Gewicht

Wandelen is net zo gezond als hardlopen

Share Button

Goed nieuws voor de niet zo sportievelingen onder ons.  Een recente studie heeft aangetoond dat men voor de preventie van hartaandoeningen evenveel baat heeft bij wandelen dan bij lopen.

Wandelen net zo goed als hardlopen

De studie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten bij een groep van 33.060 lopers en een groep van 15.045 wandelaars.  De leeftijd van de deelnemers lag tussen de 18 en de 80 jaar, maar de meesten onder hen waren wel veertigers en vijftigers.  Mannen blijken meer te lopen dan vrouwen, want bij de lopers zaten er 51,4% mannen terwijl dat bij de wandelaars slechts 21% was.  Om de energie te berekenen die elke deelnemer verbruikte, werd niet tijd, maar afstand als maatstaaf gebruikt.

Na deze twee groepen gedurende zes jaar te hebben opgevolgd, bleek dat bij de lopers het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) verminderd was met 4.2%, terwijl dit bij de wandelaars 7.2% was.  Het risico op cholesterolverhoging ging bij de lopers met 4.3% naar beneden.  Bij de wandelaars was dat 7%.  Het verschil was minder groot voor het risico op diabetes: 12,1% bij de lopers tegenover 12,3% bij de wandelaars.  Lopen vermindert ook het risico op hartaandoeningen met 4,5%, tegenover 9,3% bij de wandelaars, maar daar moet eerlijkheidshalve worden bij verteld dat het aantal hartaandoeningen binnen de twee groepen te klein was om hieruit objectieve conclusies te trekken.

Volgens Paul T. Williams, een van de hoofdonderzoekers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory in California, leveren lopen en wandelen ongeveer evenveel voordelen op bij het beperken van de risicofactoren voor hartaandoeningen.  Met andere woorden: je hebt evenveel baat bij een wandeling aan een matige pas als bij een intens loopje, op voorwaarde dat je dezelfde afstand aflegt.

“Fysische inactiviteit is een belangrijk beïnvloedbaar risico voor hartaandoeningen,” zegt Dr. Gerald Fletcher, cardioloog aan de Mayo Clinic in Jacksonville, Florida.  Hij voegde eraan toe dat wandelen een ideale activiteit is voor mensen veel tijd zittend doorbrengen of gewoon niet kunnen lopen.  Volwassenen worden aanbevolen om vijf dagen per week minstens 30 minuten een matig intensieve activiteit (zoals wandelen) of minstens 20 minuten een hoog intensieve activiteit (zoals lopen) uit te oefenen.  De bedoeling hiervan is het hartritme te verhogen, wat zorgt voor cardiovasculaire fitness, het gewicht onder controle houdt en het risico op chronische ziekten verlaagt.  Aldus een rapport uit 2007 in het tijdschrift “Medicine & Science in Sports & Exercise”.

Bron

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Energie herstellen: Wanneer is het de hoogste tijd om je lever te reinigen?

6x Natuurlijke – en verrassende- luchtverfrissers

De voortekenen van een hartaanval

Hoe beïnvloedt slaaptekort de hormonen en het gewicht?

Pluk eens een paardenbloem (want: bevat een overload aan vitaminen)

Broccoli beschermt tegen vette lever en leverkanker

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.