Antioxidanten, vitamines, mineralen Voeding

6X Voeding voor een betere weerstand

Share Button

Gastblog door Charlotte/Puur Figuur- Je weerstand wordt sterk beïnvloed door je levensstijl en je voeding. Je kan je weerstand zowel verminderen als verbeteren door wat je allemaal in je mond stopt. In dit artikel hebben we daarom 6 voedingsmiddelen voor je op een rij gezet die je helpen om je weerstand te verbeteren. Ook vertellen we je meteen welke voeding je juist beter kan laten staan.

1: Gember

Gember wordt al honderden jaren gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Een van de werkingen waar het om bekend staat, is het verhelpen van maag- en darmproblemen.

Uit onderzoeken blijkt dat gember zijn populariteit als geneeskrachtig kruid zeker verdient. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat gember kan helpen tegen misselijkheid en overgeven. Ook heeft gember een sterke antivirale en antibacteriële werking.

2: Kurkuma

Nog een kruid dat goed is voor je weerstand: kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma behoort tot dezelfde familie als gember en kan de reactie van je antilichamen verbeteren. Antilichamen zijn een soort eiwitten die je lichaam aanmaakt om virussen en bacteriën te bestrijden.

Daarnaast heeft kurkuma ook een sterke ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan het helpen tegen keelpijn en verschillende ontstekingsziektes, zoals artritis.

3: Groene en witte thee

Groene thee is enorm gezond, ook voor je weerstand. Het bevat namelijk een aminozuur genaamd L-Theanine, welke de aanmaak van je afweercellen ondersteunt. Zwarte thee bevat ook L-Theanine, maar in kleinere hoeveelheden. Witte thee bevat daarentegen juist nog meer van dit aminozuur dan groene thee.

Groene thee staat er daarnaast ook om bekend veel antioxidanten te bevatten. Een van deze antioxidanten, EGCG, kan je immuunsysteem versterken.

4: Vitamine C

Als je aan het versterken van je weerstand denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan vitamine C. Dit is geheel terecht. Vitamine C ondersteunt namelijk de aanmaak van witte bloedcellen. Deze bloedcellen spelen een cruciale rol bij het bestrijden van infecties.

De volgende voedingsmiddelen zijn echte toppers als het om vitamine C gaat:

 • Kiwi’s
 • Citrusvruchten
 • Aardbeien
 • Bessen
 • Papaja’s
 • Ananas
 • Mango’s
 • Gele en rode paprika’s
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Spinazie

5: Knoflook

Knoflook is het perfecte voorbeeld van eten dat klein maar krachtig is. Dit kleine knolletje zit namelijk bomvol krachtige voedingsstoffen, waaronder allicine. Allicine kan helpen tegen een hoge bloeddruk en geeft je immuunsysteem een boost.

Uit een onderzoek waarbij de proefpersonen 12 weken lang dagelijks een knoflooksupplement of een placebo kregen, bleek de groep die het knoflooksupplement kreeg 63% minder vaak last te hebben van verkoudheid dan de groep die de placebo kreeg.

Daarnaast werden de proefpersonen die het knoflooksupplement namen sneller beter als ze toch verkouden werden. Deze groep had namelijk gemiddeld 1,5 dag last van symptomen van verkoudheid, terwijl dit bij de placebogroep 5 dagen duurde.

6: Kippensoep

Onze oma’s hadden groot gelijk als ze bij griep of verkoudheid een flinke kom home made kippensoep serveerden. Kippensoep kan namelijk daadwerkelijk helpen om je weerstand te verbeteren. Verschillende stoffen spelen hierbij een rol:

 • Kippenvlees bevat veel vitamine B6. Deze vitamine ondersteunt je immuunsysteem omdat het een cruciale rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen.
 • Een kippenbouillon getrokken van kipstukken met bot bevat gelatine en chondroïtine. Deze stoffen zijn goed voor je spijsverteringssysteem en je immuunsysteem.
 • De groentes uit kippensoep voorzien je lichaam van vitamine C.

Laat deze voeding staan

Naast voeding die je weerstand versterkt, is er ook voeding die je weerstand juist verzwakt. Deze voeding kan je daarom beter laten staan of in ieder geval met mate eten:

 • Gefrituurd eten
 • Suikerrijk eten
 • Sterk bewerkt eten
 • Geraffineerde granen
 • Frisdrank

Verhoog je weerstand

Om je weerstand te verhogen heb je zeker niet per se speciale supplementen nodig. Er is genoeg gezonde voeding die je hier uitstekend bij kan helpen. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn knoflook, kurkuma en gember. Ook alle groentes en fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C hebben een positieve invloed op je immuunsysteem.

Op zoek naar nog meer weerstand boosters? Probeer een van deze gezonde tussendoortjes.

Bronnen: Jagetia GC, Aggarwal BB, J Clin Immunol, 2007. Josling P, Adv Ther, 2001. Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA, Pak J Pharm Sci, 2013.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !

7 Handige gebruiken van Tea Tree oil

De beste voedingsbronnen van magnesium

Eet jij nog chiazaad?

Nog 5 manieren om het lymfesysteem te reinigen

Conclusie grootschalig onderzoek: Te weinig zonlicht zorgt voor vroegtijdige dood

Tropische vrucht vol anti-oxidanten effectief tegen huidveroudering

9 Makkelijke trucs om het beste uit je voeding te halen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.