Diabetes veroudert brein: wat je hiertegen kan doen

diab.png

Behalve bloedsuiker- en insulineproblemen is er nog een bijkomend nadelig gevolg van diabetes: snellere veroudering van de hersenen.

Diabetes voegt vijf extra jaren toe aan breinveroudering en dus wordt het risico op geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang door de ziekte vergroot, volgens onderzoek dat gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine.
Noemenswaardige achteruitgang

Auteur van de studie professor epidemiologie E. Selvin (John Hopkins Bloomberg School of Public Health): “De les is, dat wanneer je een gezond brein wilt als je 70 bent, dit betekent dat je gezond moet eten en bewegen wanneer je 50 bent. Er is een noemenswaardige cognitieve achteruitgang die gekoppeld is aan diabetes, pré-diabetes en slechte glucosecontrole bij mensen met diabetes. En we weten hoe we de diabetes kunnen afremmen.”

Selvin en haar team analyseerden gegevens van bijna 16.000 Amerikaanse volwassenen, van 1987 tot 2013. Diabetici waarvan de ziekte slecht gecontroleerd was hadden 19% meer kans op cognitieve achteruitgang in vergelijking met gezonde mensen, mensen met pré-diabetes en diabetici die regelmatig gecontroleerd werden.

Preventie

Preventie van dementie is een prioriteit om de bevolking gezond te houden, en dit kan door diabetes te voorkomen of controleren. Zelfs de vertraging van een paar jaar van dementie kan een grote impact op de bevolking hebben, en tevens op de kwaliteit van het leven.

Een link tussen diabetes en dementie is ontsteking

Dr. Alexa Fleckstein, auteur vanThe Diabetes Cure zegt, “Een van de interessantste ontdekkingen van de afgelopen 20 jaar is dat chronische ontsteking de sleutel is bij diabetes 2.”  In haar eigen praktijk merkte ze dat wanneer patiënten een ‘ontstekingswerende’ levensstijl hanteren, dit leidt tot successen in gewichtsverlies. Maar ook verbeteren de diabetesklachten en blijft de bloedsuikerspiegel mooi in balans.

Dr. Fleckstein noemt een aantal factoren die ontsteking uitlokken: kleurstoffen, pesticiden, plastic chemicaliën.

Gelukkig zijn er een aantal leefstijlfactoren die men zelf in de hand heeft, en die ontsteking omkeren en één belangrijke is de voeding.

Voeding om ontstekingen te remmen

  • Verse groenten
  • Kruiden, vers en gedroogd
  • Peulvruchten
  • Olijfolie, grasboter, roomboter (van gezonde dieren)
  • Biologisch vlees
  • Biologische kip
  • Verse vis (kleine vis is minder vervuild dan grote vis)

Bron: www.rodalenews.com