Brein Voeding

Diabetes veroudert brein: wat je hiertegen kan doen

Share Button

Behalve bloedsuiker- en insulineproblemen is er nog een bijkomend nadelig gevolg van diabetes: snellere veroudering van de hersenen.

Diabetes voegt vijf extra jaren toe aan breinveroudering en dus wordt het risico op geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang door de ziekte vergroot, volgens onderzoek dat gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine.
Noemenswaardige achteruitgang

Auteur van de studie professor epidemiologie E. Selvin (John Hopkins Bloomberg School of Public Health): “De les is, dat wanneer je een gezond brein wilt als je 70 bent, dit betekent dat je gezond moet eten en bewegen wanneer je 50 bent. Er is een noemenswaardige cognitieve achteruitgang die gekoppeld is aan diabetes, pré-diabetes en slechte glucosecontrole bij mensen met diabetes. En we weten hoe we de diabetes kunnen afremmen.”

Selvin en haar team analyseerden gegevens van bijna 16.000 Amerikaanse volwassenen, van 1987 tot 2013. Diabetici waarvan de ziekte slecht gecontroleerd was hadden 19% meer kans op cognitieve achteruitgang in vergelijking met gezonde mensen, mensen met pré-diabetes en diabetici die regelmatig gecontroleerd werden.

Preventie

Preventie van dementie is een prioriteit om de bevolking gezond te houden, en dit kan door diabetes te voorkomen of controleren. Zelfs de vertraging van een paar jaar van dementie kan een grote impact op de bevolking hebben, en tevens op de kwaliteit van het leven.

Een link tussen diabetes en dementie is ontsteking

Dr. Alexa Fleckstein, auteur vanThe Diabetes Cure zegt, “Een van de interessantste ontdekkingen van de afgelopen 20 jaar is dat chronische ontsteking de sleutel is bij diabetes 2.”  In haar eigen praktijk merkte ze dat wanneer patiënten een ‘ontstekingswerende’ levensstijl hanteren, dit leidt tot successen in gewichtsverlies. Maar ook verbeteren de diabetesklachten en blijft de bloedsuikerspiegel mooi in balans.

Dr. Fleckstein noemt een aantal factoren die ontsteking uitlokken: kleurstoffen, pesticiden, plastic chemicaliën.

Gelukkig zijn er een aantal leefstijlfactoren die men zelf in de hand heeft, en die ontsteking omkeren en één belangrijke is de voeding.

Voeding om ontstekingen te remmen

  • Verse groenten
  • Kruiden, vers en gedroogd
  • Peulvruchten
  • Olijfolie, grasboter, roomboter (van gezonde dieren)
  • Biologisch vlees
  • Biologische kip
  • Verse vis (kleine vis is minder vervuild dan grote vis)

Bron: www.rodalenews.com

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

5x Snelle oplossing voor lekkende darm en spijsverteringsproblemen

Dit zijn krachtige anti-griep tussendoortjes!

Link tussen serotonine en prikkelgevoeligheid bij kinderen met autisme

Antioxidanten versnellen mogelijk uitzaaiing van melanoom

Krijg je genoeg jodium binnen? Ken de symptomen van een jodiumtekort!

Citronella geur blijkt groei van kankercellen in lever af te remmen

verstopping darmen

Dit is de belangrijkste reden om constipatie aan te pakken

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.