Nieuws

Chronische pijn en droge ogen relateren met elkaar

Share Button

Er is een verband tussen chronische pijn en droge ogen. Daarom zouden patiënten met dit ongemak dezelfde behandeling moeten krijgen als chronische pijnpatiënten, zeggen onderzoekers. Als de ogen niet voldoende traanvocht produceren of als het traanvocht te snel verdampt, ervaren patiënten een jeuk en een pijnlijk gevoel. Oogdruppels lossen niet het probleem op van de onderliggende pijn.

oog4

Onderzoekers van Bascom Palmer Eye Institute (University of Miami Health System) legden de link tussen chronische pijn en droge ogen.

 “Onze studie indiceert dat er bij sommige patiënten met droge ogen een disfunctie van het hoornvlies spelt, beter beschreven als neuropathische oculaire pijn,” staat er in Journal of Pain.

Neuro-anesthesioloog, tevens pijnspecialist en geneticus, Roy C. Levitt zegt dat droge oogpatiënten mogelijk baat kunnen hebben bij een multidisciplinaire aanpak die ook bij chronische pijnpatiënten gebruikt wordt.

Oculaire en non-oculaire pijn

Voor het onderzoek werden 154 patiënten met droge ogen geëvalueerd. “Patiënten met droge ogen melden hogere niveaus van oculaire en non-oculaire pijn die in relatie staat met meerdere chronische pijnsyndromen. Tevens scoren ze hoger w.b. depressie en levenskwaliteit. We kunnen ook aannemen dat neuropathische oculaire pijn causale genetische factoren delen met andere chronische pijncondities.”

Overgevoelige ogen

Het hebben van droge ogen is een lastige aandoening waar veel mensen mee kampen. Als de ogen niet voldoende traanvocht produceren of als het traanvocht te snel verdampt, ervaren patiënten een jeuk en een pijnlijk gevoel. Wanneer deze conditie onbehandeld blijft kunnen droge ogen tot ontsteking leiden, zweren of littekens op het hoornvlies. Patiënten ervaren ook dat de ogen overgevoelig voor stimuli zijn, zoals wind of licht en dat de ogen spontaan pijn kunnen doen. Zo wordt er ook een branderig gevoel gemeld, wat kenmerkend is voor een zenuwbeschadiging.

“Vaak behandelen oogspecialisten de droge ogen met kunstmatige tranen of plaatselijke medicatie voor op het hoornvlies. Zelfs als deze behandelingen sommige symptomen verbeteren, blijft de onderliggende oculaire en non-oculaire pijn bestaan.”

De onderzoekers melden dat hun hoogste prioriteit nu is, om artsen educatie te geven, zodat ze leren dat droge ogen een overlappende chronische pijnconditie representeren. Ze willen pleiten voor een multidisciplinaire aanpak qua diagnose en pijnmanagement van droge oogpatiënten.

Bron: Journal of Pain

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Langere levensduur door langere telomeren (kunnen we ze langer krijgen?)

Kalknagels? Probeer dit eenvoudige –niet voor de hand liggende- middel!

Ziekte van Lyme natuurlijk behandelen

Giffen in mandarijnen, hoe zit het nu? Nog steeds oppassen !

Gezonde darmbacteriën = gezond gedrag, uitleg neurowetenschappers

Roken: een portie radioactiviteit je longen inzuigen

Auditieve cortex van premature baby’s groeit sneller bij horen van stem van moeder

Pepermuntolie effectiever bij prikkelbare darm syndroom dan medicatie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.