Tips Voeding

Waarom je spieren cottage cheese nodig hebben

Share Button

Cottage cheese is een goedkope en makkelijke bron van proteïnen, en dan met name van caseïne en leucine. Caseïne uit cottage cheese werkt als een time released proteïne; het wordt langzaam aan vrijgezet. Dit heeft vooral veel nut voor bodybuilders, atleten en lijners. Cottage cheese is prima voeding voor optimalisatie en behoud van de spieren. En ook de lichaamscellen zijn er blij mee.

cottagecheese7

Cottage cheese voor het slapen gaan

Wanneer je deze kaas eet voor het slapen gaan, houd je de eiwitspiegel de hele nacht door op juist niveau.  Daarnaast is cottage cheese ook een goede aanvulling op de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Veel essentiële lichaamsfuncties blijven werken, wanneer je het consumeert voordat je naar bed gaat.

Cottage cheese bevat ongeveer 12.6 gram proteïnen per 113 gram. Hiervan is 1.3 gram leucine, 90% is caseïne en 10% is whey.

Wat zit er nog meer in cottage cheese

Cottage cheese heeft dus meerdere gunstige effecten, op spieren en cellen (in combinatie met meervoudig onverzadigde vetzuren). Het is een goede bron van proteïnen (25% van de ADH). Het bevat per 113 gram vitamine A, B2, B5, B6, B12 in kleine hoeveelheden (ADH, resp. 3%, 11%, 6%, 3%, 8%, 11%) Wat betreft de mineralen: calcium, fosfor, selenium (ADH, resp. 9%, 18%, 16%). (1)

Leucine, voor behoud en optimalisatie van spieren

Verlies van spiermassa begint tussen je 30e – 40e jaar

Leucine is een van de belangrijke aminzozuren die in de hoge kwaliteitseiwitten zitten (mager vlees, vis, gevogelte en zuivel). Niet alleen is een goede eiwitinname belangrijk voor de spieren en het behoud ervan, maar het is vooral van belang om deze inname te verspreiden zodat het lichaam gedurende de hele dag spiermassa kan synthetiseren. Om je spiermassa te behouden en optimaliseren is het noodzaak om deze kwaliteit proteïnen te consumeren, vooral wanneer je ouder wordt. Verlies van spiermassa start ongeveer tussen de 30 en 40 jaar. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is dit verlies al ongeveer 0.5 tot 1% spiermassa.

Vorig jaar publiceerde British Journal of Nutrition een onderzoek, over de toename van de spierproteïne synthese door leucine. Het essentiële aminozuur kan niet door het lichaam worden aangemaakt, maar moet je via voeding of supplement binnenkrijgen. Het aminozuur is de belangrijkste sleutel naar de synthese van spiermassa in het lichaam.

Effectieve opname en vertering van caseïne

Aminozuurspiegel

Door nuttiging van cottage cheese voor het slapen gaan, wordt caseïne wordt zo effectief verteerd en opgenomen, dat het leidt tot een snelle stijging van de aminozuurspiegel, die de door de hele nacht heen behouden blijft. Het verbetert de proteïne synthese in de spieren. (2)

Deze diashow vereist JavaScript.

 Niet alleen voor spieren, maar ook voor cellen

Cottage cheese in combinatie met lijnzaadolie: lichaamscellen varen er wel bij

In de jaren 50 ontwikkelde chemiste en apothecaresse Johanna Budwig een dieet om diverse degeneratieve -en auto immuunaandoeningen te behandelen. Volgens Budwig waren sulfhydryl bestanddelen belangrijk voor het cellulair metabolisme. Ze geloofde dat een hoge inname van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur en linoleenzuur belangrijk waren voor de celformatie en cellulaire respiratie en dat het ontbreken van deze vetzuren in de voeding een zuurstofarme omgeving aan de cellen bood. De zuurstofarme omgeving, als gevolg van een tekort aan de vetzuren, zou het cellulaire metabolisme hinderen en dit zou mogelijk tot kanker kunnen leiden. Zij kwam met onder andere de combinatie lijnzaadolie en cottage cheese, omdat ze ontdekt had dat wanneer de onverzadigde vetzuren interactie hadden met sulfhydryl groepen uit cottage cheese, de opgeslagen energie in de vetzuren vrijgezet werden en het probleem van een zuurfstofarme omgeving opgelost zou worden. (3) 

De sulfhydrylgroepen (cysteïne en methionine) in cottage cheese zijn stoffen die vetten meer oplosbaar maken. (4) Dus ook de oplosbaarheid van lijnzaadolie. De sulfhydryl groepen vormen samen met de vetzuren een lipoproteïne en lipoproteïnen zijn de bouwblokken van fosforlipiden (die de buitenkant van een cel vormen, het celmembraan) Een goede functie van celmembranen is onmisbaar, omdat het bepaalt hoe materiaal de cellen in- en uitgaan. Budwig vond de combinatie van lijnzaadolie en cottagecheese in dit kader belangrijk, omdat ze samen de kracht van een lipoproteïne vormen. Bij deze combinatie konden volgens Budwig dan beter geen synthetische vitaminen, antioxidanten of multivitaminen genomen worden, omdat dit het herstellende effect op het celmetabolisme juist zou blokkeren.

Voor sporters,  lijners en atleten -en eigenlijk voor iedereen- is cottage cheese beste een slimme keuze, kant-en-klaar en goedkoop. Caseïne kent een langzame vertering dus de hoeveelheid proteïnen worden langzaam maar gestaag vrijgezet.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De beste voeding om symptomen van hooikoorts effectief te verlichten

4 Verrassende slaaptips waar je misschien nog niet aan gedacht had

Boerenkool, wat je hier waarschijnlijk nog niet over wist !

‘Bevat blauwe bessen’

pijn en ontsteking

Mix van kruiden verlicht chronische musculoskeletale pijn

Autisme: waarom vitamine D sociaal gedrag en serotonineniveau direct beïnvloedt

Zuivel verbetert leverfunctie en vermindert ontsteking vrijwel direct -studie

Calorie-restrictie vertraagt het cellulaire verouderingsproces van de huid

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.