Studie: Verbetering van stoelgang door probiotica aanzienlijk groot

Stoelgangproblemen -zoals verstopping en een opgezette buik- treffen veel mensen en met name vrouwen. Een grootschalig probiotica-onderzoek heeft aangetoond dat probiotica gebruik deze problemen behoorlijk verbetert.

Verstopping, oncomfortabel gevoel in de buik

Het gaat om de Chr Hansen studie, die gepubliceerd is in het British Journal of Nutrition. In deze studie werd het effect van de Bifidobacterium animalus BB-12 steng op veelvoorkomende stoelgangproblemen onderzocht, bij 1200 deelnemers in de leeftijd van 18-70 jaar. Deze deelnemers waren gezond, maar hadden last van verstopping en ervaarden een oncomfortabel gevoel in de buik.

De studie begon in 2011 en men kreeg een placebo, een streng met 1 biljoen bacteriën of een streng met 10 biljoen bacteriën, via een pil elke ochtend, 4 weken lang.

Aanzienlijke verbetering

Deelnemer die de BB-12 pil namen ervaarden een frequentere stoelgang en een comfortabeler gevoel in de buik. Het verschil met de placebogroep was groot. Er zat niet veel verschil tussen de groep die 1 biljoen strengen inname en die van 10 biljoen.

In de EU zijn nog geen goedgekeurde gezondheidsclaims m.b.t. pro- en prebiotica. Volgens de onderzoekers zouden deze resultaten misschien een verschil kunnen maken.

Bron: journals.cambridge.org