Antioxidanten, vitamines, mineralen

Krijg jij voldoende kalium? 10 Tekenen van een tekort

Share Button

Een kaliumtekort is een risicofactor voor diabetes type 2 en voorkomt verstoringen in het glucose metabolisme, meldt een nieuwe studie in The American Journal of Nutrition.  Kalium is een belangrijk mineraal en elektrolyt. Krijg jij er genoeg van binnen? Hoe betrek je dit nutriënt vaker bij je voeding?

Krijg jij voldoende kalium?

Boerenkool bevat veel kalium

Om de symptomen van een tekort te voorkomen kun je de volgende voeding bij je dieet betrekken: bananen, champignons, aardappelen, rozijnen, linzen, abrikozen, zaden, tomaten, amandelen, avocado’s, cacao en spinazie.

Een kalium tekort is het resultaat van hypokaliëmie. Normale bloedwaarden zijn meestal 3.6/5.2 mmol/L. Een niveau dat lager ligt (onder de 2.5 mmol/L) kan levensbedreigend zijn en heeft onmiddellijke aandacht nodig.

Symptomen van een kaliumtekort zijn

 1. Vermoeidheid
 2. Spierkrampen
 3. Zwakte
 4. Intestinale verlamming, wat tot buikpijn kan leiden
 5. Verstopping
 6. Misselijkheid of braken
 7. Vaak een dorstig gevoel
 8. Depressie of verwarring
 9. Eventueel hartritmestoornissen

Oorzaken van een kaliumtekort

Er kunnen veel factoren zijn die en kalium tekort veroorzaken. Kaliumverlies via de urine komt het meeste voor, bijvoorbeeld door medicatie voor een hoge bloeddruk of voor het hart. Diuretica zorgen voor meer urineproductie, en sommige –niet alle- antibiotica doen dit ook, maar in mindere mate. Andere oorzaken van een tekort kunnen zijn: een tekort aan foliumzuur, chronische nierziekte, hartfalen en diabetische keto-acidose. Alcoholgebruik, overmatig sporten/trainen en het gebruik van laxeermiddelen kunnen ook tot de conditie leiden.

Een tekort voorkomen

Voorbeelden van kaliumrijke voeding/recepten

 • Omelet met spinazie, champignons, artisjok
 • Pruimensap
 • Linzensoep
 • Pasta met verse zelfgemaakte tomatensaus.
 • Heilbot, aardappel, pompoensoep
 • Verder: gedroogde abrikozen, pruimen, amandelen, zonnebloemzaden, rozijnen
 • Zelfgemaakte chips van zoete aardappel
 • Avocado salade

Kalium, ook een elektrolyt

Kalium is behalve een mineraal ook een elektrolyt. Elektrolyten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid van onder andere het hart

Kalium is naast een mineraal ook een elektrolyt. Elektrolyten vervullen een belangrijke rol in ons lichaam, omdat ze de broodnodige elektrische signalen naar onze cellen transporteren. Ze ondersteunen de zenuw- en spierfunctie, hydratatie en bloeddruk. Ook helpen ze bij het herstel van beschadigd weefsel. Kalium ondersteunt ons hartritme en het rondpompen van bloed door ons lichaam.

Een tekort aan dit mineraal kan lastiger zijn dan je misschien denkt. Volgens een rapport van de Oregon State University‘s “speelt het een rol bij sommige chronische ziekten waaronder osteoporose en nierstenen”.

Top 5 kaliumrijke voeding

#1 Lima bonen

#2 Boerenkool

#3 Avocado

#4 Spinazie

#5 Zalm

Hierna volgen bananen en champignons.

Champignons hebben nog meer voordelen, hierover kun je meer lezen in dit artikel:

Slechts 5 champignons per dag houden hersenen en lijf oergezond

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Knoflooktinctuur volgens 5000 jaar oud recept. Makkelijk zelf te maken: maar 2 ingrediënten!

Studie: Gember behandelt gewrichtsontsteking goed

Is zwavel het ‘nieuwe’ vergeten mineraal?

Afvallen: Dit ingrediënt mag niet ontbreken en is voor behoud v. spiermassa (bewezen)

Gistextract: is dit zo onschuldig?

Onderzoek: Probiotica bij autisme vanwege de darm-autisme link

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.