Tips

Wat je tong zegt over je gezondheid

Share Button

Als je je niet lekker voelt, steek dan je tong eens uit. Je tong kan een accurate indicatie geven over hoe het met je gezondheid gesteld is. De kleur, textuur en het vochtgehalte zijn tekenen van wat er in je lichaam aan de hand is. In veel holistisch therapieën, zoals in de traditionele Chinese geneeskunde en ook in de naturopathie, wordt door middel van de tong diagnoses gesteld.

Wat zegt je tong over je gezondheid ?

 tong

tong7

Zo zegt naturopaat Laurence Kirk van het British College of Naturopath and Osteopathy: “dankzij de continue toevoer van speeksel, wordt de tong constant gereinigd, wat schadelijke bacteriën ervan weerhoudt om zich rond de mond te vestigen. Wanneer een persoon niet in goede lichamelijke conditie verkeert, kan een probleem gedetecteerd worden door simpelweg naar de tong te kijken.”

Herbalist (Chinese kruiden) Giovanni Masiocia is het eens met de stelling da de tong nauwkeurig de lichamelijke conditie reflecteert: “In de Chinese geneeskunde correleren bepaalde gedeelten van de tong aan specifieke organen.”

Ook orthodoxe artsen gebruiken de tong om bepaalde condities te detecteren. Wanneer je de tong uit moet steken bij de dokter, kijkt hij naar tekenen van bloedarmoede, cyanosis (als er niet genoeg lucht naar de longen gaat), infecties als spruw, dehydratatie en nierproblemen.

De tongdiagnose door een Westerse dokter is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en is een effectieve manier om aandoeningen op te sporen.

De tong heeft veel connecties met de rest van het lichaam, zoals met de interne organen.

Een gezonde tong is roze-achtig, heeft een dun wit laagje en kan vrijelijk bewegen en is met een licht vochtig laagje bedekt.

Wanneer een tong verandert van kleur of textuur, kijken een Chinese herbalist en naturopaat naar vitamine gebreken, slechte bloedsomloop, te hoog cholesterol, allergieën of spijsverteringsproblemen.

Kleur

Naarmate de tong van vale, lichte kleur naar rood en misschien paars gaat, kan er sprake zijn van toenemende hitte in het lichaam. Hitte betekent ontsteking, infectie of overactiviteit van organen. Wanneer de tong echt naar wit toegaat, kan dit duiden op bloedarmoede, weinig energie en een conditie van een bepaald orgaan. Ook een gele tong kan duiden op een ontsteking of infectie.

Vaal

Volgens de naturopaat:

Als de tong of slijmmembranen vaal zijn kan dit betekenen dat je er te weinig hemoglobine in het lichaam is. Hemoglobine is een proteïne in de rode bloedcellen die ijzer bevat. De proteïne vervoert zuurstof van de longen naar andere delen van het lichaam. Wanneer er een tekort aan hemoglobine is, is er sprake van bloedarmoede. Dit resulteert meestal in vermoeidheid en apathie. Eet een goed gebalanceerd dieet met veel ijzer.

Volgens de Chinese herbalist:

In de Chinese geneeskunde betekent dit da je een ‘koude’ tong hebt, en dat het je aan energie ontbreekt. Wit is de kleur van het element metaal en dit refereert in de Chinese geneeskunde aan de longen en darmen. Een bleke tong kan problemen in deze twee organen betekenen. Neem warme kruiden zoals knoflook, gember en kaneel.

Rood

Volgens de naturopaat:

Een rode (niet roze-achtig) tong duidt op gebrek aan bepaalde nutriënten, met name ijzer en de vitaminen B. IJzer zit in rood vlees, schaaldieren, noten en abrikozen en is essentiëel voor de vorming van rode bloedcellen en nodig voor energie en vitaliteit. De vitaminen B reguleren de energie stofwisseling, celgroei en goede functie van het zenuwstelsel.

Volgens de Chinese herbalist:

In de Chinese geneeskunde laat een rode tong hitte zien. De kleur van de tong kan donkerder llijken op bepaalde plekken die refereren aan diverse organen. Bijvoorbeeld: de wortel van de tong kan te hoge warmte weergeven in de darmen of andere ingewanden. Reguleer dit door koelend voedsel zoals komkommer, watermeloen en groene thee.

Paars

Volgens de naturopaat

Dit kan betekenen dat je cholesterol te hoog is, wat kan resulteren in hartproblemen. Een paarse tong kan ook op chronische bronchitis duiden, waardoor te weinig zuurstof in de bloedbaan komt. Als je tong paars blijft, is het verstandig om medisch advies te vragen.

Volgens de Chinese herbalist:

Dit kan duiden op een slechte bloedsomloop of te veel suiker in het lichaam, wat je moe en koud maakt. De kans is groot dat je te veel koude voeding eet en niet genoeg warme ingrediënten in je voedingspatroon eet, zoals gember, koriander en knoflook.

