Brein Darmflora Nieuws

Darmbacteriën helpen ons om beslissingen te maken

Share Button

Heb je je ooit afgevraagd waarom je een onderbuikgevoel hebt als je een beslissing moet maken? Hier zit meer achter dan je zou denken. Volgens nieuw onderzoek helpen onze darmbacteriën ons bij het maken van beslissingen. Onze darmflora functioneren als een soort van geheugen, en leiden ons door het maken van besluiten heen.

Beslissingen met behulp van darmbacteriën

In de afgelopen jaren is gebleken dat darmbacteriën best veel bepalen: stemming, emoties en zelfs keuzes met betrekking tot de voeding. Een nieuwe studie bevestigt dit. De darmflora sturen het maken van beslissingen aan, en reguleren ons hongergevoel. Het onderzoek was gebaseerd op de stapel van bewijs die aangeeft dat onderbuikgevoelens heel reëels zijn.

Wetenschappers weten al lang dat het complex bacteriële systeem in het lichaam gemonitord wordt door een complex neuraal netwerk, dat het enterische zenuwstelsel heet. Dit netwerk met meer dan 100 miljoen neuronen is afgescheiden van het autonoom zenuwstelsel en ligt in de wand van het gastro-intestinaal kanaal.

Darmen: tweede brein

Met andere woorden, je darmen hebben als het ware een eigen brein. Ze communiceren constant met de synapsen in die gehuisvest zijn in je schedel. De darm-brein as is bidirectioneel, en gaat dus beide kanten op. Bacteriën in het spijsverteringskanaal produceren neurochemische stoffen die bepaalde mentale processen reguleren, om geheugen en stemming te beïnvloeden. Onze hersenen hebben op hun beurt invloed op ons darmmicrobioom. Om een voorbeeld te noemen: als je onder stress staat kan dit bepaalde gunstige darmbacteriën onderdrukken, waardoor je eerder geneigd bent om ziek te worden.

Onderbuikgevoel

Net als honger of dorst is een onderbuikgevoel en echte sensatie, en probeert het je echt iets te vertellen.

Het darmmicrobioom doet dit volgens het onderzoek doordat het herinneringen opslaat. Een gevoel van honger wordt daadwerkelijk aangestuurd door een gevoel in de buik. Hiermee lijkt gevoel toch boven ratio te staan bij het maken van beslissingen, en hebben we meer gemeen met dieren dan we misschien denken. Een dier baseert zijn beslissing uitsluitend op lichamelijke aanwijzingen zodat de overlevingskans goed is. We lijken ook slimmer dan we zijn, door de darmbacteriën.

Honger kan ons emotioneel maken en ons gedrag veranderen. Dit komt volgens de onderzoekers door de link tussen onze darmbacteriën en beslissingen: honger fungeert dan als een herinnering en vertelt ons dat er niet veel voedsel voor handen is.

Studieauteur professor J. Mc Namara (University of Bristol’s School of Mathematics)

“Als het veel energie kost om slim te zijn, is een natuurlijke selectie een makkelijkere manier om besluiten te vormen.”

“Het nut van dit geheugen is dat dieren en mensen een groot deel van informatie in het brein lijken te verwerken, terwijl ze feitelijk gewoon hun onderbuikgevoelens volgen.”

De onderzoekers speculeren ook dat emoties een zelfde rol hebben als honger, en dat er ook herinneringen in gecodeerd zijn. Dit helpt om sneller en slimmere keuzes te maken.

Waar het op neerkomt is dat er onderbuikgevoelens zijn, en dat dit een eenvoudige, snelle en energiebesparende manier is om besluiten te vormen.

Link tussen veroudering en de darmflora

 Ander nieuws over de darmflora deze maand, is dat er een link is tussen biologische veroudering en de darmbacteriën.

 De darmflora maken de fermentatie van voedingsstoffen in korte keten vetzuren (zoals boterzuur) mogelijk. Veel vitaminen zouden niet samengesteld worden zonder het microbioom (vitamine B7, B12 en A) 2 

Naarmate we ouder worden vinden er verplaatsingen plaats, zoals een vermindering van de gunstige Lactobacilli en een toename van de pathogene Enterobacteriaceae. 4 Deze toename is in verband gebracht met infecties, kanker en een inadequate immuunrespons. 5 Ook het aantal bacteriën die vitamine B12 samenstellen neemt af; vandaar dat oudere mensen vaker een tekort aan deze vitamine hebben. 6

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 3 warme tonics spoelen toxinen uit lever en nieren

7 Meest gezonde oliën door expert onthuld

Komkommer sap: hydraterend drankje met verrassende pluspunten

Deze probiotica blijken veelbelovend bij depressie

Te weinig maagzuur, een oorzaak van veel klachten. Wat doe je hieraan?

Minderen of stoppen met suiker: wat gebeurt er in je lijf?

Slechts 32 min. high intensity krachttraining: naverbranding van ruim 400 cal. !

Zo maak je lavendelolie makkelijk zelf

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.