het af te breken. Eet niet mondvol maar mindul; zit terwijl je eet, proef de smaak en textuur, kauw. Praat niet met je mond vol, omdat hiermee overtollige lucht naar binnen komt. Geef je brein en je tweede brein –het enterisch zenuwstelsel, zenuwstelsel van het spijsverteringssysteem- de kans om in te schatten wanneer je verzadigd bent en om verteringsenzymen, zuur en gal te creëren en vrij te zetten. Dit lukt niet door hap-slik-weg.

Het (on)vermogen om te verteren wat je eet

Als je vertering op een laag pitje staat, komt de vertering van macronutriënten in het geding. Met andere woorden: ze worden dan nauwelijks opgenomen. Het lichaam moet goed in staat zijn om koolhydraten, vetten en koolhydraten naar behoeven om te zetten. Half verteerde voedselresten zijn fermenteerbaarder voor de darmflora en prikkelen het immuunsysteem. Het eindresultaat is een opgezette buik.

Slechte opname van koolhydraten

Lactoseintolerantie is een goed voorbeeld hiervan, maar een slechte opname van fructose en het onvermogen om andere koolhydraten te verteren is ook een mogelijkheid. Onverteerde en niet geabsorbeerde bestanddelen in de darmen zorgen voor gas en een dikke, opgezette buik. Een slechte opname van koolhydraten kan makkelijk gediagnosticeerd worden via een ademtest, vooral wanneer je het vermoeden hebt van een malabsorptie van fructose. Veel mensen met een lactoseintolerantie zijn hier door schade en schande achter gekomen, maar deze ontdekking is lastiger met andere vormen van koolhydraten.

Als je het idee hebt dat je vertering te traag loopt, probeer dan eens enzymsuppletie tijdens de maaltijden (meer informatie hierover) . Je kunt ook een theelepel appelazijn voor de maaltijden nemen, en voeg gember en kurkuma aan de voeding toe.

De gezondheid van je darmbacteriën

Je microbioom is een kolonie van een honderd triljoen bacteriële cellen die in je darmen huizen. Wanneer er een dysbiose ontstaat – een verstoring van de evenwichtige verhouding van de micro-organismen- of het aantal gunstige bacteriën nemen af terwijl de ongunstige de overhand krijgen, merk je dit aan je gezondheid. Een dysbiose in de darmen betekent een ‘gassige’ buik. Helaas irriteert een dysbiose de darmwand en waardoor deze kan ontsteken. Dit leidt dan weer tot meer gasvorming. Ook is er het probleem van het ontstaan van een lekkende darm.

Pathogene infectie

Er zijn veel verschillende vormen van dysbiose, waaronder een parasitaire infectie, overgroei van schadelijke bacteriën of van candida en andere gistsoorten. Een lekkende darm en candida infectie zijn met elkaar verbonden.

SIBO

Bacterie overgroei in de dunne darm; hier nemen bacteriën plaats waar ze niet horen. De dunne darm moet relatief steriel zijn, maar soms pakken de bewoners van ons microbioom hun plunjezakje om zich op andere plekken te vestigen en veroorzaken ze chaos. Op de verkeerde plek doen ze dan hun bacteriële ding, maar omdat ze op de verkeerde locatie zitten ervaren we opgezwollenheid van de buik, overmatige gasvorming en krampen. SIBO wordt –anders dan andere typen dysbiose- gediagnosticeerd door middel van een ademtest.

Als je je voeding en leefstijl al hebt aangepast, je spijsvertering weer goed verloopt, maar nog steeds deze symptomen ervaart, wordt het tijd om de dysbiose en infectie aan te pakken. Je kunt een stoelgangtest laten doen, of een krachtig microbioom creëren door veel groenten en gefermenteerde voeding te eten, liefst geen antibiotica te gebruiken en probiotica te gaan nemen.

Je darmwand

 

Het lekkende darm syndroom of Leaky Gut Syndrome (LGS) is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest. Gevolg: de darmwand laat meer door dan de bedoeling is. In feite vallen er gaten in de darmwand. En door de darmwand heen komen onverteerde voedseldelen, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen in het bloed terecht. De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Alles wat binnenkomt via de mond, komt in de darm terecht en wordt in de darm geselecteerd op bruikbaarheid, waarna het ‘restmateriaal’ wordt uitgescheiden. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zetelt dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt.

Wanneer de darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën en dergelijke kunnen door de darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en giffen. Giftige afvalresten die lekken kunnen een immuun reactie veroorzaken. Ook kunnen ze voor vochtvasthouding en een opgezette buik zorgen.

Meer problemen met de darmwand: zweren, oesofagitis (ontstoken slokdarm), gastritis (maagslijmvliesontsteking) en diverticulitis (goedaardige uitstulpingen aan darmwand van dikke darm).

Het is niet alleen van belang om naar de voeding te kijken, maar ook naar de manier waarop we het verteren en de gezondheid van ons darmmicrobioom. Een goede darmwand is van groot belang. (zie ook: lekkende darm, lekkend brein). Er zijn veel voedingsstoffen en andere stoffen die ons helpen dit te bereiken: glutamine, n-acetyl glucosamine, kamille, kurkuma, MSM (methylfulfonylmethaan), bone broth, gelatine.

Je leefstijl

Een goede nachtrust en rust in het algemeen zijn essentiëel. Het centrale zenuwstelsel heeft twee afdelingen: ‘vecht of vlucht’ en ‘rust en verteer’. Als je slaap tekort komt, overwerkt bent en niet genoeg rust krijgt dan gaat de ‘vecht of vlucht’ response domineren en de ‘rust en verteer’ modus raakt op de achtergrond. Maar deze laatste modus helpt juist de goede en soepele gang van zaken in de darmen. Als deze modus onderdrukt is, kan je met een oncomfortabele opgezwollen buik rondlopen.

Gebrek aan beweging

Beweging is leven. Alle vormen van lichamelijke activiteit houden je tweede brein in optimale gezondheid. Je tweede brein is tot in de kleinste details verantwoordelijk voor je spijsvertering, inclusief de snelheid en de regulatie van de darmperistaltiek, de ritmische spiersamentrekkingen. Niet bewegen helpt hier niet bij, dus wandel, loop een rondje extra met de hond, pak vaker de fiets, was de ramen, stretch, hef gewichten, trek een sprintje en doe dat waar je plezier in hebt.

Verstopping

Gasvorming, een opgezette buik en verstopping gaan vaak hand in hand. Een trage darmwerking geeft je een vol en oncomfortabel gevoel – net als een zittende leefstijl dat doet. Hydratie, genoeg vet, vezels en mineralen samen met lichamelijke activiteit een voldoende nachtrust, zijn de eerste stappen om deze onaangename maar veel voorkomende aandoening aan te pakken. Eet voldoende vetten (geen transvetten). Eet eens wat vaker Biogarde yoghurt, met een scheutje hennepzaadolie of lijnzaadolie, gebroken lijnzaad, wat rozijntjes en blauwe bessen (eventueel uit de diepvries). Of neem op de nuchtere maag twee kiwi’s.