 

Textuur

Opgezette rode bultjes

Volgens de naturopaat:

Een aardbei-achtige puntje van de tong wordt vaak veroorzaakt door hete dranken. Wanneer de bultjes echter gepaard gaan met bloedend tandvlees, kan er sprake zijn van een tekort aan bioflavonoïden. Dit bestanddeel wordt gevonden in vitamine C. Eet ruim voldoende citrusvruchten, pepers, kiwi’s en bessen.

Volgens de Chinese herbalist

Er is sprake van een allergische uiting, zoals eczeem of astma.

Een Chinese herbalist kan in dit geval kruiden voorschrijven zoals duivelsklauw, rode klaver en  knoflook voor eczeem en vloeibare gingko voor astma.

Droge tong

Volgens de naturopaat:

Een droge tong wordt meestal veroorzaakt door zwelling van de speekselklieren. Dit komt meestal door stress. Verminder stress door ontspanningsoefeningen. Verder: stimuleer de toevoer van speeksel door appelazijn en een uitgeperste citroen in water te drinken. Aanhoudende droogheid kan het resultaat zijn van het syndroom van Sjögren. Dit is een auto-immuunziekte waarbij vooral speeksel- en traanklieren ontstoken zijn, waardoor mond en ogen droog zijn. Vermoeidheid en gewrichtsklachten horen hier ook bij.  Het is bij aanhoudende droogheid verstandig om medisch advies te vragen.

Volgens de Chinese herbalist:

Een droge, harige tong duidt op overtollig slijm in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door teveel zuivel en suiker in het bloed. Eet goed gebalanceerd en minder sterk met melk, boter en eieren.

Tongrug, deklaag

Wanneer de deklaag van de tong dik wordt, is er vaak sprake van disbalans in het spijsverteringssysteem. Is de laag dik en ruw, dan kan het duiden op een verminderde werking van het immuunsysteem.

Witte deklaag

Volgens de naturopaat:

Een witte laag over de tong is normaal en gezond. Een zware witte aanslag echter kan duiden op candida of spruw. Dit kan komen door overgebruik van chemische mondwaters, of teveel antibiotica. Het kan de smaakpapillen aantasten en een slechte adem veroorzaken.

Om de tong te reinigen gebruik je 2x per dag een natuurlijk mondwater: Mix appelazijn met 2 knoflookteentjes, doe er een theelepel gedroogde salvia, een eetlepel honing en doe dit alles in een mok gekookt water. Bewaar het in de koelkast (maximaal 3 dagen).

Volgens de Chinese herbalist:

Dit vertelt iets over het spijsverteringssysteem.

Al er geen deklaag is, betekent dit dat de maagenzymen die verantwoordelijk zijn voor de voedselafbraak niet naar behoren werken. De deklaag van de tong hoort dun en wit te zijn.

Andere bijzonderheden en waar dit op duidt volgens de Chinese geneeskunde

Bijzonderheden aan de zijkant van de tong

Tandafdrukken aan de zijkanten van de tong kunnen duiden op een stagnerende energie van de leverfunctie. Het kan zijn dat er ook een blauw-groenige waas/of vlekjes zijn. Donkere plekjes duiden op serieuzere problemen, waarbij verwijzing naar een leverspecialist verstandig is.

Bijzonderheden direct achter het puntje van de tong

Het  gedeelte dat direct achter het puntje van de tong zit, linkt met het ademhalingsstelsel en immuunsysteem. Wanneer dit gedeelte roodachtig is, of rode puntjes bevat, kan het duiden op een infectie aan het ademhalingssysteem dat zich verder aan het uitbreiden is. Vaalheid/bleekheid kan duiden op een zwak immuunsysteem. Een bruinachtig laagje over dit gedeelte kan duiden op een aandoening van de longen.

Bijzonderheden aan het midden van de tong

Dit gebied linkt aan de maag-pancreas-milt. Problemen hiermee zijn vaak zichtbaar in het midden van de tong. Maagzuur en oprispingen laten een geelachtig en/of roodachtig laagje zien.

Bijzonderheden aan de achterkant van de tong

De achterkant van de tong linkt met veel lichaamsfuncties: nier en blaas, hormonaal systeem en endocriene klieren. Een dikke gele laag in het midden van het achterste gedeelte van de tong bij vrouwen kan duiden op een komende blaasontsteking. Direct dagelijks 8 tot 12 glazen zuiver water, 5000 mg vitamine C en cranberry sap voorkomt dit meestal.

Er valt nog veel meer te vertellen over de tong als indicator voor aandoeningen. Nog meer informatie vind je in ‘Dit Onthult je Tong over je Lichaam’

Meer informatie? (bronnen)

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Wat je moet weten over slechte adem, plus 7 natuurlijke remedies

Epsom zout: makkelijke manier om magnesiumboost te krijgen

Regeneratie van het lichaam: deze voeding herstelt !

10 Huismiddeltjes die echt werken

Smartphone breekt onder meer bloed-brein barrière af

Yoghurt keert depressieve symptomen om dankzij Lactobacilli (probiotica)

Chocolade verbetert het denkvermogen al binnen een paar uur

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.